Начало - Статии и новини - Новини - Швейцария приюти най-големия пътуващ конкурс за вино - Concours Mondial de Bruxelles
Новини
   

Швейцария приюти най-големия пътуващ конкурс за вино - Concours Mondial de Bruxelles

Швейцария приюти най-големия пътуващ конкурс за вино - Concours Mondial de Bruxelles

На 3 май в град Егл, Швейцария, се откри 26-ото издание на единствения по рода си пътуващ конкурс за вино в света Concours Mondial de Bruxelles.

С всяка изминала година състезанието, което се нарича още и Обединените нации на качествените вина (The United Nations of Fine Wines), безспорно се разраства, а с него и журито, което оценява пробите от цял свят. Тази година, за рекордния 26 път, в Егл на Concours Mondial de Bruxelles съдиите са 340 на брой от буквално всички държави и континенти по света, разделени в 63 комисии. В рамките на три дни те ще трябва да опитат 9 150 вина от 46 винопроизводителни страни. 

Държавата-домакин Швейцария участва с 600 проби вино, което я нарежда на пето място сред останалите рекордьори - Франция, Испания, Италия и Португалия.

Особеностите на местните швейцарски вина от сортовете шасла, петит арвин, гараноар и др. бяха обект на първите майсторски класове преди откриването на конкурса, като редом с тях журито, съставено от уважавани винени експерти от цял свят, се запозна и с великолепните кулинарни достижения на този зелен оазис в сърцето на Европа. Сред величествените върхове на Алпите и синьо-зелените води на Женевското езеро тази година Concours Mondial de Bruxelles отново доказа, че не е обикновен конкурс за вина, а магнит за професионалистите от бранша.