Начало - Статии и новини - Новини - Празнуваме Международния ден на мавруда с четири градски винени фестивала
Новини
   

Празнуваме Международния ден на мавруда с четири градски винени фестивала

21 септември 2023

Предстои един голям винен празник, с който изразяваме уважението си към вековните винени традиции в страната ни и към модерното българско винарство, което е в постоянен възход.

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира от края на месец септември и през октомври 2023 г. Международен ден на мавруда. Ежегодното винено събитие допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители.

Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и иконични български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, чиито стремеж е да подбуди сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Събитието отново ще демонстрира потенциала на българското вино.

Какво да очакваме?

Тази година Международният ден на мавруда се празнува с цели четири двудневни градски винени фестивала.

Urban Wine Fest София е първи в поредицата събития, на 30 септември и 1 октомври 2023 – събота и неделя. Мястото е столичното Ларго.

Urban Wine Fest Велико Търново ще зарадва всички винени хора и винолюбители в района на старата столица през уикенда на 7 и 8 октомври, в красивия хан Хаджи Николи.

Urban Wine Fest Варна е в петък и събота, на 13 и 14 октомври 2023, в ReBonkers – историческия културен бункер на морската столица.

Urban Wine Fest Пловдив предстои на 21 и 22 октомври, събота и неделя, като ще предложи много вино и добро настроение на Площад Централен в Тракийската ни столица.

За събитията организаторите са подбрали представителна селекция от разнообразни вина, които ще се предлагат активно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка. 

Основният подбор от вина за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени – някои от тях био или натурални. Особено интересно е, че ще може да опитате вина от 17 български сорта!

Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта.

Във всеки от фестивалите в рамките на Международния ден на мавруда към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират над 40 вина, професионално представени от екипа експерти на БАВП. 

Освен изключително интересни вина, двудневните фестивали предлагат вкусна храна, а също и музикална програма с талантливи изпълнители. И прекрасна атмосфера!

Входът е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Столична Община, Община Пловдив, Община Велико Търново и Община Варна.

Международният ден на мавруда 2023 се реализира с подкрепата на MasterCard, HERTI, Печатница Дъга и Девин ЕАД Изворна и Минерална вода.

DiVino е партньор на Международния ден на мавруда.