Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Пиемонте и Тенута Карета: Фрагменти от едно пътуване
Дегустационни репортажи
   

Пиемонте и Тенута Карета: Фрагменти от едно пътуване

10 декември 2023, Веселина Маринова

Снимки: Андрей Андреев (www.andrey-andreev.com); Веселина Маринова

Дори най-краткото докосване до разнообразието от винени и кулинарни удоволствия, което предлага Пиемонте, е зареждащо и вдъхновяващо преживяване. А целенасочен тридневен тур по покана на Tenuta Carretta, пиемонтската винарна на фамилия Миролио в Пиобези д’Алба, си е направо дар от съдбата. От първия поглед към меките хълмове с мозайки от лозя и лешникови гори, с накацали по върховете им църкви, малки замъци и имения, си убеден, че искаш цял живот тези гледки да изпълват взора и да радват душата ти. И още докато са пред теб, усещаш как ще ти липсват. Трите дни отлитат за миг, но пък преживяването е интензивно и остава завинаги.

Пиемонте

Пиемонте е едно от най-хубавите места за живеене в Италия – а, съгласете се, добрите места в тази страна съвсем не са малко. Торино, столицата на областта, е четвърти по големина (след Рим, Милано и Неапол), но трети по икономическо значение. Това е богат и артистичен град, известен още и като езотеричен център (считан за пресечна точка на бялата и черната магия).

Ние обаче сме се запътили към южната част на областта, към Ланге, Роеро и Монферато. През 2014 г. тези земи са включени в  Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Лозята на Ланге, Роеро и Монферато са изключителен пример за взаимодействието на човека с природната среда.

След дълго и бавно развитие на опита в областта на лозарството е осъществено възможно най-доброто адаптиране на сортовете грозде към земи със специфични почвени и климатични компоненти, което само по себе си е свързано с опита в областта на винопроизводството, като по този начин се превръща в световен еталон.

Панорамите с грижливо обработени склонове, следващи древните земеразделителни линии, са осеяни и със сгради, които придават структура на визуалното пространство: села по хълмовете, замъци, романски църкви, ферми, чаботи (ciabot е неголяма къща сред лозята), винарни, избени помещения и складове за търговско разпространение на виното в малките и по-големите градове в близост до лозята. Впечатляващи са хармонията и балансът между естетическите качества на пейзажите, архитектурното и историческото разнообразие на изградените елементи, свързани с лозарските дейности и автентичното и древно изкуство на винопроизводството.

ЮНЕСКО практикуват сложна и важна дейност и са длъжни подробно да аргументират решенията си – затова и обосновката е по-дълга. Но накратко – малко са местата по света, където човекът с неговите дейности е в по-добра симбиоза с природата. А водещите стопански дейности в тези региони са именно лозарството и винарството!

Тук селският живот и свят нямат нищо общо със ситуацията у нас, в България, където масовото обезселяване на малките населени места прави трудно или почти невъзможно стопанското, социалното и инфраструктурното развитие на селските райони.

Фамилиите Фереро (един от световните гиганти в сектора на сладките изделия) и Миролио (текстилни фабрики и магазини), както и други предприемачи от Алба и района са създали тук десетки хиляди работни места. Още през 50-те години на ХХ век Фереро организират за своите служители и работници транспорт от селата по хълмовете до фабриките. Компаниите работодатели днес се фокусират върху природосъобразни операции и технологии, борят се за най-високо качество и същевременно поддържат местните жители. Затова нещата вървят и изобщо няма отлив на млади хора.

Туризмът, особено кулинарно-виненият, процъфтява. Освен италианците, за които виното и вкусната храна са драматично важен елемент от културата и всекидневието им, тук идват заможни и взискателни туристи от Средна и Северна Европа (най-вече Швейцария, Германия, Австрия, Скандинавия). Много от тях имат собствени къщи в района и като цяло вдигат нивото на търсене (и съответно предлагане) на Бароло, Барбареско, Барбера, пенливото Москато, прекрасният бял Арнеис – изобщо на всички местни вина.

Огромен е приносът и на уникалната местна кухня – по френски изискана и сложна, по италиански сърцата и вкусна. Пиемонте има дълголетна обща история с Франция в Савойското херцогство и кралство Сардиния, тъй че кулинарните традиции са силно повлияни взаимно. Само в Ланге и Роеро ресторантите със звезди от Мишлен са 20: един с 3* в Алба, Piazza Duomo, 2 – с по две звезди, и 17 – с една звезда, а препоръчаните от престижния гид са още десетки.

Terre Miroglio

Групата Terre Miroglio обединява всички имоти на семейство Миролио от Алба, градът, прочут с eсенния фестивал на белия трюфел (още един магнит за италиански и чуждестранни ценители на специалните вкусове). Алба се гордее и с Nutella и Ferrero Rocher и с много свои вкусни фермерски продукти.

Миролио са предприемачи, известни с успешния си бизнес в текстилния сектор още от края на Втората световна война.

Сърцето на групата е Tenuta Carretta, историческата винарна в Пиобези д’Алба – Роеро (провинция Кунео) – левия бряг на река Танаро. Тя е собственост на фамилията от 1985 г. Земите около имението са почти изцяло засадени с лозя. Това е район, известен с великолепните вина Roero DOCG. Другата част от лозята е на територията Ланге в Бароло DOCG и в Барбареско DOCG, а в последно време – и в Алта Ланга DOCG и в още места из района.

Другата тяхна италианска изба, Malgrà, разположена в Момбаруцо (Асти), е закупена от семейството през 2012 г. Тя е посветена на класическите вина на Монферато, включително Barbera d'Asti и новата апелация Nizza DOCG.

Важна част от обединения проект е също така добре познатата ни българска винарна Edoardo Miroglio до новозагорското село Еленово.

Част от групата са и пиемонтските ресторанти 21.9 на Флавио Коста, Locanda in Cannubi и Villa Garassino и елегантните им хотелски части. Единият от местните ресторанти със звезда от Мишлен е 21.9 на Флавио Коста и се намира в самата Тенута Карета.

Tenuta Carretta

Тенута Карета e нещо повече от винарна, по-скоро е конгломерат от елегантност и аристократичен чар. Солидната сграда е разположена в естествен амфитеатър, образуван от склонове, засадени с лозя, а първите документирани следи от винарската ù история датират от 1467 г. Миналата година отпразнуваха своя впечатляващ 555-годишен юбилей. Виждаме оригинала на запазения подробен договор за концесия от 28 ноември 1467 г., в който маркиз Андреа Дамиано –  консиньор  на Пиобези, дава права на братята Порино да обработват земите му в Cassina Careta и да събират и преработват реколтата в продължение на девет години. В договора дори е упоменат хълмът Подио като единственото лозе, виното от което се запазва изцяло за господаря. И до днес Tenuta Carretta правят великолепно вино Podio от 85% небиоло и 15% барбера. 

В историческата сграда освен винарната има очарователен хотел (той така се и нарича, Albergo di Charme), ресторант 21.9 на Флавио Коста (със звезда от Мишлен) и по-неформален ресторант, Osteria La Via del Sale, който също се ръководи от шеф Коста.

Десетте обширни стаи в хотела са реставрирани и обзаведени автентично с много вкус – те са с 5-метрови тавани, легла с балдахини и старинни мебели. Човек лесно може да си представи живота преди 200 или повече години и да почувства духа и живота на някогашните пиемонтийски благородници. А гледката от прозорците е направо смайваща със своята геометрия от лозя по хълмовете. Всяка от стаите носи името на някое от големите вина в района и е израз на неизменната връзка между хотела и винарната.

Производствената част, с всички свои пространства за винификация и отлежаване, е в друго крило на същата сграда, като голямата част от помещенията са под земята. Има естествено и модерна, прекрасно оборудвана дегустационна зала, в която се възползваме от шанса да дегустираме вертикално цели 5 реколти от иконичното Barolo Cannubi, както и да участваме в обща онлайн дегустация с колеги от различни страни, озаглавена Плеяда скъпоценни камъни от Ланге и Роеро.

Виното

Вината са резултат от пет века документирана история. Произвеждат се изключително от собствени лозя в някои от най-престижните места в района. Tenuta Carretta разполага с 80 хектара на най-прочутите хълмове на Ланге, Роеро и Монферато, в престижните зони с географски наименования на района. Всъщност предлагат се над 30 различни етикета и тези вина покриват на практика цялото стилово разнообразие на района: царете Бароло и Барбареско, прекрасната барбера, сочният и плодово-минерален бял арнеис, но също и новата линия пенливи вина по класически метод, както и отскоро произвежданият рейнски ризлинг. Всеки парцел от лозята – независимо дали е част от престижно DOCG или не, си има име, история и се ползва с огромно уважение и грижи.

В лозята философията на производството се основава на устойчивост (екологична, техническа и икономическа). От 2019 г. винарната спазва протоколите на сертификата The Green Experience, които предвиждат забрана на използването на хербициди и пестициди. С вредителите се борят с помощта на феромонови капани, привличащи техните естествени антагонисти (птици и прилепи). Отскоро в Италия има единен сертификат за устойчивост и добри практики в земеделието, SQNPI (Национална система за качество на интегрирано производство), и се очаква скоро да го получат, тъй като изцяло отговарят на критериите.

Хората

Tenuta Carretta е поставена в завладяващ природен и исторически контекст, но всъщност всичко си зависи от хората. Те до един работят пламенно и дават най-доброто от себе си в името на своята обща цел: да произвеждат най-висококачествени, значими, както казват италианците, приятни и добри за пиене вина. А по пътя си към тази цел споделят страстта към земята и традицията, която балансират с нови идеи и методи. И са в постоянно движение. Собствеността се ръководи от Едоардо Миролио, съпругата му Ивана, дъщеря им Марта и сина им Франко.

Във винарския екип повечето хора са млади. Млад човек е и главният технолог Паоло, който води някои от нашите дегустации, както и сънародникът ни Георги, който като студент по енология в България е тук на дълъг и изключително полезен за него стаж.

Георги (стажант технолог от България) и Паоло Скайола (главен енолог)

Всички те работят рамо до рамо с главния изпълнителен директор на Тенута Карета – Джовани Минети. Г-н Минети е важна част от винената история на Ланге и Роеро, човек, чиято душа е в Бароло. В дългата си кариера на енолог той има опит в други значими изби из региона, освен това е заемал цели 14 години поста директор на Регионалната енотека на Бароло, а от 2001 до 2007 е бил президент на Консорциума на Бароло, Барбареско и вината на Алба, Ланге и Роеро...

Джовани Минети, изпълнителен директор на Тенута КаретаТози сърдечен, естествен, скромен и щедро раздаващ знания и винена култура човек е голям новатор и експериментатор – именно той е в дъното на новия проект с вината от рейнски ризлинг от Ланге, както и линията от пенливи по класическия метод в тази сравнително нова апелация в Алта Ланга. Всъщност собствениците, семейство Миролио, имат подчертан афинитет към пенливите по класическия метод – точно от тях и заради тях е стартирал проектът им у нас, в Еленово. Така че линията на пенливите от Alta Langa DOCG блестящо допълва впечатляващото им портфолио в Пиемонте.

Г-н Минети ни казва в някакъв момент от обиколките: Виното е страст. Ако нямаш страст, избери друга професия. Но днес работата с виното означава и да си готов да експериментираш. И да разбираш какво ти е дала природата…

Пенливите на Алта Ланга

Именно от любов към виното, земята и експериментите се ражда новият стратегически проект на Tenuta Carretta за пенливи вина по класическия метод от Alta Langa DOCG. През последните години компанията създава нови лозя, на около 600 до 650 м надморска височина в новата апелация Alta Langa DOCG – високите земи на Ланге, в южната част на зоната, към Лигурските Алпи. 2,5 ха са с ризлинг, а останалите 7,5 ха са с пино ноар и шардоне. Лозята са на мястото на някогашни лескови гори и пасища, сред тях е и парцел с пино ноар, засаден само 50 дни преди това.

Според регулациите на апелацията пенливи могат да се правят от шардоне, пино ноар и 10% други сортове, включително небиоло например, барбера, кортезе и т.н. За момента обаче Тенута Карета използват само пино ноар и шардоне. Линията с мехурчета ще включва Brut, Blanc de Blanc, Pas Dose, розе… и една резерва от 100% пино ноар. Засега на пазара са само две от тях: Airali Alta Langa Brut и Airali Alta Langa Pas Dose.

Другата изненада е рейнският ризлинг Riesling Campofranco Langhe DOC, чиято втора реколта 2020 е удивително вино – пикантно, минерално и живо, с подчертана свежест и характер. Поднасят ни го на обяда в Balcone Sulle Langhe в село Чисоне, с малки морско-зеленчукови предястия и вълшебно ризото. Този ризлинг е супер гастрономическо вино и би могъл да покрие цялото меню… Но да не забравяме, че в Пиемонте всички вина са мислени за компания на храната.

Джовани Минети признава, че е голям фен на ризлинга и да работи със сорта на това място е сбъдната мечта за него. Още като студент изучавал възможностите за развитие на рейнския ризлинг тук. По онова време обаче малко производители възприемали идеята за ризлинг в този регион.

В лозята на Алта Ланга, при пино ноара и ризлинга, се запознаваме и с Джузепе Кавало, главен агроном на компанията. Най-важният човек на света за нас, представя ни го г-н Минети.

Навсякъде в Ланге почвите са седиментни, с морски произход, редуват се глинести и варовикови, с много пясъчни примеси. От песъчливите парцели се налага да вадим на ръка количества камъни, разказва ни г-н Кавало, а после посочва горичката в дерето, която са решили да прочистят, за да подобрят условията за развитие на бели трюфели...

Усещането е за мека и лека почва под стъпките ни. Решението да се купят тези земи е на базата на цялостния опит, интуиция, усещане и нюх на Джовани Минети и колегите му. Трябва да повървиш по тази земя, да я усетиш, да разгледаш какво и как расте наоколо и тогава може да разпознаеш доброто място по-успешно от всякакви анализи. А и Ланге си е Ланге, почти няма изненади… качеството на почвите е еднакво почти навсякъде, споделя г-н Минети.

Джовани Минети (изпълнителен директор на Тенута Карета) и Джузепе Кавало (главен агроном)

Семейство Миролио купуват нови земи и в Монферато. Там, в Момбаруцо, е другата изба Малгра, която засега е посветена почти изцяло на барбера и москато. По-късно, водени от нейния главен технолог Алесандро, дегустираме барбера от новата апелация Nizza DOCG (носи името на село Ница близо до Асти) – едно много приятно и интересно вино, предвидено за ежедневна употреба. (Де да бяха такива всички ежедневни вина!) Всъщност слоганът на винарната е Extraordinary Everyday. И тук трябва да призная огромната си слабост именно към барбера, а трите реколти Gaiana Nizza DOCG (2017, 2018, 2019), както и Mora di Sassi Riserva Nizza DOCG (2016, 2017, 2018) са кое от кое по-хубави вина, при това изненадващо дълголетни. Животът на резервите Mora di Sassi – пикантни и свръх елегантни барбери с подправки и балсамови нотки, спокойно може да надхвърли 20 години.

В Malgrà се изгражда нова производствена част и тя ще поеме пенливото производство, което засега е в Тенута Карета.

Впечатляваща е нестихващата воля за развитие и за оптимално и бързо осъществяване на новите идеи!

В Барбареско

Villa Garassino е още една нова структура, собственост на Terre Miroglio Group – модерна и романтична къща за гости (тип farmhouse или чифлик) с плувен басейн, сгушена в хълмовете на зоната Барбареско. С магазин за вино с десетки етикети на най-добрите местни и международни вина, със селекции от продуктите на Tenuta Carretta, Malgrà и Edoardo Miroglio. Bistrovino пък е гурме ресторантът на Villa Garassino, където имаме щастието да вечеряме. Ресторантът е посветен на страхотните комбинации от храна и вино. Кухнята е изградена от емоции, спомени и фантазия, умело използване на местни продукти и съвършен баланс между традиция и новаторски дух. В Bistrovino опитваме пенливите Metodo Classico Extra Brut и Rosè Cuvee San Rocco (от небиоло), както и – за най-голямо удоволствие – три реколти от великолепното Barbaresco Garassino.

И двете зони Барбареско и Бароло са на десния бряг на река Танаро, като Барбареско е на североизток от град Алба, а Бароло – на югозапад. Но всъщност двете зони са доста близо една до друга. Разликите са в тероара, най-вече в почвите, а и в микроклимата. И двете вина са от 100% небиоло. И двете отлежават доста дълго, преди да могат да стигнат до пазара. По една или друга причина Бароло години наред хвърля сянка върху Барбареско, а то може би не е чак толкова драматично и могъщо, а малко по-любезно и възпитано, но също не е никак лесно вино, има солидни киселини и впечатляващи танини – има нужда да остарее добре, така че когато е в пика си, е направо фантастично.  Каквото е Barbaresco Garassino на Тенута Карета, особено това от реколта 2017, което е мощно и интензивно, но вече с омекотена приятна зрялост на танините.

Пиемонте на вкус

Сред най-фините и специални ястия са техните тартини (малки кишове) и суфлета – приготвени са с френски финес и италианска страст, така че са просто забележителни. Сред предястията навсякъде ще ги срещнете – с по-нежна и гладка консистенция, почти като солен крем карамел или с повече осезаемост на отделните съставки в структурата. Вездесъщата паста тук също е на висока почит, като типичните малки квадратчета аньолоти са с всевъзможни вкусни плънки и нежни сосове и често с настърган ароматен трюфел.

Ще опитате майсторски приготвени и много ароматни риби и морски дарове (Средиземно море е едва на 70 км) и естествено фамозното витело тонато, а също и забележителното сурово телешко (Battuta), чиято традиция се губи някъде в миналото – смляно телешко, супер качествено и прясно, подправено само със зехтин, сол, малко черен пипер и сок от лимон… Да, пиемонтийците разбират от месо… и изобщо от храна.

шеф Флавио Коста, Ristorante & Albergo di Charme 21.9 - 1* от Мишлен

Вълнуващо кулинарно преживяване за нас беше вечерята на звездния Флавио Коста – кухнята му – елегантна и много пипната – допуска само суровини от най-висока класа, свързани основно с двете области: крайбрежната Лигурия, откъдето идва той, с всевъзможните ù морски продукти и Пиемонте – най-вече Ланге и Роеро, с качествените меса, сирена, зеленчуци и в сезона – трюфели, които често се намират дори в съседни на Тенута Карета гори. В някои от ястията си шеф Коста изобретателно съчетава морето и Пиемонте, например в една своя коронна кремсупа от тиквички с мастило от сепия – великолепен вкус! Всички малки съкровища – предястия, които я следваха, бяха посветени на продуктите и на стремежа да се подчертаят ароматът и вкусът, който природата им е дала. 

Иконата Бароло Кануби

Част от Terre Miroglio е и ресторантът Locanda Carretta in Cannubi – на най-привилегированото място от най-специалната зона на Бароло. Намира се на върха на прочутия хълм Кануби – иконата на Barolo DOCG. Оттам чудесно се виждат самото градче Бароло и още съседни села и хъл-мове с ценни лозя…

Ресторантът се възползва от кулинарния опит на семейство Бертолини-Боджоне, солидна институция в света на традиционната кухня в Ланге. Ресторантьорите предпочитат свежите сезонни вкусове в постоянното си търсене на най-добрите съставки и умело пренаписват утвърдени от времето рецепти с по-съвременни, артистични нотки, като същевременно запазват оригиналната им природа.

Винената листа в Locanda представя обширна селекция, обхващаща цялата гама от Tenuta Carretta, както и други страхотни вина от различни местни производители – от млади бели до плътни отлежали червени. В нея с гордост открихме и няколко от източнотракийските вина на Едоардо Миролио. Barolo Cannubi е, разбира се, на пиедестал. Все пак сме на върха на хълма Кануби.

Locanda е мястото, където опитваме още веднъж, този път с храна – при това отново фантастична (както навсякъде през тези три дни на осъзнато пиемонтийско пиршество), част от изключителните Barolo Cannubi и Barolo Cannubi Riserva, създадени от небиоло, набрано точно тук, от лозята до ресторанта, растенията, които можем да докоснем и помиришем. Толкова сме слушали за Кануби, а и сме се възхищавали от върховното Бароло оттам, че сякаш стъпваме върху Обетована земя сред лозите. Почвата под краката ни в междуредията е лека, нежна и леко пружинираща, дори еластична… Тези древни седименти с морски произход продължават да раждат ценното небиоло година след година.

Тук се срещат и се смесват хелветските и тортонските почви, което води до появата на синкаво-сиви мергели, богати на магнезиеви карбонати и манган, които на повърхността стават белезникаво-сиви под въздействието на атмосферните влияния. Това са глини, смесени с много фини пясъци, със значителни варовикови компоненти. Микроклиматът също е идеален: заобиколен от три страни (юг – запад – север) от по-високи хълмове, Кануби е добре защитен от студ и вятър – стихии, които никак не се харесват на сорта небиоло.

За финал оставям думите на Джовани Минети – не само защото той е важна част от съвременната история на Бароло, а и понеже е професионалист, будещ възхищение и уважение:

Привързан съм към всяко вино на Tenuta Carretta по хиляди причини; опитвал съм се да открия скритата тайна на всяко от тях, но любимият ми етикет е Barolo Cannubi. Защото е страхотно вино, обгръщащо и ангажиращо, с голяма хармония и елегантност. Бароло е моето вино, архитектът на моето професионално израстване (и не само), а Кануби е лозе, което е провокирало срещи и важни моменти от работата ми в Бароло.