Начало - Статии и новини - Анализи - Седем тенденции във виното, които да следим
Анализи
   

Седем тенденции във виното, които да следим

13 февруари 2023

Някои тенденции, като непрекъснато нарастващата популярност на пенливото вино, са лесно забележими. Но има и други, по-дълбоки, не толкова видими и изключително интересни и важни. Със седем от тях ни запознава Фелисити Картър – уважавана американска винена журналистка, живееща в Европа, автор на стотици винени статии, винен съдия и лектор.

Очертаването на тенденции е трудно упражнение, защото факторите, които изглеждат значими днес, могат да изчезнат пред лицето на по-широките макроикономически тенденции. Спомняте ли си например Zoom дегустацията, която беше приветствана като революционен начин да запознаете повече хора с виното? Предполагаше се, че ще намали необходимостта търговци и винопроизводители да пътуват по света, за да посещават всеки клиент по отделно. Но след като затворническият режим заради пандемията приключи, свърши и животът на онлайн дегустациите.

Все пак си заслужава да разглеждаме тенденциите, защото понякога те може да имат дългосрочни последици. Ето седем, които си струва да следим.

Упадъкът на социалните медии
Онези винарни и винарски компании, които са развили своите брандове в социалните медии, може би са забелязали, че по-малко последователи и фенове се ангажират със съдържанието им.
Едва ли ще стане по-добре. Онези, които разчитаха на Instagram и инфлуенсърите, ще трябва да преосмислят своята маркетингова стратегия, тъй като социалните медии не са главоломната сила, която бяха по-рано; използването на Twitter, Facebook и Instagram намалява. Много са причините за това, не на последно място е възходът на TikTok. Списание Atlantic дори публикува статия, наречена Ерата на социалните медии свършва.
Социалните медии в никакъв случай не са умрели все още, но ще бъде много по-трудно и по-скъпо да се постигне подобно ниво на ангажираност на потребителите, каквото винените маркетолози до скоро приемаха за даденост. TikTok няма да помогне, защото съдържанието, свързано с марков алкохол, е забранено в платформата.

Виненият туризъм се разраства
Преди пандемията виненият туризъм беше финансова светлина в тунела за индустрията. След отмяна на ограниченията всички чакаха със затаен дъх да видят дали пътуванията ще се върнат. Дали туристите ще поискат да се смесват помежду си на летищата, след като са били съзнателно предпазливи толкова дълго време? А те поискаха. Пътуванията избухнаха, въпреки множеството затруднения – от дълго чакане по летищата до отмяна на полети, заради по-малкото служители.
А нещата са на път да станат още по-френетични, защото Китай се отвори. Много китайски домакинства спестиха куп пари през периода на пандемията и жадуват да ги похарчат – CNN съобщава, че резервациите за Лунната Нова година са литнали нагоре с 540%, а средните разходи са скочили с 32%. Това отложено търсене е особено добра новина за Австралия, която е топ дестинация за китайските туристи.
Не всеки турист ще се насочи към винарските региони, но Financial Times съобщава, че ключова мотивация за китайските туристи са храната и напитките, което е потенциално добра новина за международната он-трейд търговия.
Между другото и Дубай наскоро премахна своя наказателен данък от 30% върху алкохола, специално за да стимулира туризма – добра новина за износителите на вино.

Младите хора се привързват към качествените вина
Както Liv-ex, базираната в Лондон световна борса за качествени вина, така и виненият отдел на Sotheby’s съобщават, че се появява млада група купувачи на висококачествени вина. Приблизително 40% от нашите нови купувачи са под 40 години, каза наскоро пред Meininger’s Джейми Ричи, президент на Sotheby’s Wines & Spirits Globally. Така е навсякъде: в Азия, в Америка, в Европа.
Джъстин Гибс, вицепрезидент и търговски директор на Liv-ex, казва същото, като и двамата обясняват, че новите приложения и други дигитални инструменти са отворили пазара по нов и вълнуващ начин. Нямате нужда от връзка с търговец – това привлича млади хора, които са на „ти“ с новите технологии, казва Гибс.
Financial Times отбелязва подобна тенденция в цeлия луксозен пазар, като казва, че появата на тези замогнали се по-млади хора е предизвикателство до голяма степен за нашата общоприета прозорливост относно луксозните разходи и богатите като цяло.
Като начало, миналогодишният бум на пазара от 1,38 трилиона евро е воден почти изцяло от поколенията Z и Y, които доминираха пазара на лични стоки (включително луксозни дрехи, чанти, бижута и т.н.), се посочва в статията, която цитира твърдението на финансов анализатор, че разходите на тази група ще растат три пъти по-бързо от тези на другите поколения, поне до 2030 г.
Има бизнес възможност в очакване на онази компанията за качествени вина, която реши да се погрижи за тази по-млада група.

По-малко включване на нови вина в ХоРеКа сектора
Стара новина е, че пандемията беше жестока за ресторантите и баровете. На много ресторанти им се наложи да разпродадат колекциите си от вина, за да оцелеят. От тогава стойността на старите и редки вина значително се увеличи, което означава, че ще бъде почти невъзможно за повечето ресторанти да заменят тези запаси.
А и изисканата кухня преживява сериозно сътресение, тъй като много ресторанти със Мишлен звезди затварят врати – не на последно място е Noma, революционният датски ресторант. Сериозни въпроси се задават и относно начина, по който се третират работещите в ресторантите, което вероятно ще повиши цената на труда.
И не само богаташката част на града страда – всички ресторанти по света се борят за персонал и се опитват да се справят с надутите цени на продуктите.
Винаги ще има изтънчени ястия, но дните, когато много ресторанти можеха да си позволят да купуват и държат големи количества вино, вероятно са към края си. Винените листи ще станат по-малки и всяка включена бутилка или чаша ще трябва да си спечели и изплати мястото в списъка.
Възходът на вегетарианството и веганството също ще има влияние (макар и много по-малко), тъй като ще се търсят вина, различни от подходящите за съчетаване с класически стекове.

Сомелиерите стават все по-важни
През последните десет години се наблюдава бързо и широко разпространение на професионализма при виненото обслужване в ресторантите, като все повече сомелиери преминават обучение и получават дипломи във все повече страни.
Филмът Somm от 2012 г. бе искрата, от която пламна тази тенденция в САЩ – там сомелиерите днес се радват на голямо уважение и дори имат статут на знаменитости. Това все още не се е случило другаде в същата степен, но моментът на somms идва.
Първо: те са на предната линия и разказват винени истории на запленената публика пред тях, която трескаво иска чаша или бутилка вино. Второ: те са изключителни потребители на социалните медии, които все още са важен канал, дори и ако вземем предвид написаното по-горе.

La Place de Bordeaux придобива все по-голямо значение
Бордо може и да не е вече могъщата винена сила, която беше преди, но влиянието и значението на самите винени професионалисти от Бордо нараства.
La Place – мрежа от около 300 негосианти или дистрибутори, които повече или по-малко контролират продажбите на вина от всички най-добри имения – има достъп до важни канали за продажба по целия свят, включително до малки, но ценни пазари, с които производителите трудно биха се справили.
Тези негосианти са приемани изключително сериозно, защото те са хората, с които трябва да говорите, ако искате достъп до държаните под строг контрол инвестиционни вина от Бордо. Сега и други винени брандове от различни региони и краища на света си проправят път към вратите им, с надеждата да получат достъп до тази престижна дистрибуторска мрежа – и изстрелват съобщение за медиите моментално, щом успеят.
Да сте в листите на La Place си е знак, че виното ви е качествено и че качеството му е признато от хората с вкус.
По ирония на съдбата производителите от Новия свят са онези, които превръщат La Place в могъща сила. Колкото повече внимание обръщат на La Place, толкова повече издигат репутацията ѝ. И въпреки това, за разлика от производителите в Бордо, те често решават на кои пазари искат да работят чрез La Place и с кои ще продължат да се справят сами.

Всички тези тенденции бледнеят в сравнение с последната:

Неопрохибиционизъм
През последните две-три години в САЩ се отвори нова ниша: така наречените по-добри за вас вина, които се продават като по-здравословни. Някои предлагат пълноценен аромат и вкус при по-ниско съдържание на захар, докато други рекламират продукти без пестициди и добавки.
Засега тази тенденция не се е проявила другаде. Но с нея е свързана друга, по-широко разпространена тенденция: трезвеност. Както в САЩ, така и във Великобритания все повече хора се впускат в предизвикателството на Сухия януари, а в това време вестниците и списанията са наводнени от трезво съдържание.
Мислите, че Европа е в безопасност, така ли? Помислете пак. Както The Guardian съобщи в края на декември 2022 г., Франция е водеща в бума на безалкохолните напитки. И хората, които най-вероятно ще се откажат от алкохола, са 20 и 30-годишните – въпреки любопитния случай с младите купувачи на качествени вина, посочен по-горе. Както става ясно от неотдавнашния Доклад на Силициевата долина (Silicon Valley Report), младите хора не следват своите родители във влечението им към виното, а го развиват, когато узреят за него, както се е случвало и с поколенията преди тях.
Както всички знаем, Сухият режим е бил един огромен провал. Но това е така, защото е бил наложен политически. Сега обаче хората го приемат по своя воля – в името на по-здрав сън, по-бистра глава и емисии в Instagram, с които няма да се изложат.
Тази тенденция няма да изчезне, като я игнорирате или, още по-лошо, като заклеймявате хората, които са решили да са на сухо през януари.
Това е нещо, което търговията с вино трябва да приеме много, много сериозно.