Начало - Статии и новини - Новини - Мисия Азерско вино
Новини
   

Мисия Азерско вино

Проектът From Grape to Trade, посветен на винената търговия и сътрудничество между България и Азербайджан, приключи и втората си фаза, която беше посещение на българска група в Азербайджан. Проектът се осъществява от The German-Azerbaijani Chamber of Commerce и Търговско-промишлената камара - Пловдив в рамките на инициативата на Европейската комисия EU4Business: Connecting Companies.

Заради отменен полет посещението беше съкратено с един ден, но сбитата програма доведе до по-концентрирани и мобилизирани срещи. На първата среща българските участници (Вила Юстина, Винарско имение Драгомир, Вила Велис, Томика Метал АД, ProEx Wine, Wine Tours, Българската асоциация на винените професионалисти, списание DiVino, Търговско-промишлената камара Пловдив) направиха презентация с подробна и практична информация за начините да се внасят вина у нас, за винените маршрути и вариантите за винен туризъм, както и за възможностите за участие във винени изложения и конкурси в България.

Вторият кръг срещи протекоха в още по-стеснен и делови формат. Въпреки че като идея те имаха по-скоро опознавателен характер, на тях се очертаха много конкретно както проблемите, които трябва да се решат, така и възможностите за двустранния бизнес.

Денят приключи с Първата европейско-азербайджанска среща с взаимна дегустация и коктейл, на който присъстваха над 150 представители на азерския винен бизнес, и посолства, включително българското. Вече в по-неформална атмосфера и разговори се очерта общото разбиране, че освен вариантите за пряк внос и износ, Азербайджан може да използва България като хъб за излаз към Европа. И обратно - Азербайджан да стане отправна точка към страните от Каспийския басейн за България.Хилядолетната азерска история на виното минава през цикли на упадък и възраждане. И е потвърждение на поговорката им където има край, там има ново начало. В тези земи е имало християнство и развита винена култура до момента на арабското нашествие през VIII век, което ги заличава. През XIX век виното се съживява, но не за дълго – антиалкохолните мерки на Михаил Горбачов водят до унищожаване и на лозята, и на производството. В началото на XXI век започва масово засаждане предимно на международни сортове, но в последното десетилетие все повече внимание се отделя на местните, най-вече на червения мадраса, и белия баян шира. Междувременно традиционното вино от нар, не престава да бъде много популярно. Нищо чудно, след като нарът е нещо като национална плодова емблема.Въпреки че 95% от населението е мюсюлманско, в Азербайджан съществува религиозна толерантност, която не е на приказки или на хартия. В много семейства се почитат и християнски празниции. Има либерален алкохолен режим и производството и консумацията на вино не са възпрепятствани от пречки от подобно естество. Проблемите са други – все още няма класификация на винените региони, липсва и официална статистика с лозовите насаждения, а от гледна точка на света, Азербайджан все още не е познат като винена дестинация. Точно затова през 2019 г. Азербайджанският туристически борд започва амбициозни кампании и проекти за привличане на западни туристи в страната, включително разработването на IterVitis – винен маршрут, който започва от Краснодар, минава през Азербайджан и завършва в Грузия.

Но най-големият проблем за азерското вино, особено в момента, е, че износът му е заключен изключително за Русия. През годините не са правени усилия за диверсифициране на пазара. И точно тук е смисълът и ролята на търговските камари, в случая - на The German-Azerbaijani Chamber of Commerce и Търговско-промишлената камара - Пловдив. Те са тези, които с проекти като From Grape to Trade подават ръка за бизнес със Запада.И все пак, да не забравяме, че днес Азербайджан пие много повече водка и коняк, а предпочитаното вино е полусухото. Тук вече идва редът на самите изби, в момента около 20, които все повече се ориентират към качествените и модерни вина. Това се отнася и до четирите винарни, които посетихме.

Shirvan wines е избата, от която излизат първите сертифицирани биовина в Азербайджан. Притегателно място за туристи със страхотните си гледки към лозята, парк с малко езеро, лятно кино, детски площадки, ресторант, а съвсем скоро и нов хотел.

Aznar winery е производител на всякакви алкохолни и безалкохолни напитки от нар. Разполага с два хотела, единият от които се казва Нар, разбира се. Има и площадка за хеликоптер, барбекю зони, ресторант в любопитен еклектичен стил. Вече е любимо място за сватби. А сватбата е сериозно нещо в Азербайджан, в общия случай тя е с не по-малко от 500 души.

Savalan-ASPI Winery е наричана малката Швейцария заради красивата си локация. Намира се на ширините на южна Италия, има и италиански уайнмейкъри, и вече е наложена на пазара с модерните си като стил вина.

Azgranata произвежда вина и високоалкохолни питиета. Особено внимание се обръща на местните сортове. Колко важен е човешкият фактор потвърди уайнмейкърът Виктор Банков, бесарабски българин. Човек с изключителен опит, натрупан в молдовската винена школа, талант, експериментаторски дух и смело сърце, който превърна дегустацията в запомнящо се събитие.

Но сякаш топката е най-вече в ръцете на зумърите, най-младото поколение. Това ни каза гидът, който ни показа Баку. Все повече приятели около мен искат в събота вечер да отидат на винен бар, да гледат морето и да пият местните ни вина. Да, родителите ни пият водка, коняк, бира, но нас все повече ни влече виното