Начало - Статии и новини - Новини - Световен ден на вранец
Новини
   

Световен ден на вранец

07 октомври 2019, DiVino

Световен ден на вранец

На 5 октомври в Скопие се състоя първият по рода си Световен ден на вранец - винената звезда на Северна Македония и Западните Балкани. Интересният червен сорт, който съседите ни отглеждат, привлече гости и ценители не само от полуострова, но и от пазарите в Западна Европа.

По време на събитието стана ясно, че организаторите от Wines of Macedonia са подписали меморандум за създаването на т. нар. Балканска винска мрежа - организация, която ще цели промотирането на сорта по света и ще развива формални и неформални връзки между държави и производители на вранец. Зад инициативата и организацията на цялото събитие от страна на институциите бяха споменати няколко министерства на Северна Македония, в т. ч. министерство на икономиката, министерство на туризма, министерство на земеделието, както и други организации. Събитието бе открито с видео обръщение на премиера Зоран Заев.

Освен обръщенията на официалните лица, по време на конферентната част бяха показани няколко извънредно интересни презентации за произхода на сорта и неговия потенциал, техническите му характеристики и особености. От тях стана ясно, че вранец е сравнително късно зреещ сорт (гроздоберът традиционно е в последните дни на септември или началото на октомври), отлично запасен с киселини и багрилна материя. В страните, където той е традиционно познат, е доста добре застъпен: първа е Македония с 10 800 ха, следва Черна гора, където насажденията с вранец са 3 600 ха, Косово - с 478 ха, Босна и Херцеговина - с 450 ха и Сърбия - с 120 ха. Родителите му според ДНК анализите са другата местна знаменитост картошия, заедно с малко по-малко известната дуленга. Киселините му обаче много често варират спрямо цялостното качество на реколтата, а така също отражение в характера на вината дава и почвеният състав (интересно е да се сравнят вранец от много бедна песъклива почва и вранец от плодороден смолник). Изводите на екипа на DiVino след задълбочена дегустация са, че сортът има чудесен потенциал и от него се произвеждат забележителни дълбоки вина с разпознаваем характер.