Начало - Статии и новини - Новини - Силна делегация от Балканите на Terra Madre Salone del Gusto в Торино
Новини
   

Силна делегация от Балканите на Terra Madre Salone del Gusto в Торино

31 август 2022

14-тото издание на Terra Madre Salone del Gusto ще се проведе в Торино от 22 до 26 септември 2022 г. Terra Madre е най-голямото световно събиране на мрежата Slow Food, а неизменната му цел е да работи за създаването на едно по-различно бъдеще за храната – бъдеще, което се формира чрез ежедневния избор на хората, чрез общите усилия на общностите и чрез политиката на обществените и частните институции. В предстоящото събитие ще участват над 3000 делегати от 130 държави и повече от 700 изложители!

Вижте защо е интересно да посетите изложението.

Делегацията на Slow Food от Балканите се състои от около 130 души. В Торино те ще участват със своите знания в образователните дейности на RegenerActions и в дегустационните семинари със своите готварски умения. Черна гора е държавата с най-много представители от региона – 30 делегати, следвана от Албания с 21, България с 18 и Северна Македония с 15 души. Ще присъстват 12 делегати от Турция, 8 от Босна и Херцеговина, 7 от Румъния, 6 от Хърватия, 6 от Гърция, 2 от Косово и 3 от Сърбия.

На пазара на Terra Madre ще има няколко щанда на производители от региона. Slow Food в България ще представи кулинарните съкровища на страната ни на специално организиран щанд. На него посетителите ще могат да опитат млечни продукти на ферма Златно руно, лютеница от Куртово Конаре, навпавок от Горно Драглище, чесън от Долни Раковец, мед от Вакарел, смилянски фасул... Български участници ще представят пред публиката как се прави баница с чипровски кори и как се приготвя и консумира плевунска трахана.

Slow Food Северна Македония ще бъдат представени с кухня и ще предлагат дегустации и презентации благодарение на помощта на Министерството на земеделието, горите и водите на Северна Македония. Албанската мрежа на Slow Food ще представи фотоволтаична мелница съвместно с двете НПО VIS и CESVI и с подкрепата на Министерството на земеделието и регионалното развитие на Албания. Местната група активисти Dealurile Tarnavelor LAG от Саскиз, Румъния, също ще присъства, за да популяризира производители и занаятчии от района на Търнаваларските хълмове. Група гръцки производители ще донесат продуктите си на Terra Madre по море от гръцките острови до Лигурия и ще ги предлагат на обособен щанд. На събитието ще присъстват и други изложители от мрежата на Slow Food в балканските държави, представящи своите кулинарни традиции.

В четвъртък, 22 септември, от 15:30 ч. Алтин Пренга (Altin Prenga), шеф-готвач от Съюза на готвачите в Албания, ще представи ястие, което е символ на неговата страна. Нарича се пета (peta) – хрупкава пита от бяло царевично брашно, пълнена с продукти от албанската Съкровищница на вкуса (Ark of Taste). Кулинарната акция е наречена Пета, пиадина и кресентина – улична храна между Албания и Емилия Романя.

Същия ден от 17:00 ч. турска и българска версия на бюрек, пълнени с яйца и сирене, ще бъдат основните герои на дегустацията на RеgenerAction Кори за баница, сирене и още нещо... всички форми на бюрека. В 19:00 ч. студентът от Университета на Санкт Гален Александрос Александру ще представи типичен гръцки аперитив с фета, каперси, вино, зърнени храни, риган и мед по време на Аперитив: Италия се среща с Гърция.

В петък, 23-ти от 15:30 ч. Карло Неслер, майстор на ферментационните процеси, ще поведе участниците на пътешествие, включващо Балканите (с традиционна българска трахана) и Испания по време на събитието на RegenerAction, наречено Не изхвърляйте. Ферментирайте! В 16:30 ч. Игор Стоянович, лидер на ромската общност на Slow Food, ще участва в срещата Роми, социално приобщаване чрез хилядолетната история на пътуващата кулинария.

Същия ден от 20:30 ч. албанският готвач Алтин Пренга (Altin Prenga) ще приготви и вечеря на четири ръце с италианския готвач Даниеле Маурици Цитерони (Daniele Maurizi Citeroni) по време на вечерното събитие, наречено Адриатически съюз: континентална кулинария от Албания до Марке.

В събота, 24 септември, от 15:00 ч., турският производител Ален Мевлат ще участва във форума Маслината: растение на цивилизацията, който ще представи мрежата Slow Olive и представителствата ѝ в Италия, Испания и Турция. От 16:00 ч. турските отлежали сирена ще бъдат главен герой на презентацията Пещерата в центъра на света.

В неделя, 25 септември, от 17:30 ч., ще има още една изява, посветена на гръцката кухня. Готвачът Никос Фотиадис ще приготви ястие от Епир в кухнята на Terra Madre.

В понеделник, 26 септември, от 10:00 ч., в музея на Lavazza посетителите ще могат да разгледат историята на кафето през различните методи за приготвянето му и да го опитат според традициите в различните страни – от турско кафе до бразилско кафе в чорап и кафе Туба от Сенегал – по време на дегустационния семинар Кафе на всеки език.

Запознайте се с делегатите

Освен официалната програма в Terra Madre Salone del Gusto ще има представяния от много делегати от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Ще можете да се запознаете с различни готвачи, производители от Slow Food президиуми, като например производителите на сирене мишавин от Албания, наградени на Cheese 2021, и производители на продукти от Съкровищницата на вкуса (Ark of Taste), кулинарни активисти, журналисти, учители и академици от региона.

Пълната програма на Тера Мадре Салоне дел Густо

Участието на българската делегация е финансово подкрепено от проект Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел е да се изгради широка мрежа за развитие на еко-устойчиви хранителни решения за климатичните промени (www.activecitizensfund.bg/).

 

Terra Madre Salone del Gusto се организира от международното движение Slow Food, регион Пиемонт и град Торино, с патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите в Италия, Министерството на екологичния преход и ANCI (Националнат асоциазия на италианските общини). Събитието е възможно благодарение на подкрепата на компании, които вярват в ценностите и целите на Slow Food, в това число основните партньори: Iren, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Pastificio di Martino, QBA – Quality Beer Academy, Reale Mutua и UniCredit; Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT, Consulta delle Fondazioni di origine bancaria del Piemonte e della Liguria.

Карло Петрини - един от създателите и дългогодишен президент на на Slow Food