Начало - Статии и новини - Статии и новини - На Винен фест В Южен Сакар сред лозята на Винарна Братанов
Статии и новини
   

На Винен фест В Южен Сакар сред лозята на Винарна Братанов

03 май 2024

Винарските изби в Южен Сакар Заара Естейт, Винарна Братанов, Малката Звезда, Росалеа, Иво Върбанов, Вила Басареа, Изба Коларово, Тера Тангра и Бисанте отново привличат вниманието на винените любители към района си със серия годишни винени фестивали 4 х 4. На събитията, посветени на четирите годишни сезона, сакарското вино среща местната традиционна кухня сред красивата природа на Сакар планина. В компилация с изпълненията на местни музиканти, станалата вече задължителна доза винени обучения и атракции за най-малките, фестивалите привличат туристи от цялата страна, позволявайки им да опознаят района със своите вкусове, аромати, занаяти, традиции и, разбира се, природа и вина.

Южен Сакар е регион, в който многообразието царува, хармонията между културните различия обогатява, а винените фестивали сплотяват и позволяват на туристие да опознаят мултикултуризма на района.

На 18-ти май предстои първият фестивал ПРОЛЕТ НА ЛОЗЯТА: ВЕСЕЛИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ - ВИНЕН ФЕСТ ЮЖЕН САКАР 4Х4, в който границите ще са само териториални, възможностите за забавление - безгранични, творческите изяви - извънмерни, а срещите с различните култури - необхватни.

За първи път домакин на фестивала ще бъде Винарна Братанов, сред обширните им лозови масиви до село Шишманово, заобиколени от дъбова горичка и планински възвишения в далечината. Там, където се ражда гроздето на избата, обезпокоявано единствено от хората, които се грижат за него по един щадящ и уважителен начин, познат ни днес като БИО.

Гостите на фестивала ще могат да се насладят на сакарски вина от 9-те винарски изби и традиционни ястия от българската, турската и гръцката кухня, приготвени с местни фермерски продукти.

В този пограничен край от векове мирно съжителстват българи, турци, роми, гърци и всеки оставя своя отпечaтък върху местната култура, а по време на фестивала представители на съседните села Шишманово и Българин ще покажат свои традиционни ястия и обичаи.

С респект към предаването на обичаите през поколенията кодът на събитието ще е ЕТНО.

Гост-изпълнители ще са харманлиите Владислава и Тихомир Христозови, които, в синхрон с цялостната концепция, ще радват гостите на фестивала с музика, типична за фолклора на различните етноси в района, както и с поп музика.

Възрастови граници също няма да има, а за най-малките и тези с най-богато въображение, ще има творчески и опознавателни задачки.

Българско дружество за защита на птиците ще организират орнитологична обиколка край лозето с наблюдение и разпознаване на птици, а ученици от художествената гимназия в Казанлък ще творят на специален благотворителен  пленер на тема Вино и лозя. Творбите им ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел на летния фестивал, а част от приходите от продажби на билети за пролетния фестивал ще бъде дарена на талантливо дете от същата гимназия.

Урок по лозарство за възрастни – най-любопитните ще се запознаят с това как се отлеждат лозя биологично и устойчиво, какви операции се извършват в момента в лозето и какво предстои.

БИЛЕТИ за събитието могат да бъдат намерени в сайтовете:
www.sakarwine.com
www.rosaleawine.com
0889611797 или на winesofsakar@gmail.com
Не пропускайте и останалите събития, чиито дати са вече известни, а темите на фестивалите се пазят в тайна:
13.07.20214 - Лято над нещата в Южен Сакар 4 х 4
14.09.2024 - Есенен фестивал в Южен Сакар 4 х 4
07.12.24 - Зимен фестивал в Южен Сакар 4 х 4