Начало - Статии и новини - Вино на фокус - Royal Rouge Cabernet Franc 2019
Вино на фокус
   

Royal Rouge Cabernet Franc 2019

24 декември 2020

Royal Rouge Cabernet Franc 2019

Облечен в кралски одежди, многолик и познат в различни стилове, с Royal Rouge Ви представяме един класически представител на червените сортове с вековна история – КАБЕРНЕ ФРАН, прочетен през погледа на HARALAMBIEVI Family Vineyards and Winery. При тях той е Кралят на червените – сортов, неподправен!

Гроздето е отгледано в лозе Дъбника, на левия бряг на река Вит, в района на плевенското село Горни Дъбник, където реката слиза от хълмовете на Предбалкана и се запътва през Дунавската равнина към устието си. Почвата е мощна, добре структурирана, дренирана, върху карстова основа. Надморската височина е около 180 метра. Гроздето е обрано и селектирано ръчно в касетки на 22 септември 2019 - една добра лозарска година със здраво и качествено грозде.

Само 2100 бутилки са произведени от това вино.

Ето стъпките, следвани при винификацията: ронкане и мачкане, студена предферментативна мацерация за 4-5 дни с цел екстракция на цвят и аромати. Алкохолна ферментация в малки неръждаеми съдове с постоянен контрол. Обливания и делестаж с цел оптимизиране на екстракционните процеси. Контролирана ЯМКФ в малки резервоари след отделянето от твърдите части. Отлежване в неръждаеми съдове за 11 месеца преди бутилиране.

Този 100-процентов каберне фран с 14 об.% алкохол е с искрящ и нежен рубинен цвят и богат комплексен нос с изявени аромати на пипер, чушка, тютюн, какао и черни плодове. Хармоничната структура на това свежо и сочно вино, крие многопластов вкусов характер – открояват се нотки на зряла вишна, касис, шоколад, подправки. Балансът между киселини и плътност е отличен. Виното оставя трайни въздействащи впечатления след отпиване – дълъг, свеж и въздействащ финал.

Един расов каберне фран без дъб, който ще обогати всеки празничен обяд или вечеря – сочна, свежа и ароматна компания и за постни, и за месни специалитети!