Начало - Статии и новини - Новини - Сближете се с вината на Бордо!
Новини
   

Сближете се с вината на Бордо!

19 септември 2023

TASTE BORDEAUX WINES е третото поред специално събитие-дегустация, организирано от CASAVINO. За да отбележат 15 години от създаването си CASAVINO са решили да скочат в най-дълбокото! Бордо - сърцето, символът на виното. Името Бордо е бранд, далеч надскочил границите на региона и на Франция. То е вдъхновение и стремеж за много винари - да се учат от опита и историята на производителите там, да успеят в рамките на живота си да постигнат качеството, комплексността, стила на великите шата от Бордо. 

Бордо е може би най-трудният за разбиране и опознаване винен регион. От структурирани класически вина, доминирани от каберне совиньон в Медок, през суперзвезди на базата на мерло в Померол и Сен-Емилион, до пищните червени и бели в Грав или нектара на Сотерн и достъпните цени на Ентре-дьо-Мер, Бордо предлага всичко. На дегустацията ще бъдат отворени около 50 забележителни вина от всякакви категории и подрегиони – с акцент върху червените.

Бордо е легенди, история, политика, бизнес – сложна загадка, която малцина познават добре. Със своята специална дегустация CASAVINO се стремят да запълнят знанията на виноценителската ни публика за Бордо.  За тази цел са поканили и много специален гост – опитния, врял и кипял в света на виното специалист, журналист и звезден винен автор Жоел Б. Пейн (Joel B. Payne). Той е американец – емигрант в Европа от 1979 г. насам. Живял е първо във Франция, сега в Германия и Италия, три пъти е печелил признанието за най-добър сомелиер на Германия. Отвъд дългата си кариера като винен баер, консултант и управляващ директор на две големи негосиантски компании в Бордо, той е бил активен винен журналист повече от 30 години, включително има и тригодишен мандат като главен редактор на Wine Bussiness International, издание на Meiniger (издателската къща зад MUNDUS VINI International Wine Award и International Spirits Award ISW ). Редовен сътрудник е на водещи немски и световни списания за вино, в това число Falstaff, Vinum, World of Fine Wine, Decanter и много други. Всъщност Жоел Пейн е известен най-вече със своя German Wine Guide, който излиза ежегодно от 1992 г. насам. Един от основателите и член на Grand Jury Européen, той е и президент на международния кръг на винените писатели, FIJEV, от 2007 до 2010 г.

Паралелно с основната дегустация, в друга зала, Жоел Пейн ще проведе три майсторски класа, на различни Бордо теми:

Майсторски клас: Bordeaux Essentials Left Bank/Right Bank – 30 септември, 14:00 часа
Една забележителна разходка по левия и десния бряг, които условно разделят вината и апелациите в Бордо. 
На този клас ще опитате:
Chateau Siran Margaux 2020
Chateau Lafon-Rochet Saint-Estephe 2020
Chateau Branaire-Ducru Saint-Julien 2015
Chateau Chasse-Spleen Moulis-en-Medoc 2019
Chateau Grand-Puy-Lacoste Pauillac 2019
Chateau Malartic Lagraviere Rouge Pessac-Leognan 2020
Chateau Montviel Pomerol 2020
Chateau Beau-Sejour Becot Saint-Emilion Grand Cru 2019
Chateau d'Aiguilhe Castillon Cotes de Bordeaux 2018
 

Майсторски клас: Big Guns – 30 септември, 16:00 часа
Ако наречете някого big gun, това означава, че той има голяма власт или влияние.
Такива са вината в този клас, които Жоел Пейн ще представи.
Ето кои са те:
Calon Segur Saint-Estèphe 2005
Lynch Bages Pauillac 2015
Gruaud Larose Saint Julien 2016
Lascombes Margaux 2020
Haut Bailly Pessac-Leognan 2019
Pavie Macquin Saint Emilion 2019
Petit Village Pomerol 2020
Chateau Margaux 1er Grand Cru classe 2017
Chateau Haut-Brion Pessac-Leognan 2015

Майсторски клас: White Bordeaux – Dry & Sticky  – 30 септември, 18:00 часа
Посветен е на белите и сладки вина от Бордо.
Селекцията на Жоел Пейн за този клас:
2022 Reynon, Bordeaux 2022
Chateau Climens Sauternes Premier Cru Classe 2016
Chateau Doisy-Daene Sauternes – Barsac 2019
Chateau Suduiraut Sauternes 2020
R de Rieussec blanc 2021
Chateau Carbonnieux blanc Pessac-Leognan 2021
Domaine de Chevalier blanc Pessac-Leognan 2016

 

TASTE BORDEAUX WINES ще се проведе на 30 септември, събота, от 13:00 до 20:00 часа. Мястото е VIVACOM ART HALL на ул. Оборище 5.

 

Както в предходните две събития на CASAVINO Вашият билет е и ваучер за покупка на вино по време на събитието със същата стойност.

Изберете билет за един или за двама. Билетите са дигитални и могат да бъдат намерени във всеки магазин на CASAVINO, както и на уебсайта casavino.bg.

Ако изберете да посетите един от майсторските класове, с входа към тях имате достъп до дегустациите в основната зала, но не получавате ваучер за пазаруване в магазина. 

Всички вина, представени по време на събитието, ще бъдат на промоционални цени от 30 септември до 30 октомври 2023.  Отстъпката е до 25%

 

За повече информация следете събитието във фейсбук:

https://www.facebook.com/events/144939611887272