Начало - Статии и новини - Новини - Съкровищата на българския Северозапад излизат наяве
Новини
   

Съкровищата на българския Северозапад излизат наяве

04 август 2020

Съкровищата на българския Северозапад излизат наяве

Може би по стандартни икономически показатели северозападният район на България наистина е най-изостаналият в Европейския съюз. Но са малко местата на Стария континент, където природата е толкова съхранена и ненакърнена от индустриална намеса. А това е едно скрито съкровище. Да, не е лесен животът там, където няма осигурен поминък под формата на големи проспериращи производства. Но пък за хората, избрали да осъществят идеите си и да се борят за добър живот именно там, Северозападният край е чисто и просто любов… Част от тези хора са винарите от района, обединени в сдружение Northicum – те, заедно с други будни и активни местни жители, са организатори на две събития в Белоградчик и околността, свързани с виното. Тази година, която по нищо не прилича на останалите, двете събития се проведоха в един и същи уикенд – 1 и 2 август, за да мобилизират заедно достатъчно участници и посетители.

Вече ви разказахме за фестивала Вино и колело, осъществяван по проект финансиран по програма ИПА за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. На него участниците могат да стигнат до 10 от най-красивите места на Белоградчишките скали с лично или наето от приключенския център в Белоградчик планинско колело и на всяко от тези места да дегустират прекрасните вина на 10 изби от района на Видин и източна Сърбия. Такъв е замисълът и той беше осъществен успешно, но тази година сръбските винари от другата страна на близката граница не успяха да участват – заради противоепидемичните мерки близките гранични пунктове бяха затворени. Отново по тази причина не пристигнаха и сръбските производители, планирали да участват в другото събитие – Фестивал на ферментационните продукти, който се проведе за втора година във Винарска изба Боровица, на 7 км от Белоградчик.

Това е единственият в страната ни кулинарно-винен фестивал, който обединява всички продукти, родени благодарение на така важния за човешката храна био-химичен процес, наречен ферментация:  сирена, кисели млека, крафт бира, сайдер, сиропи, туршии, сладка, горчица, сосове и разбира се… вино. Фестивалът се проведе за втора поредна година във винарна Боровица, а в бъдеще домакинството ще поема всяка година различен производител от района. Плановете са догодина фестивалът да се организира през октомври, за да обхване повече ферментационни продукти и да покрие новия период на ферментация.

През изминалия уикенд в Боровица се бяха събрали – за да представят и предлагат своите ферментационни продукти – няколко от винарите в този край: Видинска гъмза, Веселите винари, Типченица, самата Боровица, както и фермери-производители на продукти от козе и овче мляко; предлагаха се сладка, сиропи и други чисти и вкусни продукти, носещи характера на този „северозапазен край“. Така нарича района Адриана Сребринова, която е управител на Винарска изба Боровица – домакин на фестивала заедно с асоциацията на винарите от района Northicum.

Идеята възникна спонтанно, когато се събирахме по приятелска линия и си обменяхме продукти, сподели Адриана Сребринова. Решихме да го превърнем в официално събитие и да поканим и други производители от района, включително и от другата страна на границата. Сръбските продукти от този край по нищо не се отличават от нашите – сирена, бири, вина – толкова са близки вкусово, като че ли са от съседното село. Всъщност то си е точно така. Нашият фестивал определено доказва, че с тях сме едно. А и Източна Сърбия се развива добре в последно време – има например много хубави нови винарни.

С този фестивал искаме да покажем на България и на света, че всъщност нещата тук се случват и вървят напред. Призоваваме хората да дойдат и да опитат, тъй като едно чисто и запазено място, част от България, може да покаже невероятни вкусове. Човек трябва да е коректен към сетивата си и да им се доверява, да си избере от продуктите, да занесе на близки и приятели, да ги покани на нещо стойностно и истинско. Подобни продукти са уважавани и дори боготворени в цял свят. Защото глобализацията натисна всички производители и индустриалното производство превзе света. Бягството е рядко, трудно и ценно. Като избират истинските продукти хората изразяват уважение към себе си, не към нас. 

На Фестивала на ферментационните продукти могат да участват производители от всички краища на България. Така бихме сравнявали районите, което е в основата на всяка дегустация, каза още Адриана Сребринова. Нашата идея е хората да се запознаят с продукти от чистия, както казваме СевероЗапазен край и второ, ако дойдат производители от други райони, да натрупаме информация с какво разполага страната ни и каква е ролята на тероара за продуктите и напитките…

Посетителите, които имаха късмета да гостуват на фестивала, успяха истински да се насладят не само на качествени тероарни продукти от района, но и да поемат от заразителната енергия на хората тук и да се насладят на дивните красоти на природата в белоградчишкия край.