Начало - Статии и новини - Новини - САЩ отново са най-атрактивен пазар за вино в света
Новини
   

САЩ отново са най-атрактивен пазар за вино в света

08 август 2019

САЩ отново са най-атрактивен пазар за вино в света

Глобалният пазар на виното е нараснал с 1,2% през последните 12 месеца до 204 милиарда долара. Това констатира доклад на Global Compass, въпреки че обемът е спаднал с 1,7%, а стойността на бутилка вино се е повишила. В същото време се наблюдава затихване на устойчивия растеж на обемите, който беляза последното десетилетие в САЩ. И все пак американските потребители са готови да плащат повече за вино и то на фона на все по-силната конкуренция за пазарен дял от страна на крафт бирите и спиртните напитки. Основният въпрос, според анализаторите, е как ще се развият пазарите през следващите 12 месеца. Неяснотите са свързани с ескалацията на търговските войни, които Доналд Тръмп започва, както и все така несигурната обстановка около Брекзит.

Положителната тенденция е, ,че все повече хора по света са готови да плащат по-високи цени за виното. Петте най-привлекателни страни за виното са САЩ, Канада, Франция, Германия и Холандия (която се придвижва от 9-о място през 2018 до 5-о сега). Впечатление прави, че  Китай изостава от 3-то място през 2018 до 6-о сега. За първи път от пет години насам се наблюдава спад във вноса на вино за китайския пазар. За първи път в Топ 10 влиза Южна Корея.

Пазарите в източноевропейските страни като Полша, Румъния, Унгария и Словения също отбелязват растеж на фона на увеличаващия се внос на вина и положителните икономически резултати.