Начало - Статии и новини - Advertorial - Royal Rouge Cabernet Franc 2019 и цветно свинско руло: Създадени един за друг
Advertorial
   

Royal Rouge Cabernet Franc 2019 и цветно свинско руло: Създадени един за друг

29 януари 2021

Елегантният каберне фран Royal Rouge 2019 на Haralambievi - едно модерно и хармонично вино - допълва и подсилва удоволствието от комплексното, интересно и вкусно ястие. Свежо, фино и сочно, виното балансира плътното месо и хрупкавия нежен чипс, а идеалната спойка в съчетанието е пикантно-сладкият вишнево-шоколадов сос, чиито вкусови аромати усещаме и във виното. Храната и виното се откриват взаимно, сливат се без никой да надделява и оставят трайна наслада с един дълъг и много вкусен финал.

рецептата:

Свинско бонфиле с пълнеж от жълти червени чушки и сотиран спанак, поднесено с чипс от полента и сос от вишни, червени боровинки и шоколад

Продукти за 4 порции:

1 свинско бонфиле
100 г спанак, нарязан
1 жълта камба, нарязана на тънки ивички
1 червена камба, нарязана на тънки ивички
1 шалот
2 с. л.  зехтин
30 г пармезан, настърган
сол и пипер на вкус

за соса:

1 ч. ч. вишни
20 г червени боровинки
100 мл червено вино
10 г шоколад 60 %
3 с. л. кафява захар
сол на вкус
шарен пипер на вкус

за чипса от полента:

200 мл прясно мляко
200 мл зеленчуков бульон или вода
100 г полента
1 с. л. масло
⅓ ч. л. сол
щипка черен пипер
щипка риган
щипка мащерка
щипка розмарин
20 г грана падано, фино настъргано
зехтин за печене или олио за маслена баня
стъклено фиде за гарниране

Приготвяне:

  1. Млякото и бульонът се слагат да заврат. Сипва се малко по малко полентата и се бърка на тих огън около 5 мин.

  2. Добавят се подправките, маслото и сиренето.

  3. Сипва се в намаслена правоъгълна тавичка. Охлажда се от 2 часа до 3 дни в хладилник. Нарязва се на правоъгълни парчета, които могат да се замразят.

  4. Чипсът може да се изпече за около 20 мин. Върху решетка на 220 °С, като се намаже със зехтин или се изпържи на маслена баня за 3 мин. на 180 °С. За по-хрупкав резултат се панира в брашно, яйце и панко.

  5. За соса виното се слага да заври с 3 с. л. захар и ⅓ ч. л. сол. Когато се редуцира с ½, се прибавят плодовете. Като поврат 2-3 мин. се подправя на вкус и се добавя шареният пипер. Слага се шоколадът да се стопи.

  6. Филето се разрязва на голямо плоско правоъгълно парче, подправя се със сол и пипер.

  7. Спанакът се сотира за 1-2 мин. в лъжица зехтин с малко чесън, сол и пипер на вкус. Охлажда се и се намазва върху филето.

  8. Чушките се сотират с шалота, сол и пипер. Разбъркват се с пармезана и се разпределят върху спанака. Всичко се завива на стегнато руло, овързва се с конец. Запечатва се в сгорещен зехтин и и се запича в загрята фурна на 200 °С за 10 мин. Почива 5 мин. и се нарязва на парчета.

  9. Сервира се с полентата и соса.