Начало - Статии и новини - Статии и новини - Първи международен ден на испанската кава
Статии и новини
   

Първи международен ден на испанската кава

23 април 2020, DiVino

Първи международен ден на испанската кава

Днес за първи път се отбелязва международния ден на кава - искрящото испанско вино, което с всяка изминала година завладява все повече винени сърца. А на въпросите защо точно днес и защо е толкова специална естествено пенливата кава, отговарят организаторите на събитието от сърцето на Каталуния:

- Защото е пенливо, освежаващо, великолепно вино, направено по традиционен метод и пълно с превъзходни аромати!

- Защото в ситуацията, в която сме поставени в момента (под ключ), това е един невероятно приятен начин да попътуваме мислено и да открием нещо ново.

- Защото кава е направена само от местни сортове, което буквално означава, че ще можете да опитате не просто ново вино, а традиция, култура, корени...

- Защото пролетта е най-доброто начало и време да се отдадем на пенливите вина, и, повярвайте, изборът няма да ви разочарова!

- И не на последно място - защото няма какво да загубите освен съвсем малко пари. Единствената опасност е да се влюбите в това вино...

Разбира се датата 23 април не е избрана случайно. Има цели две исторически препратки.

Първата е свързана със селцето San Jordi (Св. Георги), което се смята за родното място на кава. На този ден Сан Жорди празнува своя патронен празник, или се смята още, че това е денят, в който св. Георги убива змея. На този ден жителите на малкото селище си разменят подаръци - мъжете подаравят рози на дамите, а дамите им връщат в замяна книга. Разбира се всичко това е полято с поне 1-2 чаши кава.

Втората препратка ни отвежда в 23 април 1969, когато министерството на земеделието в Испания приема официално законовите рамки за искрящите и пенливи вина и узаконява термина cava, заедно с процедурите и технологията на произодство.

И няколко думи за организаторите: интересно е, че идеята за първия международен ден на кава всъщност е на двама унгарски винени експерти, които от години живеят в Каталуния, но по оригинален начин правят мост между тези две крайно интересни винени страни. 

#cavaday

Вижте повече за историята и производството на испанската кава.