Начало - Статии и новини - Новини - Обиколихме целия винен свят на Discover.Vino 2023
Новини
   

Обиколихме целия винен свят на Discover.Vino 2023

17 май 2023

След тригодишно прекъсване голямото изложение за чуждестранни вина у нас, Discover.Vino, се завърна триумфално през уикенда на 13 и 14 май в зала 3 на НДК! Получи се  едно наистина смислено и оживено събитие, на което в главните роли бяха високото качество и разнообразието на винената сцена в страната ни. И, ако трябва да боравим с цифри, то на 13 и 14 май в Зала 3 на НДК 27 вносители представиха над 600 вина от 6 континента, като тук се включват и вината от двете обособени зони, които да пръв път формираха специални акценти на събитието:  Калифорния с около 70 вина, представени от USDA (Департаментът по земеделие на САЩ) и 25 натурални вина – български и вносни, събрани в Клуб на дивите дрожди.

За двата дни посетителите надхвърлиха 2000. Сред тях голяма част са професионалисти и хора работещи с вино, но e много ценен фактът, че и любителите бяха на впечатляващо ниво – като искрен интерес и любознателност към виното и към всички истории и детайли зад всеки етикет. Това определено е индикатор за едно вече доста по-високо ниво на винената култура у нас.

Много от вносителите избраха да покажат новостите в своето портфолио, така че да бъдат максимално полезни на търговци и ресторантьори. А освен това участваха за пръв път и някои съвсем нови вносители, представящи също непознати досега на нашия пазар производители. Интерес предизвикаха естествено и новите реколти на вече утвърдени и обичани у нас брандове. Разнообразието беше действително впечатляващо – вълнуващо е човек да има достъп под един покрив до аромати и вкусове от толкова далечни или по-близки земи и страни от цялата планета!

На изложението можеха да бъдат опитани вина от Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция, Турция, САЩ. Богатата палитра включваше и вина от Израел, Армения, Ливан, Хърватия, Австрия, Германия, Нова Зеландия, Аржентина, Чили и други.

Работата на част от вино вносителите беше подпомогната и от личното присъствие на някои от собствениците на самите изби, с които посетителите имаха възможност да общуват свободно.

Съпътстващата програма от класове с дегустации и лекции също вдигна летвата много високо – и като теми, и като лектори.

Като организатори на събитието, ние от DiVino искрено благодарим на всички вносители за участието и за сърцатата работа, както и на всички други изложители в зоната със street food, кафе, гурме продукти и винени аксесоари, които добавят стойност, разнообразие и уют на изложението!

През 2024 година провеждането на Discover.Vino е планирано за последния уикенд на месец април.