Начало - Статии и новини - Новини - Ресторантът на покойния Пол Бокюз губи третата си звезда!
Новини
   

Ресторантът на покойния Пол Бокюз губи третата си звезда!

17 януари 2020

Ресторантът на покойния Пол Бокюз губи третата си звезда!

Ресторантът Paul Bocuse в Лион, създаден от легендарния шеф готвач Пол Бокюз, губи третата си звезда.

Информацията, която се появи във френските медии беше потвърдена от кулинарния гид Мишлен. Това беше най-старият ресторант във Франция, удостоен с най-високото отличие. Трите звезди са присъдени през 1965 и всяка година оттогава насам са потвърждавани от инспекторите на Мишлен. В изданието за 2020, което ще излезе на 27 януари обаче прочутият ресторант ще остане само с две звезди. Ресторантът продължава да е отличен, но инспекторите ни са установили, че нивото му вече не е за трета звезда, заявява Елизабет Анслен, шеф на комуникацията в Мишлен. Специално да съобщи неприятната новина, в четвъртък в Лион е отишъл директорът на гидовете Мишлен, Гуендал Пуленек.

Легендарният Пол Бокюз почина през януари 2018, на 91-годишна възраст. Първата си звезда той получава през 1958, а през 1962 следва втора. Най-високото отличие, три звезди, Мишлен му присъжда през 1965.

Със сигурност, новината тепърва ще предизвиква бурни коментари и дискусии, но явно две години след смъртта му, репутацията на Пол Бокюз не се оказва достатъчна, за да запази трите звезди на ресторанта, чието пълно име е Auberge du Pont de Collonges.

Има едно нещо, което не бихме искали никога да загубим и това е душата на Мосю Пол. Той беше визионер, свободен човек и природна сила. От все сърце ще продължим да поддържаме свещения огън със смелост, ентусиазъм и съвършенство, споделя пред Le Point Венсан льо Ру, генерален директор на ресторанта, който във всеки случай ще си остане институция.

Именно Пол Бокюз създава през 1987 най-престижния конкурс за висша кулинария в света, Bocuse d’Or.

Българската национална квалификация за кулинарното състезание ще се проведе  само след 10 дни, на 29 януари, в Интер Експо Център София в рамките на СИХРЕ 2020. Събитието е и част от програмата на GastronomiX 2020, който продължава до 31 януари.

Всички бъдещи и настоящи професионалисти, както и ценителите на добрите вкусове и магията на кулинарията могат да направят свободната си регистрация на www.sihre.bg.