Начало - Статии и новини - Advertorial - Solitaire с ново лице
Advertorial
   

Solitaire с ново лице

02 декември 2019

Solitaire с ново лице

Една от интересните и значими новини на последния DiVino.Taste през ноември бе представянето на новата визия на емблематичните вина Solitaire.

Етикетът е осъвременен от своя автор Йордан Желев и показва преосмислената му концепция за този бранд 15 години след неговото раждане.

Solitaire е лицето на модерното българско виносподеля авторът. Когато излезе първият Solitaire, аз наистина нямах идея колко уникално и значимо е това вино. Днес, след толкова години, вече знам колко важен е проектът Solitaire не само за мен, но и за цялата българска винена индустрия. Работата по такъв силен бранд беше и продължава да бъде голяма привилегия и сериозно предизвикателство за мен.

Повече за проекта от неговия автор може да видите тук.

Проектът е стартиран през 2002, а първият етикет излиза с реколта 2003, като първоначалният дизайн остава емблематичен за пазара в продължение на 15 години. През 2019 Йордан Желев и Domaine Boyar решават да преосмислят дизайна като дадат един нов и по-модерен прочит на концепцията за тези вина. Тъй като обаче Solitaire са емблематични вина за ценителите, идеята е да се запази цялостният им облик и тяхната разпознаваемост. (В галерията по-долу може да сравните стария и новия дизайн.)

Бутиковата серия е символ на върховите постижения в българското винарство през последните години. Тя се състои от няколко single vineyard вина, създадени след продължително изследване на отделни лозя в Южна България, сред които най-познати са мерлото от Еленово и каберне совиньонът от Орлово.

Авторите на този революционен за 2003 година проект са енолозите Капка Георгиева и Димитър Панов, известни и като едни от най-изтъкнатите професионалисти в бранша, създатели на редица големи български вина.

Те са сред първите български енолози, които започват задълбочена работа с лозята и стартират микровинарството у нас. Значимите моменти при сътворяване на вина с такъв благороден произход и личен облик, са на първо място подборът и работата с лозята. На второ място, но не и по важност, е използването на ръчен труд при обработката на гроздето и много внимателен контрол на всички процеси в хода на винификацията. Гроздето се бере ръчно, след което следва допълнителен подбор на добре узрелия и здрав плод. Гроздето ферментира на отделни партиди в малки дъбови съдове. И накрая, но не на последно място, е съзряването в бъчви от френски и американски дъб (около 12 месеца) и стареенето в бутилка (минимум 6 месеца) преди пускането им на пазара. Тази технология позволява много добро развитие във времето, което превръща вината в интересно за колекционерите притежание. Така те се отличават и запомнят със своята индивидуалност, силен характер и богато съдържание.

Solitaire са елитни вина, които ярко отразяват стила на своите създатели и заслужено представят виното като произведение на изкуството.