Начало - Статии и новини - Новини - Перуанският ресторант Central в Лима е #1 в света
Новини
   

Перуанският ресторант Central в Лима е #1 в света

23 юни 2023

Дворецът на изкуствата във Валенсия стана домакин преди броени дни на гала вечерта, на която бе обявен дългоочаквания списък на 50-те най-добри ресторанта в света. Класацията се формира в резултат от гласовете на 1080 международни експерти, които са част от Академията за най-добрите ресторанти в света.

Първи в списъка на The World´s 50 Best Restaurants за 2023 е забележителният перуански ресторант Central в Лима, на шеф Вирхилио Мартинес и съпругата му Пиа Леон. Изобретателна и модерна, кухнята е вдъхновена от безкрайното богатство на малко познати продукти, техники и традиции на коренните местни жители в андинско-тихоокеанската страна. Отсега нататък според правилата от последните години коронованият ресторант вече няма да може да бъде избиран, но минава в почетната категория наречена Best of the Best или нещо като Алея на славата 

Вижте повече за кулинарията на Перу тук...

Пиа Леон и Вирхилио Мартинес, ресторант Central - Лима, Перу Това е третият път, в който галата на 50-те най-добри ресторанта в света се провежда в Испания — страната е домакин на събитието точно в година, когато цели три от първите пет ресторанта в списъка са испански — Disfrutar в Барселона е на второ място и е обявен за най-добър ресторант в Европа. Българските професионалисти и ценители познават един от тримата му собственици и шеф готвачи, Едуард Шатрук (колегите му са Ориол Кастро и Матеу Касаняс), от майсторския му клас на Gastronomix 2018 в София.
Номер 3 е DiverXO в Мадрид, а Asador Etxebarri в Страната на баските е номер 4. На пето място е Alchemist в Копенхаген.

Ето първата десетка сред най-добрите ресторанти в света за 2023:

  1. Central / Лима (Перу)
  2. Disfrutar / Барселона (Испания)
  3. DiverXO / Мадрид (Испания)
  4. Asador Etxebarri / Ачондо, Страната на баските (Испания)
  5. Alchemist / Копенхаген (Дания)
  6. Maido / Лима (Перу)
  7. Lido 84 / Гардоне Ривиера (Италия)
  8. Atomix / Ню Йорк (САЩ)
  9. Quintonil / Мексико сити (Мексико)
  10. Table by Bruno Verjus / Париж (Франция)

Вижте пълния списък на 50-те най-добри ресторанта в света за 2023.

Миналата седмица беше публикувана и останалата част от официалния списък със заведенията - класираните в позиции от 51 до 100. Класацията включва и индивидуални награди в различни категории.