Начало - Статии и новини - Новини - Първото бяло вино на Домейн Беса валей се казва Enira White!
Новини
   

Първото бяло вино на Домейн Беса валей се казва Enira White!

20 юни 2019

Първото бяло вино на Домейн Беса валей се казва Enira White!

Домейн Беса валей представи дългоочакваното първо бяло вино Enira White 2018! Винарната в с. Огняново, Пазарджик, започва проекта за бяла Enira през 2015 година със засаждането на три бели сорта от Франция – русан, марсан и вионие. Това е точно 14 години след старта на идеята за изграждане на класическо френско шато в България. В основата й са двама мъже, единият с визия в бъдещето, а другият с минало във виното: Карл Хауптман от Германия и граф Стефан фон Найперг от Бордо.

Enira White 2018 е от бели сортове, типични за долината на река Рона, в съотношение 50% марсан, 26% русан и 24% вионие. Без да изменя на стила и на останалите вина на Домейн Беса валей, то е плодово и комплексно, същевременно дълго, гъвкаво и елегантно.

Първата реколта на Enira White е брана на ръка, гроздето е внимателно сортирано още на лозето и след това във винарната, алкохолната ферментация е протекла при контролирана температура 14-16 ⁰C в продължение на 20 дни, след което между 3 и 6 месеца виното е лежало върху фините утайки с постоянен батонаж (разбъркване на виното с утайката, с цел да се получи по-плътен вкус). Всеки от трите сорта в купажа е винифициран отделно.

Enira White 2018 има искрящ, красив светло сламест цвят. Носът е елегантен със загатнати плодови нотки на круша и кайсия, мандарина и лайм. Докато марсан носи свежест и текстура, русан е гръбнакът на виното, а величественото вионие добавя аромати и финес в този бленд. Заоблено и сочно тяло с фина свежест и средно дълъг финал.

Тероар

Избата е разположена сред варовикови хълмове между Родопите и река Марица. Климатът е континентален, с горещо лято и студена зима. Долината е отворена само от запад и изток, което дава възможност на свежите въздушни потоци да навлизат свободно и лозята да са винаги добре проветрени. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e само на половин метър под почвения слой.

Официален дистрибутор на вината на Домейн Беса валей в България е Авенди ООД.