20 юни 2019
Домейн Беса валей представи дългоочакваното първо бяло вино Enira White 2018! Винарната в с. Огняново, Пазарджик, започва проекта за бяла Enira през 2015 година със засаждането на три бели сорта от Франция – русан, марсан и вионие. Това е точно 14 години след старта на идеята за изграждане на класическо френско шато в България. В основата й са двама мъже, единият с визия в бъдещето, а другият с минало във виното: Карл Хауптман от Германия и граф Стефан фон Найперг от Бордо.
Enira White 2018 е от бели сортове, типични за долината на река Рона, в съотношение 50% марсан, 26% русан и 24% вионие. Без да изменя на стила и на останалите вина на Домейн Беса валей, то е плодово и комплексно, същевременно дълго, гъвкаво и елегантно.
Първата реколта на Enira White е брана на ръка, гроздето е внимателно сортирано още на лозето и след това във винарната, алкохолната ферментация е протекла при контролирана температура 14-16 ⁰C в продължение на 20 дни, след което между 3 и 6 месеца виното е лежало върху фините утайки с постоянен батонаж (разбъркване на виното с утайката, с цел да се получи по-плътен вкус). Всеки от трите сорта в купажа е винифициран отделно.
Enira White 2018 има искрящ, красив светло сламест цвят. Носът е елегантен със загатнати плодови нотки на круша и кайсия, мандарина и лайм. Докато марсан носи свежест и текстура, русан е гръбнакът на виното, а величественото вионие добавя аромати и финес в този бленд. Заоблено и сочно тяло с фина свежест и средно дълъг финал.
Избата е разположена сред варовикови хълмове между Родопите и река Марица. Климатът е континентален, с горещо лято и студена зима. Долината е отворена само от запад и изток, което дава възможност на свежите въздушни потоци да навлизат свободно и лозята да са винаги добре проветрени. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e само на половин метър под почвения слой.
Официален дистрибутор на вината на Домейн Беса валей в България е Авенди ООД.
Новият сезон на Wine Generator започва с три събития и участие в два градски фестивала! Датите са 11, 18, 19-22, 25 септември и 5-6 октомври.