Начало - Статии и новини - Новини - Гледайте на живо GastronomiX 2020
Новини
   

Гледайте на живо GastronomiX 2020

29 януари 2020

Гледайте на живо GastronomiX 2020

В момента се провежда най-голямото кулинарно събитие на годината, GastronomiX 2020. Четвъртото издание на професионалния форум за висша кулинария се провежда от 28 до 31 януари в зала 1 на Интер Експо Център София в рамките на СИХРЕ 2020.

Основната цел на GastronomiX е да вдъхновява младите и изграждащи се готвачи и ресторантьори, да дава идеи и да надгражда знания. Естествено призвание на форума е да работи за създаването на една интересна, вкусна и разнообразна картина на ресторантьорството у нас.

На 30 и 31 януари, четвъртък и петък, GastronomiX 2020 ще предложи една изключително силна програма от майсторски класове и лекции, включваща имена като Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона с 3 звезди от Мишлен, Емил Минев, кулинарен директор на Le Cordon Bleu в Лондон, доц. д-р Йозге Саманджъ, завеждащ Катедра по гастрономия и кулинарни изкуства в истанбулския университет Йозйеин... Всъщност всички лектори и водещи на майсторските класове са на световно ниво! 

Гледайте Gastronomix на живо!

Ето  програмата на събитието.

 

 

ПРОГРАМА на GASTRONOMIX 2020

28 - 31 януари, Интер Експо Център София, СИХРЕ, зала 1

28 януари, вторник

Основна сцена

12:00 – 13:00 METRO шеф Юри Велев: Ястия от млечно телешко; Италиански сирена собствена марка

13:30 – 17:30 Майсторски клас Шоколад с шеф-сладкар Юри Балталийски:

Теория и практика на шоколада:

  • история на шоколада и работата с шоколад
  • представяне на концепцията Bean to Bar
  • изработка на декоративна шоколадова композиция

29 януари, сряда

Bocuse dOr България

9:00 – Брифинг Bocuse d´Or

9:30 – 16:30    Bocuse d´Or, състезание

Основна сцена

Продуктови демонстрации

11:30 – 12:30  METRO Chef: Ястия от млечно телешко; Италиански сирена собствена марка

13:00 – 14:00  Morello Forni:  Теория за брашната Italmill, приготвяне на хляб и демонстрация на Pizzarella

15:00 – 16:00  Tomeko: презентация Hot Fridge UNOX

16:30 – 17:30  Шефс клуб София  – демонстрация на Виктор Жечев, Велизар Малинов, Йордан Касабов:  Нови вкусове преоткрити в традициите 

18:00 – 20:00  Официално откриване на СИХРЕ и GastronomiX

                         Bocuse d´Or, награждаване

30 януари, четвъртък

Основна сцена

Майсторски класове и лекции

11:00 – 11:45           Шеф Емил Минев, кулинарен директор на Le Cordon Bleu Лондон

Лекция: Професия: Шеф-готвач

12:00 – 13:00           Доц. Д-р Йозге Саманджъ, завеждащ катедра по Гастрономия и кулинарно изкуство в Университет Йозйеин, Истанбул

Лекция: Османското кулинарно наследство на територията на Балканите

13:15 – 14:15           Шеф Нихад Мамеледжия, Сараево, Босна и Херцеговина: Традиционна кухня с био съставки в стил Finger Food

14:30 – 16:00           Шеф Алтин Пренга, собственик на ресторант, къща за гости и ферма Мризи и Занаве, Фища (Лежа), Албания: Мисли глобално, храни се локално или местните традиции и знания като основа за успешен модел по принципите на Slow Food

16:30 – 17:30            Дженаро Лучано, старши майстор пицар, собственик на Antica Pizzeria Port’Alba в Неапол – най-старата пицария в света!

Лекция: Историята на пица наполетана    

Боксове

9:00 – 14:00  Кулинарно състезание – квалификация на Софийската професионална гимназия по туризъм (ТОХ) Категория Най-добър млад готвач

14:00 – 16:00 Състезание – квалификация на Софийската професионална гимназия по туризъм (ТОХ)              Категория Най-добър млад барман

14:30 – 15:30  бокс 1  Демонстрация на Метро Академия: METRO Chef – Ястия от млечно телешко; италиански сирена собствена марка

16:30 – 17:30  бокс 1  Демонстрация на Метро Академия: METRO Chef – Ястия от млечно телешко; италиански сирена собствена марка

31 януари, петък

Основна сцена

Майсторски класове

11:00 – 12:00  Шеф Емил Минев, кулинарен директор на Le Cordon Bleu Лондон:  Нулев отпадък; Креативни ястия със скромни продукти

12:30 – 13:30  Шеф Паоло Касагранде, Ласарте (Барселона) – 3*** Мишлен: Lasarte и околната му среда, нашият начин да бъдем и да готвим

14:00 – 15:30  Шеф Умут Каракуш:  Балканска кухня с анадолски вкус

16:00 – 17:30  Шеф Георги Бойковски, р-ти Багри и Кармаре – София:  „Българското е на мода“ или как тренди бизнес модел се смесва   със социална отговорност - (р)еволюцията на съвременната българска кухня

Боксове

9:00 – 14:00  Кулинарно състезание – квалификация на Софийската професионална гимназия по туризъм (ТОХ)       Категория Най-добър млад готвач

14:30 – 15:30  бокс 1  Демонстрация на Метро Академия: METRO Chef – Ястия от млечно телешко / италиански сирена собствена марка

16:30 – 17:30  бокс 1  Демонстрация на Метро Академия: METRO Chef – Ястия от млечно телешко / италиански сирена собствена марка

 

Организатори на GastronomiX 2020 са Интер Експо Център, DiVino и Българската асоциация на професионалните готвачи. Генерални спонсори на събитието са AVA-M и МЕТРО България, а партньори са The Alimentaria Experience, Le Cordon Bleu London и Slow Food в България.

Всички бъдещи и настоящи професионалисти, както и ценителите на добрите вкусове и магията на кулинарията могат да направят свободната си регистрация на www.sihre.bg.