Начало - Статии и новини - Новини - Преоткрий България вече е в действие
Новини
   

Преоткрий България вече е в действие

10 юни 2020

Преоткрий България вече е в действие

От днес вече работи онлайн системата за резервации Преоткрий България, създадена от МЕТРО с подкрепата на големи български и международни компании като Mastercard, Димитър Маджаров, Загорка АД, Coca Cola в България, Procter & Gamble, Пощенска банка, OMV, A1 и DNA.

МЕТРО и неговите партньори инвестират над 1 милион лева в подкрепа на туристическия сектор чрез Преоткрий България. Инициативата се осъществява в близко партньорство с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), обединяваща представителите на туристическия бизнес в цялата страна, и се ползва от подкрепата на министерствата на земеделието, храните и горите, на туризма и на икономиката.

Убедени сме, че тази инициатива ще добави стойност в ресторантьорския сектор, но ще добави стойност и за местните български земеделски производители, ще облагодетелства и нашите бизнес партньори и най-вече ще бъдат облагодетелствани нашите крайни потребители, за да могат те да имат повече възможности за избор, когато решат да ходят на почивка или да консумират храна навън. Въпреки, че тази инициатива на първо място е инициатива на МЕТРО, тя не би била възможна без щедрата подкрепа на нашите партньори, нито без подкрепата на асоциацията, нито бихме могли да се надяваме на успех без подкрепата на медиите, сподели Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на МЕТРО България.

Вече над 450 частни предприемачи са се регистрирали в платформата Преоткрий България, а броят им продължава да расте, поради засиления интерес от страна на туристическия бизнес. Това бе съобщено на 9 юни, на специалното събитие в МЕТРО София, по време на което бе даден и официалният старт на платформата.

Онлайн системата показва места за настаняване и заведения само в България, които спазват стандартите за безопасност и използват приоритетно български продукти за своите ястия.

Българските туристи могат да правят своите резервации без да заплащат комисиони и банкови такси. Българските хотелиери и ресторантьори също няма да заплащат комисиони и банкови такси, когато публикуват своите оферти, ако са поели ангажимент да спазват стандартите за безопасност в обектите си и предлагат ястия от меню с български рецепти в заведенията си. В Преоткрий България крайните клиенти ще могат да избират качествените оферти за почивка и забавление на море и планина, както и да се възползват от интересни предложения за продукти и услуги, осигурени от фирмите създатели на платформата.

Инициативата поставя акцент върху храната и качествените фермерски продукти, защото именно добрата и автентична храна е онова, което отново ще върне туристите на същото място – такова е разбирането на създателите на Преокрий България.

Със специална презентация на меню от автентични български ястия в събитието се включиха водещи български готвачи, начело с главния готвач на МЕТРО Академия, шеф Юри Велев. За да улеснят собствениците и управителите на ресторанти, той и други известни шеф-готвачи у нас като Андре Токев, Милен Панев и Влади Тодоров, са разработили модерни и атрактивни рецепти, съобразени със спецификата и вкуса на българските продукти и традиционните български ястия. Рецептите отговарят на предпочитанията на българските туристи, търсещи високото качество на родното фермерско производство. Накратко това са идеи за нова българска кухня, която стъпва на традициите, но е по-лека, по-здравословна, изобретателна и много вкусна. 

Повече информация може да намерите на preotkriibulgaria.bg