Начало - Статии и новини - Новини - Почина прочутият френски шеф готвач Пиер Троагро
Новини
   

Почина прочутият френски шеф готвач Пиер Троагро

24 септември 2020

Почина прочутият френски шеф готвач Пиер Троагро

На 92-години си отиде прочутият френски шеф готвач Пиер Троагро. Двамата с покойния му брат Жан, поемат през 50-те години на миналия век от баща им семейния ресторант Maison Troisgros в Роан и го превръщат в легендарен храм на гастрономията. След Пол Бокюз и Жоел Робюшон, които починаха през 2018, Жан Троагро е поредният велик френски готвач, който си отива. Не случайно екипът на ресторанта Paul Bocuse в Лион бе сред първите, които реагираха с думите: с болка в сърцата научаваме за смъртта на Пиер Троагро, който в продължение на 70 години бе спътник на Мосю Бокюз, в едно невероятно приятелство.

Роден на 3 септември 1928, в Шалон-сюр-Саон, добродушно усмихнатият Пиер Троагро е отгледан заедно с по-големия си брат Жан с вкуса на добрата храна. Родителите им ръководят Hôtel moderne в Саон. Двамата братя се учат в най-добрите ресторанти и получават първата си звезда от Мишлен през 1955. Ресторантът вече се казва Les Frères Troisgros (Братята Троагро). Пиер е край фурните, Жан е майстор на сосовете, а баща им Жан-Батист се занимава със салона и избата.

Предлагайки новаторска и творческа, но семпла кухня, Пиер се впуска в невиждани дотогава съчетания на вкусове, които са предвестник на течението nouvelle cuisine. В действителност, именно братята Троагро, заедно с Мишел Герар са основоположниците му. Втората звезда им е присъдена през 1965, а третата – през 1968. Същата година Кристиан Мийо, създател на кулинарния гид Gault et Millau, ги обявява за най-добрия ресторант в света. Същото прави и американският гид Zagat през 2007.

След внезапната смърт на Жан през 1983, вторият син на Пиер, Мишел, се присъединява към кухнята на баща си. В момента именно той ръководи семейния ресторант в Уш, на 10 км от Роан. Помага му неговият син Сезар, четвърто поколение готвач от фамилията Троагро.