Начало - Статии и новини - Новини - Отново настъпи време за младото Божоле!
Новини
   

Отново настъпи време за младото Божоле!

19 ноември 2020

Отново настъпи време за младото Божоле!

Отново настъпи времето на новото Божоле! Както повелява традицията, а и законът, новата реколта от младото вино, направено от сорта гаме, се пуска в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Правилата са строги и важат за всички пазари по света, където се изнася Божоле нуво.

Тази година обаче големият винен празник ще протече по съвсем различен и без обичайните весели и шумни събирания. Много страни по света са въвели строги ограничения заради втората вълна на пандемията от коронавируса. Във Франция, откъдето тръгва традицията Beaujolais nouveau, е в сила национална карантина – баровете и ресторантите са затворени, а с тях и основният канал за разпространението на младото божоле. Общото производство на това вино възлиза на 20 милио на бутилки, но заради кризата тази година се очаква спад в продажбите в рамките на над 20%. Традиционни пазари анулират поръчки, като това ще нанесе тежък удар на производителите от района на Божоле.

През последните две години, заради трайното затопляне на климата, младото божоле става по-заоблено и с по-изразен аромат, с по-малка киселинност. Реколта 2020 не прави изключение и се вписва в тенденцията от предишните две.

От лозята до чашата

Според винарите в Божоле, производството на едноименното вино изисква много усърдие и умения, които се предават от поколения. В избата се прилага кратка мацерация от 4 до 7 дни, а в лозята се работи целогодишно, тъй като сортът гаме (червен сорт с бял сок) е много капризен. Специфичното за плодовия характер на младите вина от Божоле е технологията на винификация, която се използва - така наречената въглекисела мацерация. При нея гроздето не се смачква предварително, като целта е зърната да останат цели. Това намира отражение при гроздобера, който в Божоле навсякъде се прави ръчно.

Традицията Божоле нуво

По време на втората световна война Франция била разделена на две части. Париж се намирал в окупираната от Германия част, а Лион - в свободната. Производителите на Божоле имали навик да носят младото си вино в бистрата на Лион. Голяма част от хората на изкуството и литературата, които прекарвали часове наред по заведенията, се изнесли именно към Лион, където имали възможност да опитват новото Божоле. Това ставало обикновено около 15 ноември. Датата обаче можело да се падне в събота или неделя, когато магазините и ресторантите са затворени. И така, спрели се на четвъртък, тъй като идвал края на седмицата, а това е добре за консумацията на Божолето.

След освобождението на Франция, производители от Божоле започнали да носят виното си и в Париж, където то било вече познато на тамошните хора. Постепенно с традицията да се пие младо Божоле се запознали и чужденците, идващи в Париж – от Англия, Германия, Швейцария...