08 март 2024
Наградите Ресторант на годината 2023, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino бяха раздадени на 7 март на бляскава церемония в Hyatt Regency Sofia.
Софийският Cosmos e Ресторант на 2023 година - космическият ресторант печели престижната награда за трети път!
Ресторант Ahora е отличен с наградата за Вино и напитки.
В шест от категориите гласува жури, при това не едно, а три със специализиран профил. Основното жури оцени местата, номинирани за Ресторант на годината, Авторски почерк, Вкусно място, Дебют. А претендентите за Вино и напитки, както и Десерт бяха във фокуса на други две отделни журита.
Победителят в две от категориите се избира от публиката. Това са Ресторант на читателите и новата категория Любим винен бар.
И така, ето и победителите във всичките 8 категории:
Ресторант на годината - Cosmos; Вино и напитки - Ahora; Авторски почерк - JAZU; Дебют - КOMAT; Вкусно място - СОЛ; Десерт - Vanilla Kitchen; Ресторант на читателите - Fake French; Любим винен бар - La Cave du Moulin
И тъй като нашият фокус е виното, нека да подчертаем, че ресторант Ahora безусловно заслужава наградата си в течната категория - искрено се радваме и поздравяваме собствениците и екипа на ресторанта в столичния квартал Лозенец. Винената листа, без е твърде обширна, е много добре премислена и балансирана - като качество, разнообразие и стилова многоликост вината, а и останалите напитки, са на най-високо ниво. Същото се отнася за чашите, сервирането и ненатрапчивия, но супер професионален начин, по който се препоръчва. Виното и напитките в Ahora са разработени като равностоен елемент от цялостната концепция на ресторанта.
Честито на всички наградени и поздравления на Бакхус за чудесната организация!
Тази година Mastercard и JRE (Jeunes Restaurateurs - асоциация на млади ресторатори и шеф-готвачи) се включиха в годишната церемония на Бакхус за Ресторант на Годината с изискано петстепенно гала меню, съставено от кулинарните творби на пет JRE дами шеф-готвачи от пет различни държави в Европа: Анет Теих (Франция), Вирджиния Каравита от Dimora Ulmo (Италия), Лоте Сандерс от ресторант ONE (Холандия), Тереса Гутиерес от Azafrán (Испания) и Флориана Ружич от ресторант San Rocco (Хърватия). Получи се един подобаващ празник на качественото ресторантьорство и висшата кухня - тежка, но вдъхновяваща професия.
Конференцията Виненият образ на България: идентичност и послания събира винения бранш на 29.11.2024, преди началото на DiVino.Taste.