Начало - Статии и новини - Новини - Ресторант на годината 2023 е Cosmos, а наградата за вино и напитки е за Ahora
Новини
   

Ресторант на годината 2023 е Cosmos, а наградата за вино и напитки е за Ahora

08 март 2024

Наградите Ресторант на годината 2023, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino бяха раздадени на 7 март на бляскава церемония в Hyatt Regency Sofia. 

Софийският Cosmos e Ресторант на 2023 година - космическият ресторант печели престижната награда за трети път!

Ресторант Ahora е отличен с наградата за Вино и напитки.

В шест от категориите гласува жури, при това не едно, а три със специализиран профил. Основното жури оцени местата, номинирани за Ресторант на годината, Авторски почерк, Вкусно място, Дебют. А претендентите за Вино и напитки, както и Десерт бяха във фокуса на  други две отделни журита.
Победителят в две от категориите се избира от публиката. Това са Ресторант на читателите и новата категория Любим винен бар.

И така, ето и победителите във всичките 8 категории:

Ресторант на годината - Cosmos; Вино и напитки - Ahora; Авторски почерк - JAZU; Дебют - КOMAT; Вкусно място - СОЛ; Десерт - Vanilla Kitchen; Ресторант на читателите - Fake FrenchЛюбим винен бар - La Cave du Moulin

И тъй като нашият фокус е виното, нека да подчертаем, че ресторант Ahora безусловно заслужава наградата си в течната категория - искрено се радваме и поздравяваме собствениците и екипа на ресторанта в столичния квартал Лозенец. Винената листа, без е твърде обширна, е много добре премислена и балансирана - като качество, разнообразие и стилова многоликост вината, а и останалите напитки, са на най-високо ниво. Същото се отнася за чашите, сервирането и ненатрапчивия, но супер професионален начин, по който се препоръчва. Виното и напитките в Ahora са разработени като равностоен елемент от цялостната концепция на ресторанта.

Честито на всички наградени и поздравления на Бакхус за чудесната организация!

Тази година Mastercard и JRE (Jeunes Restaurateurs - асоциация на млади ресторатори и шеф-готвачи) се включиха в годишната церемония на  Бакхус за Ресторант на Годината с изискано петстепенно гала меню, съставено от кулинарните творби на пет JRE дами шеф-готвачи от пет различни държави в Европа: Анет Теих (Франция), Вирджиния Каравита от Dimora Ulmo (Италия), Лоте Сандерс от ресторант ONE (Холандия), Тереса Гутиерес от Azafrán (Испания) и Флориана Ружич от ресторант San Rocco (Хърватия). Получи се един подобаващ празник на качественото ресторантьорство и висшата кухня - тежка, но вдъхновяваща професия.