29 януари 2021
Елегантният каберне фран Royal Rouge 2019 на Haralambievi - едно модерно и хармонично вино - допълва и подсилва удоволствието от комплексното, интересно и вкусно ястие. Свежо, фино и сочно, виното балансира плътното месо и хрупкавия нежен чипс, а идеалната спойка в съчетанието е пикантно-сладкият вишнево-шоколадов сос, чиито вкусови аромати усещаме и във виното. Храната и виното се откриват взаимно, сливат се без никой да надделява и оставят трайна наслада с един дълъг и много вкусен финал.
рецептата:
Свинско бонфиле с пълнеж от жълти & червени чушки и сотиран спанак, поднесено с чипс от полента и сос от вишни, червени боровинки и шоколад
Продукти за 4 порции:
1 свинско бонфиле
100 г спанак, нарязан
1 жълта камба, нарязана на тънки ивички
1 червена камба, нарязана на тънки ивички
1 шалот
2 с. л. зехтин
30 г пармезан, настърган
сол и пипер на вкус
за соса:
1 ч. ч. вишни
20 г червени боровинки
100 мл червено вино
10 г шоколад 60 %
3 с. л. кафява захар
сол на вкус
шарен пипер на вкус
за чипса от полента:
200 мл прясно мляко
200 мл зеленчуков бульон или вода
100 г полента
1 с. л. масло
⅓ ч. л. сол
щипка черен пипер
щипка риган
щипка мащерка
щипка розмарин
20 г грана падано, фино настъргано
зехтин за печене или олио за маслена баня
стъклено фиде за гарниране
Приготвяне:
Млякото и бульонът се слагат да заврат. Сипва се малко по малко полентата и се бърка на тих огън около 5 мин.
Добавят се подправките, маслото и сиренето.
Сипва се в намаслена правоъгълна тавичка. Охлажда се от 2 часа до 3 дни в хладилник. Нарязва се на правоъгълни парчета, които могат да се замразят.
Чипсът може да се изпече за около 20 мин. Върху решетка на 220 °С, като се намаже със зехтин или се изпържи на маслена баня за 3 мин. на 180 °С. За по-хрупкав резултат се панира в брашно, яйце и панко.
За соса виното се слага да заври с 3 с. л. захар и ⅓ ч. л. сол. Когато се редуцира с ½, се прибавят плодовете. Като поврат 2-3 мин. се подправя на вкус и се добавя шареният пипер. Слага се шоколадът да се стопи.
Филето се разрязва на голямо плоско правоъгълно парче, подправя се със сол и пипер.
Спанакът се сотира за 1-2 мин. в лъжица зехтин с малко чесън, сол и пипер на вкус. Охлажда се и се намазва върху филето.
Чушките се сотират с шалота, сол и пипер. Разбъркват се с пармезана и се разпределят върху спанака. Всичко се завива на стегнато руло, овързва се с конец. Запечатва се в сгорещен зехтин и и се запича в загрята фурна на 200 °С за 10 мин. Почива 5 мин. и се нарязва на парчета.
Сервира се с полентата и соса.
За 10-и път екипът на DiVino класира 50-те най-добри български вина за изминалата 2020. Започваме с обявяването на вината от DiVino TOP 50...