Начало - Статии и новини - Новини - През Средновековието французите са пили вина сходни с днешните
Новини
   

През Средновековието французите са пили вина сходни с днешните

11 юни 2019

През Средновековието французите са пили вина сходни с днешните

През Средновековието, французите вероятно са пили вино, направено от същите сортове, каквито се използват и днес. Изследване на ДНК от древни гроздови семки показва какви лози са били отглеждани в продължение на 900 години. Останки от древно грозде, открити на няколко археологически обекта разкриват също и какви сортове са отглеждали римляните преди 2000 години. Оказва се, че тогавашните вина са били много сходни с днешните от пино ноар и сира. Това потвърждава предположенията, че някои от сортовете, използвани за съвременните вина са идентични с тези отпреди векове.

Учените са сравнили ДНК от 28 гроздови семки, открити при разкопки във Франция от Желязната епоха, Римската епоха и Средновековието с генетични данни от съвременните винени сортове грозде. „Открихме средновековна семка в Централна Франция, която е директно свързана със сорта саванин или саванин блан (да не се бърка със совиньон блан), споделя Натан Уелс, от Университета в Йорк. Това е сорт, който се отглежда в наши дни във Франция и който има пряка връзка 900 години назад. А това означава, че хората са използвали присаждане, за да предават определен сорт от поколение на поколение, в продължение на векове“.

Саванин или саванин блан е бял сорт грозде, чиито зърна имат зелена ципа. Той е традиционен за областта Юра, където се прави така нареченото жълто вино (vin jaune). В други части на Европа саванин се счита за идентичен с траминера.

Семките от Римската епоха, анализирани от учените, не са показали съвпадение с пробите от днешните сортове. Учените все пак открили много близка връзка с две много важни групи сортове, сред които фигурират емблематичните в наши дни сира и пино ноар.