Начало - Статии и новини - Акценти - Пловдив и Западна Тракия: Вино традиции и истории от новото време
Акценти
   

Пловдив и Западна Тракия: Вино традиции и истории от новото време

10 февруари 2022

Красимира Кодукова, Wine Tours in Bulgaria

Пловдив е туристически град, който привлича целогодишно посетители от страната и чужбина със своята хилядолетна история и богата културна програма. Градът под тепетата е и сред малкото големи градове в България, които в цялост отговарят на дефиницията за винен туризъм – център е на развиващ се винарски регион с голяма концентрация на изби, отворени за посещения, съвместни инициативи, винени фестивали, градски места за винени събития, но и достатъчно широки зали, за да посрещнат големи винени конкурси и изложения.

© Kyle Taylor

Истината е, че допреди 10 години малко туристи и оператори в туризма свързваха Пловдив с виното и с преживяванията около него, но и предлагането им от страна на избите не беше толкова засилено. Обединяването на малките винарски изби в името на развитието на дестинацията като винена и редица важни домакинства на големи винени събития допринесоха за това през 2017 г. Тракийската низина и Пловдивският регион да заемат престижно място в класацията на Wine Enthusiast Топ 10 винени дестинации. 

Създаването на първата регионална карта за винен туризъм в България Винени маршрути Пловдив  и последвалите участия за популяризирането ù пред туристическия бранш бяха едно добро начало както на сътрудничество между самите изби, така и на необходимото партньорство с Община Пловдив. Провеждането на последното издание на Digital Wine Communication Conference през 2015 и двете гостувания на Concours Mondial de Bruxelles 2016 и Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles 2018 изиграха ключова роля за популяризирането на вината и винения туризъм в региона извън страната ни.

Винените местенца в Пловдив не са със задоволителна численост като за град с такива размери, дори и винен магазин на голяма верига няма, но това не пречи да има сравнително голяма общност от винени любители. Три са ежегодните големи събития, които, освен че радват местната публика, привличат и туристи от страната и чужбина, поне преди пандемията. Първото в годината и с най-голяма история е Международната изложба Винария, която се провежда съвместно с Агра, а в една палата са изложени винопроизводители и търговци на храни.  . Фестивалите Дефиле вино и гурме и Дефиле на младото вино, които ежегодно се провеждат в Стария град, набират все повече популярност, с нарастващ брой участници и посетители заради своя туристически характер и заради провеждането им на открито. Изключително успешни дефилета, които привличат както всички винолюбители, така и винени ценители и познавачи, дори и професионалисти.

Чарът на региона като винена дестинация е, че в която и посока да поемете, в рамките на 50 км от града са разположени достатъчно на брой винарски изби, които да запълнят уикенд, посветен на виното. Неудобства обаче не липсват – няма обществен транспорт между селата, в които са разположени тези изби, липсват указателни табели, в голяма част от винарните не приемат туристи без резервация. Това обаче не трябва да отказва винените любители, защото при добра организация уикендът може пълноценно да бъде запълнен с вино, история, кулинария и култура.

По-голямата част от винарските изби са разположени в Родопската яка – от малки семейни изби до по-големи винарни с хотелски комплекси. Районът е богат на природни забележителности и паметници на културата от всички исторически епохи и е считан за родното място на местния ни сорт – икона, мавруд. Въпреки че е известен предимно с червените си вина от мавруд, рубин, каберне совиньон, каберне фран, памид и сира, не са малко избите, които произвеждат забележителни вина от бели сортове, предимно от собствените им масиви в околността.

Село Брестник е близка дестинация до Пловдив, която приютява две винарски изби. Селото е с дългогодишна винена история, свързана със стария винпром Брестник, но и с обещаващо бъдеще предвид издигащото се на негово място модерно винарско имение Драгомир

Винарско имение Драгомир

Изба, която доскоро беше събрала малкото си производство в градски условия в Пловдив, сега се шири в забележителна в архитектурно отношение сграда, но запазва своята философия и капацитет на малък винопроизводител, с къси серии предимно червени вина с изключително качество и собствен почерк. В привидно индустриалния дизайн на избата са обособени  различни уютни места за посрещане на туристи и предлагат както разнообразие, така и уединение, което им позволява да посрещат различни групи туристи, но и да създават различни преживявания – от дегустации във винения магазин, голямата дегустационна зала или сред бъчвите до изложби, коктейли и събития от частен и корпоративен характер.

Втората винарска изба е малко известна, поне за потребителите на вино, но е от изключително значение за винения бранш от научна гледна точка и е  интересна за винените ценители.

Лозята на Аграрен университет Пловдив

Опитната винарска изба към Аграрен университет Пловдив доскоро беше с ограничен достъп за винени туристи. Построена през 1969, избата е една от едва 28-те университетски изби в света. В лозовите ù масиви се отглеждат над 400 сорта грозде, което нарежда България на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова колекция на едно място. Разходката сред лозята, посещението на малкия им музей и енотеката, в която се откриват вина от 70-те години до днес, са  цяло пътешествие в света на лозарството и винарството.  

Друга добре позната винена дестинация е село Брестовица, още известно като столица на виното поради големия брой винарски изби. Традиционните чествания на Трифон Зарезан са колоритни и всяка година привличат туристи от цялата страна. Малката семейна винарна Бендида е една от най-интересните в селото както с вината си, така и с историята си и философията на правенето им. Създадена е през 1944 и след дълго прекъсване семейство Портеви възобновяват старата каменна изба.

Елизабет Портева, Методи Портев, Бендида

Днес баща и дъщеря творят вина от предимно местни сортове, но и международни не липсват. Сериите са лимитирани, с щадящи технологични операции, за да запазят вината максимално натурални. Емблематично винено събитие в избата е Ритуалното вино, в което собствениците пресъздават обичая за виноделие на предците ни, а туристите стават преки участници в него, облечени в народни носии. Освен избата семейство Портеви притежават още два винени обекта в Пловдив, в които организират винени срещи – Енотека Бендида и винения бар в Капана deGUSTOstation.

Други две изби в Брестовица, чиито врати са отворени за винени туристи, са добре познатата за региона Вила Винифера и малката семейна изба Джинвира. Една от първите частни изби, които започват активно да развиват винен туризъм в България също е в Брестовица, а именно Винарска изба Тодорофф.

Забележителен със своята над 100 годишна история е лозарско-винарският кооператив Винарска изба Брестовица, запазил и днес своите 430 член-кооператори. Проектирана от френски инженери в бургундски стил, избата е добър пример за кооперативност в район, в който малките лозарски стопанства са се запазили през годините. А и посещението в избата предоставя друг вид изживяване - пътуване във времето. 

Вила Юстина

Сгушен в полите на Родопите, само на 30 км от Пловдив и на 10 км от Брестовица, се намира миналогодишният носител на наградата за винен туризъм на DiVino и Via Vino. Винарска изба Вила Юстина не спира да се развива както по отношение на производството на вина, така и в услугите, които предлага за винените туристи.  Тя е една от малкото изби в България, които дават възможност на туристите да проследят целия затворен цикъл на производство от лозовия масив до бутилиращата линия, да опитат разнообразни стилове вина – пенливи, тихи и сладки, да им осигурят нощувка в региона и да ги гощават с продукти, голяма част от които отглеждат в собствените си ферми. Парк-лозето, отдалечено на 4 км от избата и облагородено с всички удобства за винени събития на открито, е все по-търсена дестинация за сватби сред лозята. Въпреки че са разположени в сравнително червен регион, тероарът е изключително подходящ и за бели сортове, от които енолозите на избата произвеждат впечатляващи бели вина. Хотелската част отвори врати през 2019, а в ресторанта се предлагат ястия от деликатесното козе месо боер от собствената им ферма, както и от рибното им стопанство в Йоаким Груево. Именно там отскоро произвеждат и черен хайвер от руска есетра и червен хайвер от сьомга.

Богатството на културно-исторически обекти и природни забележителности прави региона още по-привлекателен и предпочитан за уикенд почивки. В близост са Дановото училище и Историческият музей в Перущица, царският  дворец Кричим, Устински водопад и екопътека Параклис свети Георги, а също и раннохристиянската базилика Червената църква.

Червената църква край ПерущицаИменно до този паметник на културата и дори носеща неговото име се намира Red Church Estate, чието вино Red Church Estate Selection Individuelle 2018 зае първото място в класацията Divino Top 50 за 2020. Виненият туризъм тук е в проект, а докато избата отвори врати за туристи, винените ентусиасти могат да се запознаят със забележителното творчество на Алекс Канев във винения му бар-гaлeрия AK Glass of wine в Пловдив.

Една от най-популярните извън пределите на страната ни изба от Пловдивския регион е Bessa Valley, на 40 минути от Пловдив в село Огняново. Тя е от избите, които поименно са включени в конкретни запитвания от туристи за винени турове в България, което свидетелства  за широката разпознаваемост на бранда Enira. Посещението в избата разкрива историята на Долината на бесите, спецификата на тероара и френския почерк на консултанта на избата Марк Дворкин и на един от собствениците ù, граф Стефан фон Найперг, който притежава и 6 изби във Франция.

Беса Валей

Малко по-отдалечен от Пловдив, но също с богата винена история, е районът между Пазарджик и Панагюрище. Новият му облик, обусловен от високата концентрация на съвременно оборудвани изби, отглеждащи собствените си лозови масиви, модерните технологични подходи на винарите, развитието на винения туризъм и на сътрудничеството между винарните за регионални винени събития, чертае обещаващо бъдеще. Оттук излизат едни от най-забележителните представители на сорта мавруд, а именно от винарска изба Румелия в град Панагюрище, Манастира в село Лесичово, Нерагора в село Черногорово и Виа Винера в Карабунар. С предварителна уговорка и четирите винарски изби могат да бъдат посетени за дегустация, а хората, които запознават туристите с тяхното винотворчество са технолозите или собствениците на винарните. Вила Велис в с. Карабунар е най-новата изба в района, която отвори врати за туристи през 2021 по впечатляващ начин. Арт, музика, театър и вино се преплитат в техните събития,  а тепърва предстои отваряне на Wine&Tapas Bar, както и откриване на реновирания хотел до самата изба. Очакваме чудни възможности за туризъм в този район.

ВИ Манастира

Време е да отдадем заслуженото на емблемата на българското вино – мавруда, на винарските изби, които изцяло са посветили своето производство на него, особено на онези, които знаят чисто туристически как да го представят на всеки любител на виното. Въпреки че сортът е гордостта на Асеновград, не са много избите, които посрещат туристи, а още по-малко са тези, които смело могат да бъдат препоръчани. 

На 10 км източно от Асеновград, в село Златовръх, се намира Винарска изба Ничев,  която в последните години изпъква със своите вина от сорта по време на дефилетата в Пловдив. Лозята им са над 40-годишни, ръчният труд преобладава, а употребата на енологични материали е сведена до минимум. Отскоро избата разполага с дегустационна зала, в която посетителите могат да се запознаят с историята на региона и сорта и да дегустират вината им.

ВИ Загрей

Една от най-маврудените изби в България е Винарна Загрей. Тя е сред малкото изби, които отглеждат лозята си биологично и следват тази философия и в производството на вина. Разположена в Първомайско, на 30 км от Пловдив, избата се е специализирала върху местния сорт мавруд, произвеждайки от него бели, розови и червени вина. Най-разпознаваемият бранд е Vinica от 100% мавруд. За това вино набраното грозде се оставя на сухо и открито място за около 2 месеца, така че зърната се засушават, а захарното съдържание, киселините, ароматичните и багрилните вещества се концентрират. Освен дегустационната зала, в която посрещат туристи целогодишно, собствениците са изградили беседка сред лозовите масиви с красива панорама, а до нея се издига малък параклис на свети Димитър. Впечатляващи са и тематичните събития, които организират целогодишно, свързани с гроздобера, със създаване на купажи, изработване на хляб от лимец от собствените им насаждения, винен обяд с гост шеф-готвачи.

Не случайно статията завършва с фокус върху местния сорт мавруд. През 2021  година за първи път чествахме Международен ден на мавруда на Димитровден, 26 октомври, а вниманието  бе насочено както към всички тези изби в Тракийската низина, така и към всички винарни, които произвеждат вино от местни сортове. Инициативата на Българската асоциация на винените професионалисти цели да превърне това общностно събитие в ежегоден празник на българското вино, с което да допринесе за имиджа на България като винопроизводител и дестинация за винен туризъм.

Да празнуваме с българско вино!