Начало - Статии и новини - Акценти - Пенливи разходки из Източна Тракия
Акценти
   

Пенливи разходки из Източна Тракия

26 юни 2022

Периодично публикуваме текстовете, написани от професионални винени гидове за летния брой на списание DiVino през миналата 2021 година. Тук даваме думата на Васил Златев от Bulgaria Wine Tours, за да ни поведе на обиколка из Източна Тракия.

Васил Златев, Bulgaria Wine Tours

Неслучайно едни от най-големите винопроизводители в България са именно в Източна Тракия. Регионът е изключително благоприятен за винопроизводство и в него са разположени някои интересни изби, които са отворени за посещение. В няколко от тези изби се произвежда пенливо вино, което прави Източна Тракия задължителен регион за посещение на любителите на балончетата. Източна Тракия и особено районите около Стара Загора и Сливен имат добър потенциал за развитие на винен туризъм, ако повече от избите там започнат активно да развиват този продукт. Регионът също така е привлякъл интереса и на някои чуждестранни инвеститори, които са изградили изби с насоченост и към винения туризъм.

Подобна е историята на Мидалидаре – една от най-развитите дестинации за винен туризъм в източната част на Тракийската низина. Мидалидаре се намира в село Могилово, близо до Чирпан, като инвестициите покрай избата са вдъхнали нов живот на някои от съществуващите сгради в селото. Така например стопанските сгради на бившето ТКЗС сега са дом на модерната винарска изба, а старото училище е превърнато в изискан СПА хотел и ресторант.

Виненият тур в Мидалидаре включва обиколка на винарната, посещение на музея на виното, изграден в една от някогашните животновъдни сгради до самата изба, и завършва с дегустация на осем вина. Съвсем скоро винените любители ще могат да се насладят и на друго изключително изживяване – винен тур из специално проектираната изба за производство на пенливи вина. Избата, най-новото бижу в портфолиото на Мидалидаре, е изцяло насочена към производството на пенливо вино и е с интересна архитектура, като по-голямата част се намира под земята.

Мидалидаре разполага с няколко опции за настаняване – може да отседнете в Мидалидаре Hotel & SPA, в някоя от къщите за гости или в Мидалидаре Gastro Pub. Разнообразни са и вариантите за обяд или вечеря – може да изберете между стилния ресторант в Мидалидаре Hotel & SPA или по-семплата атмосфера на Gastro Pub.

Мидалидаре е удобна отправна точка за посещение и на някои от другите винарни в района. В самото село Могилово, на пътя между Мидалидаре Hotel & SPA и Gastro Pub, се намира и винарска изба Конопане. В съседното село с недвусмисленото име Винарово е винарна Рокс, а на около 50 километра североизточно, в село Змейово, е и Better Half Garage Wines – те вече са съвсем на финалната права с новия им проект Villa Yana Hotel & Winery.

Необходими са предварително обаждане и резервация за посещение на изброените винарни. Това не е специфично само за тези винарни, като цяло почти всички винарни в България изискват предварителна резервация за посещения и дегустации. Затова е добре винаги да се свързвате с винарните, преди да ги посетите.

Отправяйки се на североизток от Мидалидаре, интересна дестинация за винена отбивка е Ейнджълс Eстейт (Angel’s Estate). Избата се намира близо до живописния язовир Жребчево, известен с потопената църква Свети Иван Рилски. Разчупената фасада и архитектурата на винарната впечатляват още на пръв поглед. Представите за стилен дизайн и футуристичност се пренасят и в интериора на винарната с отворените пространства, използването на стъклени панели, както и с интересните дъбови ферментатори и бъчви от неръждаема стомана. Дегустациите се провеждат в дегустационната зала с изглед към помещението, където виното старее в бъчви – по този начин се създава приятна атмосфера, в която да се насладите на чудесните вина, произвеждани тук.

Продължавайки на изток по автомагистрала Тракия, може да се отбиете в село Еленово, близо до Нова Загора, където се намира винарска изба Едоардо Миролио.

Собственост на италианеца Едоардо Миролио, чийто род има традиции във винопроизводството в региона на Пиемонте, избата се отличава с това, че бе една от първите бутикови винарни, които започнаха производството на пенливо вино по класически метод. Посещението на винарната включва обиколка на производствената част, където може да се запознаете и със стъпките при производството на пенливо вино, и завършва в стилната дегустационна, където освен вината на Едоардо Миролио може да опитате и други любопитни продукти, произвеждани тук, като орехов ликьор например.

В близост до дегустационната е разположен и ресторантът Соли Инвикто, част от бутиковия хотел, помещаващ се в самата сграда на винарската изба. Струва си да прекарате и повече време в Едоардо Миролио, където освен дегустация на отличните им вина може да се разходите из лозовите масиви, рибарника или малкия зоокът до винарната. Отдих край басейна на хотел Соли Инвикто предразполага към изискана вечеря в ресторанта на хотелa, която е подходящ начин за завършек на всяко винено приключение в Източна Тракия. А на сутринта… Бургас е само на час и половина път.

В Сливен пък се намира Домейн Бойар, най-големият винопроизводител у нас. През миналата 2021 г., по повод 30 години от създаването ù, там беше открит официално най-мащабният детайлно и концептуално разработен графити проект в Европа.

Световноизвестният български графити артист Станислав Трифонов-Насимо е изрисувал 11 от винификаторите в изба Сините скали в Сливен. А етикетите на лимитираната серия вина Art in a Bottle изобразяват елементи от авторската му творба Жар и се предлагат само в магазина на избата, откъдето и може да влезете и да разгледате забележителния проект на талантливия художник. Скоро Домейн Бойар ще даде и официален старт на цялостния си проект за винен туризъм в Сините скали.

Какво още да видите в региона
Манастир Свети Атанасий – най-старият манастир в Европа
Най-близка винарна: Мидалидаре (50 км, 40 минути)
- Стара Загора – неолитни жилища (индикативен списък на ЮНЕСКО), античен форум, Регионален исторически музей
Най-близки винарни: Мидалидаре (35 км, 40 минути), Better Half Garage Wines (10 км, 15 минути)
- Тракийска гробница Караново и Карановска селищна могила
Най-близка винарна: Ейнджълс Естейт (20 км, 20 минути)
- Потопената църква Свети Иван Рилски, язовир Жребчево
Най-близка винарна: Ейнджълс Естейт (12 км, 15 минути)
- Античен град Кабиле
Най-близка винарна: Едоардо Миролио (45 км, 45 минути)