Начало - Статии и новини - Акценти - Открийте местните сортове – традиция и индивидуалност в глобалния свят
Акценти
   

Открийте местните сортове – традиция и индивидуалност в глобалния свят

16 ноември 2022

Всеки ценител на доброто вино и всеки винен професионалист свързва виното на Чили със сорта карменер, Аржентина с малбек, Риоха с темпранийо, Австрия с грюнер велтлинер… Примерите за местен сорт, превърнал се в емблема на регион или държава, са много. Заедно с това по целия винен свят продължават да се правят качествени вина от благородни международни сортове като каберне совиньон или шардоне. На Балканите също, разбира се. Не само няма противоречие, а е нормално и едните, и другите да имат своето място в националното и регионално винопроизводство. Нещо повече. Все по-често се появяват великолепни блендове между интернационални и местни сортове – там те се допълват взаимно и подобни примери всъщност обогатяват разнообразието от местни вина, защото местните сортове влагат своя уникален характер във виното.

Какво е значението на местните сортове за позиционирането на виното на една страна на световната сцена?

В Югоизточна Европа, където вината са включвали голямо разнообразие от местни винени сортове, за обща радост и благо в последните няколко години те се завръщат и заемат достойно място в избора на потребителите. Безспорен флагман сред местните сортове е мавруд за България например, вранец – за Северна Македония, прокупац – за Сърбия...

Интересът към местните сортове непрекъснато нараства заедно с търсенето на вина със защитен произход и защитени географски характеристики, които говорят за произхода на виното и същевременно подчертават значимата роля на ЕС относно ефективното информиране на консуматорите на вино за режимите на Съюза, отнасящи се до наименованията за произход и географските указания. Тази система на ЕС защитава наименованията на продукти, които произхождат от определени региони и имат специфични качества или се ползват с репутация, свързана с територията на производство. Разликите между ЗНП и ЗГУ са свързани най-вече с това каква част от суровините на продукта трябва да произхождат от съответния район или каква част от производствения процес трябва да се извършва в рамките на конкретния регион.

Всяка страна се гордее особено много със старите си местни сортове, защото в огромния глобален свят и сред океаните от вино, които се създават на планетата ни, именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на винения регион, именно те изграждат индивидуалността и неповторимостта му. Заедно с местните тероари, разбира се. Но когато едно добро вино е от стар местен сорт, а освен това и ясно изразява мястото си на произход, или както е прието да се нарича, е тероарно вино – то наистина е не просто великолепна напитка, доставяща удоволствие, а и носител на култура, история и местни традиции.

Днес за това, че на виното от местни сортове си струва да се посвети нужното внимание и усилия, едва ли може да има спор. Тази кауза обединява винената общност – и професионалисти, и ценители, от години. 

И при засаждането на нови лозя все повече, макар и бавно и постепенно, се разширяват площите с местни сортове. Въпросът има няколко аспекта.

От агрономична гледна точка естествено е старите автохтонни сортове (някои дори ендемични) да са онези, които най-добре виреят там, където се отглеждат от векове – те са най-добре приспособени към географските, климатични и почвени условия в своето родно място. По-късните местни кръстоски също са създадени след внимателни ампелографски и климатични проучвания, така че да се чувстват най-щастливи в съответния регион.

От друга страна е известно, че някои от старите местни сортове са късно зреещи, капризни, крехки и общо взето трудни за отглеждане на грозде с най-високо качество. Именно това е причината, поради която в социалистическото минало на повечето от държавите в Югоизточна Европа, местните винени сортове бяха заменени масово с интернационални – по-лесни и безрискови.

Днес обаче повечето лозари и винари разполагат с информация, знания, статистика и технологии – така че старите местни сортове вече не са толкова голямо предизвикателство, макар че зависимостта от времето и климата остава. А промените в климата поради глобалното затопляне са друг рисков фактор. Много от винопроизводителите обаче вече виждат смисъл да посрещат предизвикателствата на местните сортове. Първата причина е, че за амбициозните и талантливи енолози те представляват професионален интерес като възможност да правят експерименти, да създават неповторими и единствени вина, да стъпват на традицията, но да създават от местните сортове модерни и интересни продукти – наистина уникални в глобален план.

И второ – те вече се търсят на пазара, тъй като се променят потребителските нагласи. Винолюбителите постепенно забравят тежките аромати или натоварения груб вкус на част от някогашните местни вина и започват да се наслаждават на едни неопитвани доскоро – едновременно местни традиционни, но и надградени, елегантни и модерни – регионални вина.

За международния пазар местните сортове грозде също са добър начин за привличане на интерес, въпреки че продажбата на вино от непознат сорт и от страна с все още недостатъчна популярност и репутация за качествено вино, може да бъде трудна задача. Тук има нужда от сериозна работа и от намеса на държавните институции. Но вероятно най-важното все пак е качеството на виното да бъде наистина добро. А това вече е реалност на Балканите. Вината стават все по-добри.

Днес по целия свят виното е култура и престиж, знаменосец и визитна картичка. То означава и устойчиво земеделие, туризъм и голяма добавена стойност за всеки регион. В този аспект Балканите имат огромен потенциал.

За развитието на винения туризъм ролята на местните сортове е наистина съществена. Да отидем в северното подножие на българските Родопи, например, където се счита че е ареалът на сорта мавруд. Като турист ще ви заведат в лозята с мавруд, ще ви разкажат за момъка Мавруд, живял по времето на хан Крум, а и други интересни легенди, чрез които оживява историята; ще опитате мавруд в различни стилове, ще ви почерпят с традиционна баница, която толкова добре се съчетава с мавруд.

Около всеки стар местен сорт е логично и лесно да представи по-цялостна картина на местните култура, ритуали, кулинария. Така усилията и майсторството, вложени в местното вино, се отплащат многократно – носят сериозен стопански и културен ефект на региона. В този глобален свят хората търсят специфичното, отличителното - а доброто местно вино буди любопитство и към всичко наоколо. И се превръща във фактор за възход на туризма в региона, който пък издига след себе си и доста други регионални бизнеси.

Виното от местни сортове е културен продукт, който изгражда мостове. То ражда взаимодействие и хармония между създателите и публиката, отваря много врати и нови светове. Ето защо местният сорт трябва да бъде модерното лице на виното и усилията на целия бранш и на винената общност трябва да бъдат насочени към изграждането на идентичността на регионалното вино чрез местни сортове.

За повече информация: www.localgwrape.eu