Начало - Статии и новини - Новини - Новото Божоле отново е тук, а DiVino.Taste започва от утре!
Новини
   

Новото Божоле отново е тук, а DiVino.Taste започва от утре!

21 ноември 2019

Новото Божоле отново е тук, а DiVino.Taste започва от утре!

Отново настъпи време за новото Божоле! Както повелява законът, новата реколта от виното, приготвено от сорта гаме, се пуска в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Тази година това е днешният 21 ноември! Правилата са строги и важат за всички страни по света, където се изнася Божоле нуво.

Като всяко друго вино и Божолето претърпява развитие покрай климатичните промени. Известно до преди няколко години като леко вино, днес то е по-заоблено, по-ароматно, захарността е по-висока заради по-топлото време. Тазгодишното Божоле нуво е с по-ниски нива на киселинност и производителите смятат, че ще допадне още повече на потребителите.

Наименованието Божоле (Beaujolais) включва 72 селища. 57% от общата площ се предлага като Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau. Над една трета от производството се изнася в други страни, като лидер е Япония, следват САЩ, Германия, Белгия и Холандия. Средната пазарна цена на бутилка е от 4 до 6 евро.

Традицията Божоле нуво

Интересна е история на този празник на виното, завладял вече почти целия свят. По време на втората световна война Франция била разделена на две части. Париж се намирал в окупиранато от Германия част, а Лион - в свободната. Производителите на Божоле имали навик да носят младото си вино в бистрата на Лион. Голяма част от хората на изкуството и литературата, които прекарвали часове наред по заведенията, се изнесли именно към Лион, където имали възможност да опитват новото Божоле.

Това ставало обикновено около 15 ноември. Датата обаче можело да се падне в събота или неделя, когато магазините и ресторантите са затворени. И така, спрели се на четвъртък, тъй като идвал края на седмицата, а това е добре за консумацията на Божолето.

След освобождението на Франция, производители от Божоле започнали да носят виното си и в Париж, където то било вече познато на тамошните хора. Постепенно с традицията да се пие младо Божоле се запознали и чужденците, идващи в Париж – от Англия, Германия, Швейцария...

Ако искате да опитате най-новите български вина, заповядайте на DiVino.Taste!

Деветото издание на най-големия форум на българското вино започва в петък, 22 ноември и ще продължи до 24 ноември, в софийския Интер Експо Център. Тази година участват рекорден брой производители - 85!