Начало - Статии и новини - Новини - Ново есенно дегустационно меню в Cinecittà
Новини
   
Ново есенно дегустационно меню в Cinecittà

06 ноември 2018

Един от най-успешните италиански ресторанти у нас, Cinecittà, представи новото си сезонно дегустационно меню, вдъхновено от цветовете на есента.

5-степенното предложение е създадено от шеф Алекс Димитров, който се е постарал да включи в отделните ястия типични за сезона продукти. Специално за събитието, в София пристигна Томас Кемлер, който представи вината на италианската изба Endrizzi. Всяко едно от ястията в 5-степенното меню беше отлично съчетано с подходящо вино.

Всъщност, от Endrizzi работят успешно със заведенията на Rene Gourmet Group вече няколко години. Избата се намира в Сан Микеле Ал’Aдидже, автономна провинция Тренто. За мащабите на Италия това е по-скоро малък производител, който представлява живото доказателство за успешния брак между немската и италианска култура. Историята започва преди 30 години, когато д-р Пауло Ендрици се запознава в Милано с германската студентка по дизайн и архитектура – Кристине. Скоро след това те стават господин и госпожа Ендрици, горди родители на син и дъщеря, и, както обичат да се шегуват, усилено прилагат на практика немските разбирания за дизайн в съчетание с италианска организация. И формулата при тях работи и много добре!

Вината на Endrizzi са изключително разнообразни и варират от естествено пенливи Trento DOC, през сортови бели (пино гриджо, шардоне, мюлер тюргау) до червените блендове от серията Masetto. Трябва да се отбележи, че името Masetto идва от селището, където се намира изба и няма общо с прочутото 100-точково вино Masseto. Освен в Трентино, Ендрици са собственици и на още една изба – Serpaia в Марема, Тоскана.

Есенно дегустационно меню на Cinecittà

Крем супа от аспержи и пино гриджо с биволско сирене, гъби пачи крак и пепел от ягоди

Филе от леко опушена скумрия, поднесена с мармалад от чушки и хайвер от мед и балсамико

Домашно приготвени равиоли, пълнени с крем от манатарка и трюфел, поднесени в бульон от градински домати и рикота с горски билки

Телешко спецатино, приготвено по автентична италианска рецепта с червено вино кианти и букет от сезонни зеленчуци и билки

Авторска интерпретация на Конола сичилиана