Начало - Статии и новини - Новини - Олимпийската храна e богата, здравословна и пъстра, но пълно щастие няма
Новини
   

Олимпийската храна e богата, здравословна и пъстра, но пълно щастие няма

08 август 2024

Звездната закуска МЮСЛИНОА, създадена за олимпийците от шеф БеналалОлимпийските игри в Париж 2024 са крайъгълен камък в историята на спорта, но и на гастрономията. С повече от 500 различни ястия олимпийското меню отразява разнообразието и изтънчеността на местната кухня. По замисъл храната има за цел да отговори на нуждите на спортистите, а също така да покаже богатството на френската кухня. Един от шеф-готвачите, които готвят за спортистите например, е Акраме Беналал – удостоен с две звезди Мишлен за ресторант Akrame в Париж. С френско-алжирски корени, Беналал се е издигнал на парижката кулинарна сцена благодарение на иновативния си подход към френската гастрономия.

И въпреки че повечето олимпийски участници са щастливи с огромното и разнообразно меню в олимпийското село, кулинарният въпрос също се превърна в един от многобройните поводи за споровете, след като към острата критика на Британския олимпийски комитет се присъединиха американските гимнастички Симон Байлс и Хезли Ривера с коментар, който допълнително разпали дебата.

Ръководителят на британската делегация Анди Ансън разкритикува готвачите в олимпийското село и се оплака, че на олимпийските спортисти "се сервира сурово месо". А "част от храните не са в достатъчно количество: яйца, пилешко и някои въглехидрати", каза той.

"Определено смятам, че френската храна е добра, обаче това, което ядем там, не мисля, че е най-доброто. Но пък върши работа.", беше коментарът на Ривера. „Не е истинската френска кухня“, според думите на Байлс.

Критиките и споровете принудиха организаторите да споделят данните за храната в селото, както и алтернативите, които включват вариации в приготвянето, за да се отговори на вкусовете на спортистите от цял свят.

Четири сектора съставляват олимпийските гастрономически полюси: Франция, Азия – с ястия като свинска кайма с тайландски босилек и ориз басмати, Африка и Карибите – шакшука с чушки и лук; световна кухня – вегетарианска мусака например.

В азиатския сектор се предлагат ястия като скариди от Мадрас, дал, зеленчукови биряни, агнешка корма, пилешко с масло и пилешко къри с манго, както и ориз басмати. Сервират се също зеленчуци, плодове, коктейли и други напитки. Менюто се сменя на ротационен принцип в продължение на осем дни.

"Корабът", както е известен основният ресторант в олимпийското село, предлага 40 различни варианта за хранене всеки ден. Но ако един спортист не е привлечен от нито един от тях, той може да се насочи към бюфета с топла храна, салатения бар с повече от 30 разновидности или скара с месо и гарнитури. Има и голямо разнообразие от плодове и десерти, както и пет павилиона за храна за вкъщи.

Малко статистически данни за храната на олимпийските игри

- Една трета от наличната храна е от растителен произход, а 30 % е биологична.
- 80% от съставките идват от Франция, а 25% произхождат от територии в радиус от 25 километра около Париж.
- В олимпийското село има 3 милиона банани и 27 тона кафе.
- В основната олимпийска трапезария има 47 000 чинии за многократна употреба.
- Барът с подправки и сосове предлага 85 различни варианта.

За да бъдат всички доволни и за да отговорим на хранителните нужди на спортистите, трябва да предлагаме голямо разнообразие, обяснява Шарл Гийой, изпълнителен шеф-готвач на Sodexo Live! в олимпийското село.

Сладки картофи с хумус и чимичури, пиле тандури, кроасан с поширано яйце, крем от артишок, козе сирене и трюфел, осолена пушена мерлуза с тапиока в зеленчуков бульон са други варианти сред ястията.