Начало - Статии и новини - Новини - Предстои Rose Wine Expo 2022 в Казанлък
Новини
   

Предстои Rose Wine Expo 2022 в Казанлък

25 май 2022

Традиционният Rose Wine Expo 2022 в своето единадесето издание отново ще привлече интереса на многобройните гости на Празника на розата в Казанлък на 4 и 5 юни 2022 г.

През годините Фестивалът на виното Розе се утвърди като най-значимото винено събитие за региона на Казанлък и Розовата долина и се радва на внимание от страна на големите винопроизводители като Катаржина Естейт, Ню Блум Уайнъри, Вила Ямбол, винарска изба Едоардо Миролио, Ейнжълс Естейт, Вила Юстина, Заара Естейт, Шато Копса, Винпром Троян, Тера Тангра, Винарска изба Афузов, видинската ЕкоБум.

По традиция от Дунавския край идват и винарска изба Дос Аламос, Албена Симеонова и Био асоциацията, от Добрич и Варна – винарна Реалити био вино и винарска изба Косев, от Северна България гости на изложението са вече над 10 години винарните Марян, Руевит Естейт, Гулбанис Уайн, Дионис-Елена-Русе, изба Ноя от Орешака.

Очаквани гости са Снежана Мутафчийска – винарска изба Рокс, винарна Братанови, Орбелия, винарна Тополово от Асеновградско, Пламен Калинов и неговата Арониада.

Ще очароваме любителите на виното в Казанлък и с участието на младите винарни Двор #1, Росалея и Екатерина Гаргова, изба Джинвира, винарска изба Витус Маринови, Царина и Богдая Естейт.

Изненада за гостите на фестивала е участието на иновативната напитка Роузи водка, Врачанска теменуга и техните ракии.

Богата и вълнуваща за сетивата е гурме зоната тази година:
Деликатесите с трюфели на търновския шеф Радичев, мезетата на Трухчевата къща, мандра Бруков, деликатесните продукти на Натурални технологии Стара Загора, естествените етерични лимонади на Етерополис.

Предизвикателство за изискания вкус ще бъдат за първи път месните изделия на Карлово Мес и млечните продукти на мандра Ведраре. А Vera Italia ще ви изкушават с продукти и напитки – 100 % автентичен вкус от Италия.

В залата на Литературно-художествения музей Чудомир от 12:30 часа в събота на 4 юни ще се проведе семинар на тема Вино и у дома със свободен вход, на който специалистите от Дионис-Елена, Русе ще ви разкрият професионални тайни на винопроизводството.

Максиъм България (Maxxium Bulgaria) с мобилния си коктейл бар ще освежи гостите в Градината на фестивала с Aperol Spritz и Crodino aperitivo.

Не пропускайте Фестивала на виното Розе в Казанлък на 4 и 5 юни 2022 – в залите и градината на Народно читалище Искра улица Искра 1.

Ще останете очаровани от първокласните наградени вина и от носителя на Златен киликс за 2022 г., както и от всички отличени продукти. Изцяло дамският състав на комисията се доказа още миналата година като успешна формула за коректно и независимо журиране, към което винаги са се стремили организаторите – носителите на патентните права на конкурса.

Председателското кресло на комисията за поредна година е отредено за Вили Гълъбова, която с право може да бъде наречена La grande dame du vin Bulgare. 

Доц. д-р Надежда Борисова Благоева е дългогодишен и уважаван преподавател в катедра Технология на виното и пивото в УХТ Пловдив и ще участва за втори път като член на дегустационна комисия в Националния конкурс за розе Златен киликс.

Третият член на Дамската дегустационна комисия е половината КАТА–Каталог на българското вино, или разумът на дегустацията, Катя Йончева, с което се затваря триъгълника между компетентност, безпристрастност и равнопоставеност.

На откриването в събота от 10:30 часа самата Царица Роза за 2022 г., г-ца Белослава Желева ще посрещне гостите. А смесен хор Петко Стайнов и солисти на Старозагорската опера ще изпълнят емблематични оперни арии. За комфорта на всички присъстващи ще се погрижат талантливите доброволци от Националното училище по пластични изкуства и дизайн Акад. Дечко Узунов в Казанлък.

Партньори на изложението са: Divino.bg, Winetours.bg, Winebg.info, WineTourMaker.com, Coca-Cola България, Минерална вода Девин, Максиъм България.

Още по-подробна информация ще намерите на сайта на събитието: www.rosewine-expo.com