Начало - Статии и новини - Новини - Предстои Фестивал на виното и храната във Варна
Новини
   

Предстои Фестивал на виното и храната във Варна

08 юни 2021

Неслучайно юни е изпълнен с винени и гурме събития - дните сякаш нямат край, а прохладните вечери носят пролетно-летен приключенски дух. След Голямата австрийска дегустация на 11 юни в софийския парк Заимов пред СкараБар, в неделя и понеделник Варна се превръща във винена и гурме столица на страната. 

На 13 и 14 юни емблематичното варненско Морско казино ще бъде домакин на Фестивала на виното и храната – винено и гурме изложение с дегустации, което също има вече завидна история.

Фестивалът се организира за девета поредна година от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценителите и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна.

Събитието продължава традициите на организираното в Резиденция Евксиноград регионално Лозаро-винарско изложение Дегустация на най-добрите вина и има за цел да стане продължител на Лозаро-винарската изложба, провеждана във Варна още през 30-те години на миналия век.

В края на предстоящия уикенд винарски изби, вносители на вина, производители на натурални и чисти храни (сирена, колбаси, печива, хляб и други) от цялата страна представят богата и разнообразна гама от продукти за всеки вкус в Морската градина на Варна.

В последните години в района на морската ни столица се появиха много нови семейни винарски изби, които предлагат на пазара качествени вина – те изразяват спецификите на черноморските тероари и доста често са създадени от местни сортове, най-вече бели – едно нова поколение бели вина, които грабват със своята свежест и елегантност. Паралелно с това вече има и критична маса малки производители на натурални и вкусни фермерски храни, които гонят наистина високи стандарти! Това развитие дава още по-голяма стойност и достоен регионален характер на предстоящото събитие.

Фестивалът на виното и храната във Варна е и място за срещи, нови контакти и партньорства между производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители.

Събитието се провежда с подкрепата на всички национални и регионални туристически браншови организации на хотелиерите и туроператори.

В гурме-зона Ресторантът, организирана от шеф Петър Йоргов и екипа му от Българската асоциация за кулинарна култура, гост-готвачи представят авторски менюта с натурални и екологично чисти био продукти, приготвени пред очите на посетителите.

Фестивал на виното и храната, Морско казино, Варна
13 юни, неделя, от 11.00 часа  до 21:00 часа
14 юни, понеделник, от 15:00 до 21:00 часа
Вход за дегустациите на място: 10 лева на ден
Гурме-зона Ресторантът
Тристепенна вечеря на тема 100 години Варна курортен град
Куверт 35 лева - закупува се предварително на място, след откриването на Фестивала.
13 юни, 19:00 часа
Вечеря с гост-готвачи ученици от Професионалната гимназия по туризъм Проф. д-р Асен Златаров във Варна
14 юни, 19:00 часа
Вечеря с гост-готвачи от екипа на Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна