Начало - Статии и новини - Новини - Награди на Mastercard за най-добро бяло и най-добро червено вино от български местен сорт
Новини
   

Награди на Mastercard за най-добро бяло и най-добро червено вино от български местен сорт

26 март 2021

Важен акцент в DiVino TOP 50 за 2020 имат двете специални награди на Mastercard® за най-добрите вина от български местни сортове - онези, които имат най-голям шанс да изградят отличителния облик на българското вино в световния океан от добри вина!

 

Най-добро бяло вино от местен сорт:

Staro Oryahovo White Story 2019 

регион: Черноморие
сорт: врачански мискет
алк.: 12,5 % 

Деликатно, но с характер, свежо и цветисто-плодово, това бяло вино от автохтонния български сорт врачански мискет е дело на енолога Симо Симов. Той и неговите колеги във винарна Старо Оряхово доказват, че черноморският район около едноименното село на юг от Варна и близкия язовир Цонево е много благоприятен за този ароматен сорт, особено когато винарите имат уменията и знанията да го превърнат в едно модерно и изразително вино.

повече за виното

дегустационна характеристика

 

 

Най-добро червено вино от местен сорт: 

Rossidi Nikolaevo Old Vines Mavrud 2018 

регион: Източна Тракия
сорт: мавруд
алк.: 13,5 %

Мавруд в специфичен стил, отличаващ се с голям финес и доста високи киселини – многопластово и изразително. Финесът е съчетан с вътрешна мощ и тази хармония е вълнуваща. Авторите му Еди Куриян и Петър Георгиев са го създали с идеята, а и каузата, да покажат натуралната стилистика на иконичния български сорт мавруд, без да търсят комерсиален вкус.

повече за виното

дегустационна характеристика