Начало - Статии и новини - Новини - По-слабо световно производство на вино отчитат от OIV
Новини
   

По-слабо световно производство на вино отчитат от OIV

01 ноември 2019

По-слабо световно производство на вино отчитат от OIV

Заради неблагоприятните метеорологични условия, световното производство на вино намалява с 10% спрямо 2018. Това са изводите в годишния доклад на Международната организация за лозата и виното (OIV). На пресконференция в Париж бяха представени първите прогнози за производството на вино през 2019.

След необичайно големите нива през 2018, производството през тази година (263 млн. хектолитра) се връща към средните стойности за последните години.

Заключенията са направени на базата на данните от 28-те страни, които представляват 85% от световното производство и на този етап са прогнозни.

Северното полукълбо

Неблагоприятните метеорологични условия в страните от ЕС, от измръзвания до суша, оказаха сериозно влияние върху реколта 2019, която е под средните нива. В Италия, която продължава да е световен №1, има спад от 15% до (46,6 млн. хектолитра). Във Франция производството намалява също с 15% (41,9 млн. хектолитра), а при Испания дори с 24% (34,3 млн. хектолитра). Основни причини за по-слабите реколти са студената и влажна пролет, последвана от изключително горещо и сухо лято. В тези три страни, които представляват 80% от производството на вино в ЕС се отчитат по-малки количества не само спрямо 2018, но и спрямо средните нива за последните пет години. В други страни като Германия (9,0 млн. хектолитра, -12% /2018), Австрия (2,6 млн. хектолитра, -4%/2018), Румъния (4,9 млн. хектолитра, -4%/2018) и Унгария (3,2 млн. хектолитра, -6%/2018) също се отчита спад, но при тях нивата са по-високи от средните за последните пет години.

Португалия, с 6,7 млн. хектолитра, е единствената страна от ЕС с ръст на производството спрямо 2018 и спрямо средните нива за последните пет години. Извън ЕС, Швейцария отбелязва ръст от 10% спрямо средните нива за периода 2014 -2018.

САЩ, които представляват 12% от глобалното производство в Северното полукълбо, запазват относително стабилно производство (-1%/2018) до 23,6 млн. хектолитра.

Южното полукълбо

Реколтите в Южното полукълбо приключиха в началото на 2019 и затова предварителните данни са по-точни. И там производството е по-слабо спрямо миналата година, но остава около средните стойности за последните пет години.

Южна Америка отбелязва най-сериозен спад спрямо изключително силната 2018. В Аржентина производството достига 13 млн. хектолитра (-10%/2018). В Чили, с 11,9 млн. хектолитра се наблюдава спад от 7%.

В ЮАР, където сушата оказа сериозно влияние върху реколтата, производството възлиза на 9,7 млн. хектолитра. Това е единственият голям производител, който за втора поредна година отчита спад (-9%) спрямо средните нива за последните пет години.

Ако искате да разберете как производителите в България определят 2018 година, заповядайте на DiVino.Taste! Деветото издание на най-големия форум на българското вино се провежда от 22 до 24 ноември, в софийския Интер Експо Център.

По време на DiVino.Taste ще се проведе и първата конференция Българското вино в ХХI век. Ще направим преглед на всички аспекти на винения бранш: производство и законодателство, маркетинг и търговия – както в страната, така и навън.

Вижте пълната програма на DiVino.Taste 2019!