Начало - Статии и новини - Акценти - По магичния път на виното в Сакар и Източни Родопи
Акценти
   

По магичния път на виното в Сакар и Източни Родопи

01 февруари 2022

В лозята на Тера ТанграПовечето лозари и винари у нас празнуват Трифон Зарезан по стар стил на 14 февруари. Затова ще оставим официалното Честито! за след 2 седмици. Но пък на всички в света на българското вино, които чувстват и днешния 1 февруари – Трифоновден – като свой празник, пожелаваме здраве и много страст, енергия и успехи във лозарско-винените им дела и най-вече – добро грозде и прекрасни вина!
По случай Трифоновден, а и в рамките на серията ни публикации, посветени на винения туризъм у нас, тук ви предлагаме текста на Гергана Тодорова от Wine Tours in Bulgaria за района на Сакар и Източните Родопи, написан през лятото на 2021 за брой 42 на DiVino.  
Сакар и Източните Родопи са наистина магическо място и сме убедени, че тепърва ще смайват и нас, и целия свят, с великолепните си тероарни вина, както и с цялата културно-историческа съкровищница, която съхраняват.

 

Гергана Тодорова, winetours.bg

Причините да поемем към югоизточната част на България са много и това, което привлича вниманието на пътешественици и инвеститори, не е само културният туризъм. В последните години Сакар и Източните Родопи впечатляват с магичната комбинация от исторически забележителности, вкусни фермерски храни и удивително разнообразие от винарски изби. Макар и регионът да заема по-малко от една трета от Тракийската низина и да няма свое запазено географско указание за произход, виненият сектор тук е силно фрагментиран, а интересът на инвеститорите не спира.

Лозя Братанов

В този край на страната ни се преплитат истории на преобладаващо малки и средни производители, които са основната причина за развитието на винения туризъм тук и за утвърждаването, ако все още не юридическо, то поне концептуално, на единен винен регион.

Това е валидно особено за Сакар, където концентрацията на винарски изби и лозови масиви е в границите на землищата на едва няколко съседни села, които вече в съзнанието на запаления винолюбител говорят и за определени сортове и стилове вина. Примерите за това са Тамянка от Шишманово, Мерло от Коларово, Сира от Изворово и други микрорайони на север от град Харманли по южните склонове на планината Сакар. Заявките за евентуални бъдещи наименования за произход тепърва ще се открояват, защото новото поколение винари тук търси ясно подчертания тероарен характер на вината. Въпреки силната индивидуалност на производителите обаче можем да видим ясни знаци за техните съвместни усилия в изграждането на Сакар като отделен винен район и дестинация за винен туризъм. На пръв поглед многообразието от винени сортове съществува, но, вглеждайки се в най-ярките представители на всяка изба, ще видим, че се открояват два характерни бленда и няколко едносортови вина.

Шардоне, виноние и тамянка са трите бели сорта на региона, които освен самостоятелно вече срещаме и в сходни пропорции в троен бленд. Мерло, сира и каберне фран са трите червени водещи сорта, около които се обединяват повечето винари. Даденостите на региона позволяват да срещнем тук разнообразие от стилове, но все пак експериментаторството е сведено не толкова до подбора на сортове, които вече са утвърдени, колкото до винификацията и търсенето на все по-щадящи методи за производство.

Една от винарните, Тера Тангра, е от първите в България с биологично отглеждани лозя. Винарна Братанов пък разчитат предимно на дивите дрожди на собствените си лозови масиви в производството на своите вина. Собствениците на Винарска изба Вила Басареа също са привърженици на минималистична намеса в производството. Това едва ли би могло да бъде възможно, ако не бяха благоприятните предпоставки за отглеждане на грозде с отлични качества в региона. Близостта на речна долина и разчупеният планински релеф формират разнообразни терени с изложение на юг, югозапад и югоизток. Климатът е континентално-средиземноморски, с мека зима, горещо и сухо лято и постоянно въздушно течение; почвата е с отличен дренаж. Това спомага за производството на здраво грозде с отлични показатели.

Каменната сватбаНа юг от река Марица, в Източните Родопи релефът е предимно нископланински и хълмист, а средната надморска височина е едва 320 км. Тук отново речните долини предопределят лесен достъп на топъл въздух от юг. Тези земи са били заети от воден басейн с активен подводен вулканизъм, който не само е причина за образуването на причудливи скални форми, някои от които като Каменната сватба и Скалните гъби предизвикват голям туристически интерес, но е допринесъл и за многообразието на почвите в района.

Източните Родопи са известни с това, че тук има най-голяма концентрация на мегалитни паметници от тракийската цивилизация – Перперикон, Татул и др. В Сакар пък са най-много откритията на следи от тракийското наследство, тук е бил и един от центровете на поклонение към бога на виното Дионис, а всеки втори долмен в България е открит в региона.

Още от далечното минало този край със своето стратегическо разположение на международния път от Централна Европа за Цариград и Азия, т.нар. Виа Диагоналис (днешният Е 80), е привличал пътници от цял свят и е обусловил формирането на различни търговски, военни и културни средища, посещението на които туристите умело могат да съчетаят с отбивки до винарски изби.

До скоро се усещаше липсата на места за настаняване, но вече има добри примери, които обхващат потенциала на региона за пълноценна почивка в съчетание с културен и винен туризъм. Заара Eстейт край село Главан е хотелски комплекс и винарна в едно, който предлага на своите гости не само собствените си вина, но и разходки до още пет от винарските изби и забележителности като Узунджовската църква, Крепостта и гробницата в село Мезек, Музея на тракийското изкуство и др.

Подобно регионално взаимодействие е изключително необходимо, а постоянният интерес към тези туристически пакети е доказателство и за техния потенциал. Конкуренцията не е заплаха, а повод да се създаде по-голямо и по-добро потребление. Осъзнаването на тази истина доведе и до създаването на Енотека Сакар в Харманли, в която се  провеждат ежеседмични тематични събития, както и дегустации на винарските изби, които все още нямат свои зали за посрещане на туристи. В класическото меню се прокрадват и стари забравени рецепти, забелязва се стремеж да се използват само местни продукти и да се подкрепят производителите в региона. Сакар вече има свое лого, обща туристическа брошура и се готви за създаването на ЗНП Сакар. Съвместни активности като Винен тур Южен Сакар 4х4, който се провежда по време на Трифон Зарезан и по време на традиционния есенен фестивал На Хармана в Харманли, вече ще се предлагат и ежемесечно.  Идеята е да бъде избран един уикенд в месеца, в който всички винарски изби да бъдат отворени за посещения. Дегустациите и сега са възможни през уикендите, но само с предварителна уговорка.

Камен Коев, Вила Басареа

Тук буквално е възможно да направите винен тур пеша. Може да започнете от Вила Басареа и елегантните вина на Камен Коев, които, освен че ни пленяват с вкус, разказват и удивителни факти и истории за тракийското ни наследство. И тук не става въпрос за маркетинг, а за истинска изследователска страст на технолога към древната култура. Връзката между история и вино, както и лимитираните обеми и технологично оборудване се изразяват във вина с изключително много ръчен труд, но все пак минимална намеса. Само на 200 метра от Вила Басареа е  Винарна Братанов, където зад грубия индустриален облик на сградата ще ви изненада нежното присъствие на еноложката Мария Стоева. Френски възпитаник и последовател на идеята, че виното се ражда на лозето, тя и собствениците от семейство Братанови създават изразителни вина с характер. В същата сграда и от същата еноложка се правят и вината на Иво Върбанов от собствените му лозя до с. Изворово. Повече от 10 години Иво съчетава дарбата и успехите си като концертиращ пианист и като винопроизводител, които излизат далеч извън пределите на страната ни. Музикант по професия и основно занимание, той създава тероарни вина с музикални имена, които те карат да се заслушаш и замислиш.

Третата отбивка може да бъде регионалната енотека, където да се насладите на питателен обяд или вечеря с други пропуснати вина от региона. Можем да наречем този тур и градски, тъй като винарните се намират в периферията на град Харманли. Към тях съвсем наскоро се присъедини и винарна Росалеа, чийто чешки собственик се влюбва в региона и инвестира в лозя от 2016 г.

В лозята на Росалеа

Тъй като винарната има само едно вино засега, младият екип начело с Екатерина Гаргова обещава на своите посетители възможността да станат съпричастни с производството на новите реколти. Жителите на Харманли казват, че те нямат нужда да пътуват, тъй като целият свят минава оттук. Със сигурност за нас като пътуващи този колорит от личности, техните житейски истории, вплетени в производството на вино, няма да ни оставят безпристрастни.

Само на 15 км северно от Харманли е втората концентрация на изби. Тук, между Коларовските масиви, могат са се посетят четири винарни. Първо се вижда отдясно на пътя новата сграда на Тера Тангра, където се очаква да бъде изнесено само биологичното производство на избата и да се провеждат дегустации пред ширналите се необятни лозя край село Българин. На метри оттук е Винарска изба Малката Звезда, която е разположена на древен кръстопът, дал името на винарната. С новия ù облик се заема младият технолог Свилен Георгиев, който умело защитава стила вина, които иска да прави в Сакар.

На 2 км оттук са и още две винарски изби. Първо ще привлече вниманието ви забележителната сграда на Кастра Рубра, чиято сравнително дълга история може да предложи и интересни вертикални дегустации по запитване, както и настаняване за групи от 20 души. Ако вече сте почитател на региона, вероятно добре познавате и вината на Шато Коларово, чийто творец Илияна Коева скоро ще видим и със свой собствен винен проект. А тези, които я познават, знаят, че освен да прави безупречни вина, тя умее да посреща по удивителен начин своите гости.

Кастра Рубра

Близостта на обектите в Сакар и наличието на добра инфраструктура, особено след построяването на автомагистрала Марица, която дава бърз достъп в региона, са само основните предпоставки за развитието му като туристическа винена дестинация. Стъпките са малки, но последователни и това прави присъствието им на винения пазар все по-ярко и запомнящо се.

Източните Родопи от своя страна впечатляват винолюбители основно чрез виното, което, разбира се, е в основата на винения туризъм. Но сякаш остават недостъпни за желаещите да почувстват отблизо региона. Честите откази да бъдат посрещнати малки групи от по 2-3 души и липсата на лидер в хотелското настаняване с отношение към виното създават предпоставки за по-труден достъп до информация и липса на мотивация да бъдат преоткрити тези винени земи. А утвърдени винарски изби в региона не липсват.

Катаржина Естейт

Парадоксално най-яркият представител на изба с развит винен туризъм тук е най-малката винарна, чиято продукция основно се продава на място. Става въпрос за Винарна Мезек, където посрещат всеки ден посетители и предлагат дегустации на лимитирани серии вина в артистична къща в едноименното село. Недалеч е и Катаржина естейт, която доскоро избягваше фокуса върху винения туризъм  въпреки отличните си дадености като материална база, резпознаваемост на бранда и локация. Това обаче явно скоро ще се промени, тъй като предстои изграждането на хотелска база. 

Юлиян и Ивана ЯмантиевиОще пò на юг на полухълмист терен с минерални почви и постоянни топли ветрове от Бяло море се простират лозята на Винарска изба Ямантиеви, а недалеч в покрайнините на Ивайловград е и самата им производствена база. Утвърдената винарска изба има многобройни почитатели, за които всяка година на Еньовден се организира празник с музика, вино и храна. През летния сезон поради близостта до гръцката граница желаещи да посетят избата не липсват, но сериозен фокус към винения туризъм засега не е имало. Вероятно и при тях ще има промени, тъй като виненото семейство прави планове да отвори обновена зала за дегустации. Въпреки че не залата, ресторантът или хотелът правят възможен винения туризъм. Понякога е достатъчно да имаш само чисто помещение, подходящи чаши и, разбира се, история, която да искаш да споделиш. Такъв може да е подходът на малките производители в района като Виа Антика, разположена в село Белица край град Любимец. Идеята им за максимално натурални вина с минимална намеса в процеса на винификация вероятно ще търси нишови канали за споделяне на тази философия. Именно виненият туризъм е начинът да разкажеш своите възгледи за виното и да останеш трайно в сърцата на винолюбителите.

В лозята на Виа Антика

От практично винена гледна точка Сакар и Източните Родопи са отличен регион за търсачите на вина с дълъг потенциал за отлежаване, с които да попълните личната си енотека. Някои от по-старите винарски изби могат да предложат интригуващи вертикални дегустации. За по-големи групи може да бъдат организирани гурме преживявания или кулинарни демонстрации. Без значение дали сте екип колеги, група приятели или сборна група запалени винолюбители, Сакар и Източните Родопи ще ви замаят с вкус, истории и лични срещи. В по-емоционален и морален план виненият туризъм тук допринася за съхраняването на традициите и за възраждане на изгубените връзки между производителите на вино и храни. Да пътуваш в този регион е откривателство – толкова мистично, разнородно, преплитащо епохи, етноси и истории на малките промени, които като меандрите на Арда бавно си проправят път. 

снимка: Евгени Динев