24 март 2023
На галавечеря и тържествена церемония списание Бакхус раздадe наградите Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino. Големият победител е софийският Niko'las 0/360, като за шеф Цветомир Николов и неговия екип това е втори път, в който те печелят най-важния приз в ресторантьорския бранш у нас (първият бе за 2017 г.). Честито!
Домакин на церемонията на 23 март, четвъртък, бе 116-годишната аристократична сграда на Военния клуб в София. На сцената бяха връчени призове в още 7 категории, като две от тях бяха нови - Десерт и Ресторант на път. 240 гости от България и чужбина - представители на ХоРеКа сектора, журналисти, гурме ентусиасти, личности от бизнес средите, както и десетимата души, горди да се нарекат #БакхусПосланик, присъстваха на галавечерята.
Тази година категориите за първи път бяха осем. Шест състезателни, включително новата за Десерт, оценявани от три различни професионални журита, и две - Ресторант на читателите и Ресторант на път, избрани след отворено за публиката и читателите гласуване.
Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino е Niko'las 0/360!
Останалите номинирани са Chef's, Dieci, The Revolutionary Dining Room & Bar, Vienna Cafe and Restaurant, Космос.
Наградата за Авторски почерк е за Esterhasi.
Номинирани за тази награда бяха и ANDRe, Dieci, Hamachi-ni, La Capannina, Soul Kitchen.
Призът за Вино и напитки заслужи Ahora.
Номинирани още са Cinecitta, Niko'las 0/360, The Sea Terrace, Космос, Паваж.
Наградата за Вкусно място спечели Talents!
Номинирани са и Ahora, Cinecitta, Vienna Cafe and Restaurant, Айлякрия, СОЛ.
Отличието за Дебют е за Jazu!
Другите номинирани дебютанти са Skabrin, Unica, Valere.
Наградата за Десерт спечели Лале!
Сред номинираните бяха още Altruist, Niko, Orsetti, Quince's Patisserie, Цукерня Савенко
Ресторант на читателите е CUBO Рибарски! (70 + номинирани, онлайн гласуване)
Ресторант на път е Come Prima! (20+ номинирани, онлайн гласуване)
Наградите-статуетки бяха под формата на ръчно изрисувани керамични чинии, всяка със собствена концепция спрямо съответната категория, дело на студио Matzalo. 5-степенното меню представляваше околосветска обиколка: от Балканите до Скандинавието, от Черноморието до САЩ, дело на доказали се шеф-готвачи и техните помощници от кулинарна академия HRC. Всяко ястие бе съчетано със специално подбрано вино, а десертът бе сервиран в компанията на 12-годишно уиски.
Меню
Кейси Ангелова (САЩ, България)
Вестител на пролетта: аспержи, радикио, репички, кремообразен мисо дресинг
Филип Спасов (България)
Изобилието на невидимите: тарама, рапани, паламуд, лющян
Ваня Пушкар (Сърбия)
Новата кухня на Балканите: целина, телешки опашки, виняк, пяна от сливи и жълъди
Марко Ботин (Италия, Дания)
Скандинавско-азиатски фюжън: бока д'оро, шампанско, стриди, юзу кошо, карфиол
Екип Marashlian Pastry (България)
Сутляш с боровинки: бадемов блат, кленов сироп, мус от мляко с ориз, намелака с бял шоколад, боровинки
Всички гости опитаха и ръчно опечен хляб от ХляБА терапия.
Церемонията и 5-степенното меню бяха придружени от елегантните музикални изпълнения нa джаз квинтет Партито на Вили и Мишо. Mastercard зарадваха четирима души с щедър подарък - пътуване и вечеря в ресторант TURK в Истанбул (2 звезди Michelin).
Decanter World Wine Awards донесе още злато, сребро и бронз за българските вина.