Начало - Статии и новини - Новини - Начало на гроздобера: ще запази ли Италия мястото си на световен лидер?
Новини
   

Начало на гроздобера: ще запази ли Италия мястото си на световен лидер?

17 август 2019

Начало на гроздобера: ще запази ли Италия мястото си на световен лидер?

Италия, която е сегашният най-голям производител на вино в света, започна гроздоберната кампания. Началото беше дадено в Сицилия, с пино гри, съобщиха от основния земеделски синдикат Coldiretti.

Очаква се през тази година производство на Италия да бъде между 47 и 49 млн. хектолитра. Това ще позволи на страната да запази първото си място, въпреки спад с 10% спрямо миналата година.

От Coldiretti прогнозират, че Франция отново ще се нареди на втора позиция в света, с очаквано количество между 43 и 46 млн. хектолитра. Трета се нарежда Испания, с 40-44 млн. хектолитра.

„Заради ненормалния климат и редуващите се африкански горещини и лошо време, гроздоберът в Северна Италия закъснява малко“, уточняват от Coldiretti. От земеделската организация все пак вярват, че сегашните условия ще осигурят не просто добра, а реколта с отлични качества. Много зависи обаче, какви ще бъдат оставащите дни от август и месец септември.

Производството на вино в Италия генерира оборот от над 11 млрд. евро. Най-голям пазар за италианското вино са САЩ и затова от Coldiretti се опасяват от търговските войни на Доналд Тръмп и заплахата му да увеличи митата за европейските вина.