Начало - Статии и новини - Новини - OIV: Пандемията нанася тежък удар върху виното в Европа!
Новини
   

OIV: Пандемията нанася тежък удар върху виното в Европа!

23 април 2020

OIV: Пандемията нанася тежък удар върху виното в Европа!

Затварянето на барове и ресторанти заради ограничаване на разпространението на новия коронавирус намали световните продажби на вино и така приходите на винопроизводителите в Европа могат да намалеят наполовина. Това съобщи в четвъртък Международната организация за лозата и виното (OIV).

Спирането на този важен канал за дистрибуция в Европа може да доведе до спад с 35% на обема и с почти 50% в продажбите, каза генералният директор на OIV Пау Рока на излъчвана онлайн пресконференция.

Въпреки че продажбите на вино вероятно ще нараснат отново, след като ограниченията бъдат облекчени, кризата може да доведе до необратими промени в сектора.

Европейските производители, особено от Франция, Италия и Испания, призоваха за спешна помощ. Още преди избухването на пандемията, френските винопроизводители бяха санкционирани от допълнителните американски мита.

Пау Рока каза, че дистрибуцията е преминала към търговци на дребно и онлайн покупки, но се очаква цялостното потребление да спадне, както и цените, засягайки оборота и рентабилността на винопроизводителите. След рекордните печалбите от вино през миналата година, сегашното свиване на сектора е сравнимо с това в края на Втората световна война, добави той.

 

 

Средиземноморските страни се очертава да са най-засегнати, тъй като разчитат силно на барове, ресторанти и тераси. Очаква се туризмът да остане ограничен, дори след вдигането на ограниченията.

В този момент всички са съгласни, че ограниченията имат разрушителен ефект, вероятно необратим, освен ако не бъдат предаставени изключителни публични ресурси за възстановяване, каза генералният директор на OIV – организация, която обединява 47 винарски страни.

Френският министър на земеделието Дидие Гийом заяви по-рано в четвъртък, че френските винопроизводители са задушени и призова за повече помощ от ЕС. В понеделник Европейската комисия прогнозира, че потреблението на вино в 27-те държави от блока ще спадне с 8% през 2019/20 в сравнение със средните нива за последните пет години.

OIV представи и данни за глобалното състояние на винения сектор през 2019

Общата площ на лозовите масиви остава стабилна от 2016 насам и възлиза на 7,4 млн. ха. По последни данни страните, в които лозята се увеличават са Франция, Италия, Португалия и България (67 хиляди хa).

След над 10 години на значителна експанзия, увеличаването на лозята в Китай (855 хиляди хa), втори в света по площ след Испания, изглежда се забавя.

Глобалното производство на вино през 2019 възлиза на 260 млн. хектолитра, което е спад от 11,5% спрямо 2018, но количествата се завръщат към средните нива.

Трите страни, които осигуряват 48% от световното производство са Италия (47,5 млн. хектолитра), Франция (42,1 млн. хектолитра и Испания (33,5 млн. хектолитра).