Начало - Статии и новини - Статии и новини - Новата дегустационна кампания за DiVino.TOP 50 за 2022: концепция и принципи
Статии и новини
   

Новата дегустационна кампания за DiVino.TOP 50 за 2022: концепция и принципи

20 април 2022

Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината. Добрите български вина са все повече и задачите на всички, приели българското вино за своя кауза, каквито сме и ние от DiVino, са все по-голямо предизвикателство, но и все по-интересни и удовлетворяващи.

Работата на дегустационния екип на DiVino e един целогодишен процес, по времето на който DiVino се стреми да бъде посредник между производителите и потребителите. Редовните дегустации се провеждат постоянно от април до януари, а след това се определя и селекцията DiVino.TOP 50, както и наградите в отделните категории. Тази година, след тригодишна пауза, беше проведена церемония по награждаването, последвана от открита дегустация на всички вина от класацията DiVino.Top 50. Догодина, по предварителни планове, кулминацията по обявяването на наградените отново да бъде в края на месец март и ще е съпроводена със специално събитие.

Важно е в началото на същинските дегустации тази година да уточним регламента на класацията.  

Цялата концепция за дегустациите и принципите, по които се определят наградите в Top 50, остават същите. Напоследък в социалните мрежи се появиха съмнения за начина, по който се определят победителите, обективността на класацията и критериите ни. За да разсеем всякакви съмнения, сме длъжни да кажем: Да, класацията DiVino.TOP 50 е в голяма степен обективна, но в още по-голяма субективна. Важно е това да се знае и да е ясно предварително.
DIVino.Top 50 не е конкурс, в който жури се събира и оценява конкретни вина. Това е класация на български вина със сложен регламент и силен субективен елемент. Идеята не е след органолептичен анализ просто да бъде цифровизирана една оценка и най-високата да е тази на победителя. Идеята е оценката и позицията в класацията да показват какво е мястото на вината във "виненото" пространството, какво послание отправят към публиката, как стоят стилово, отговарят ли на съвременните тенденции.

Винопроизводителите доброволно изпращат своите вина за дегустация в DiVino - за да сверяват часовниците си, за да бъдат видими продуктите им в www.divino.bg и в списание DiVino, за да бъдат оценени сред най-добрите български вина... Затова е важно, преди да решат да изпратят своите вина за дегустация, да вземат под внимание как, защо и по каква система се осъществяват дегустациите и какви ще бъдат основните правила и етапи за 2022 г.

Процесът на определяне на всички вина от Top 50 за 2022 е следният:
Етап 1
Обективни критерии преди дегустацията
1. Виното трябва да е произведено в количество от минимум 2000 бутилки (1500 л).
2. Виното не трябва да е дегустирано и оценявано преди това в DiVino. (Ако бъдат изпратени вина за повторна дегустация, те се дегустират, но не влизат в новата класацията.)
3. Няма значение дали виното тепърва ще е на пазара, дали вече е на пазара или е свършило. Важното е да бъде в завършен търговски вид, когато ни предоставите бутилка за дегустацията.
4. Крайният срок, след който не се приемат вина за първоначалната селекция, е 20 януари 2023.  
5. Крайният срок, след който не се дегустират вина за първоначалната селекция за Top 50 за 2022, е 27 януари 2023.

Етап 2
Дегустация от постоянния панел на DiVino

1. Постоянният дегустационен екип на DiVinо дегустира всички изпратени вина в периода април - януари. ОценяваТ се по 100-точковата система. 

Етап 3
Определяне на участниците в топ 50

1. Изготвя се списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба, които отговарят на критерия от етап 1.
2. Всеки от членовете на постоянния дегустационен панел на DiVino посочва по 50 вина, само по 1 (едно) от изба.
3. Първият критерий за влизане в топ 50 е посочването на избата. Т.е., ако изба Х има пет посочвания на едно вино и нищо друго, а изба Y има 7 посочвания, но разпределени между 3 вина (2+2+3) избата със 7 посочвания ще е по-напред в класирането.
4. Вината на всички изби, които се класират за топ 50, но нямат вино с доминиращо положение (50% +1 глас), се подлагат на допълнително гласуване.

Етап 4
Дегустация на вината от топ 50 и определяне на топ 10

1. Всички вина от топ 50 се дегустират от разширен панел (вижте участниците за предишната класация) сляпо и анонимно - известни са сортът и реколтата. Топ 10 се определя единствено и само от оценките в тази дегустация. Оценките от етап 2 нямат значение.
2. Първите 10 вина получават и оценки от 1 до 10 спрямо мястото си в класацията. За първо място 10 точки, за десето място - 1 т.

Етап 5
Разпределение на местата в топ 10 и определяне на победителите

1. Всички 10 вина се дегустират абсолютно анонимно - сортът и реколтата не са известни. Подреждат се според оценките. За първо място се дават 10 точки, за десето - 1 точка.
2. Третата дегустация е открита и всеки от членовете на панела определя личната си класация на 10-те вина. За първо място се дават 10 точки, за десето - 1 точка. 
3. Резултатите от етап 4/т. 2 и от етап 5/т. 1 и т. 2 се сумират и това определя окончателното подреждане.
4. Наградите в отделните категории (запазват се същите, може да ги видите тук) са за най-предно класираното вино от съответната категория. Логично, виното на I-о място печели със сигурност още поне 2 първи места - за най-добро вино от съответния тип (бяло, червено и т.н.) и от съответния регион.

Техническа информация относно изпращането на бутилки за дегустация и всякакви други подробности може да получите на тел. +359 884 740948 или на мейл: editorial@divino.bg.