Начало - Статии и новини - Новини - Тера Мадре 2022 с фокус върху РегенерАкцията
Новини
   

Тера Мадре 2022 с фокус върху РегенерАкцията

14 юни 2022

14-ото издание на Terra Madre Salone del Gusto ще се проведе в Торино от 22 до 26 септември 2022. Terra Madre е най-голямото събиране на мрежата Slow Food и е жив пример за това как храната може да бъде мост към мира, как, чрез приобщаване и обмен, можем да изградим по-добро бъдеще заедно. Най-голямото и важно международно събитие, посветено на хранителната политика, устойчивото земеделие и околната среда се организира от международното движение Slow Food, регион Пиемонт и град Торино.

Slow Food се стреми да овладее енергията на своето глобално движение, като обедини производители на храни и активисти от цял ​​свят в Торино. Целта на събитието е да се създаде различно бъдеще за храната, бъдеще, което се оформя чрез ежедневния избор на хората, в колективните усилия на общностите и в политиките както на публичните, така и на частните институции. Слоганът на събитието, RegenerAction, отразява поканата за активно участие в тази промяна, като графично представя един добродетелен кръг, който би могъл да бъде вечен.

Terra Madre Salone del Gusto 2022 ще бъде чудесен повод да проучим въпросите, повдигнати от настоящата криза по отношение на околната среда, климата и общественото здраве. Нашата цел е да изградим колективна визия за бъдещето на храната, която надхвърля политическите граници, връщайки фокуса върху общностите, които ни хранят и нашите взаимоотношения с тях, както и по-широката връзка между човечеството и останалата част от естествения свят, казва Еди Мукииби, вицепрезидент на Slow Food.

Темата, избрана за това издание на Terra Madre Salone del Gusto, перфектно представлява едно ново начало, което най-накрая преживяваме и от което всички имаме нужда, подчертава Алберто Чирио, президент на регион Пиемонт. Развълнувани и ентусиазирани сме, че отново можем да бъдем домакини на общностите Terra Madre в Пиемонт за събитие, прекосяващо границите – събитие, което вече не е просто символ на нашия регион, а се е превърнало в наследство за нашата територия и я прави наистина неподражаема и позната на всички географски ширини.

Международното събитие, посветено на хранителната политика и селското стопанство, ще бъде в Parco Dora и това ме прави особено горд, добавя Стефано Ло Русо, кмет на Торино. Terra Madre Salone del Gusto ще оживи една зелена зона, която допреди няколко години беше превзета от производствени предприятия и стоманодобивни заводи, а сега е един от най-важните „бели дробове“ на града. Идеално място да покажем конкретен пример за екологично и социално възстановяване.

След неизбежното прекрояване на Terra Madre Salone del Gusto 2020, Slow Food се подготвя за издание, в което хората ще се срещнат отново: очаква се Торино да посрещне около 3000 представители на 150 държави.

Програмата

Огромният международен пазар, с всичките му цветове, аромати и гласове, винаги е бил сърцето на Terra Madre Salone del Gusto – място за срещи на хиляди производители от цял ​​свят и стотици хиляди посетители. В това издание пазарът отново ще бъде забележителен начин да откриете изключителното гастрономическо разнообразие на планетата ни.

Пет основни конференции с престижни международни лектори ще обсъждат възстановяването (регенарацията) във всичките му форми – от селскостопанската до социалната гледна точка, от градовете до личния избор. Освен това  мрежата Slow Food взема думата за обмен на опит, проекти и предизвикателства, за да дефинира заедно бъдещата система на храните.

Три завладяващи пространства представляват сърцето на това новооформено издание на Terra Madre Salone del Gusto и ни отвеждат към основните сфери на работа в Slow Food. В първото от тях участниците откриват подхода на Slow Food към биоразнообразието, който започва с храната и включва културно разнообразие, традиционни знания и работата на общностите в селските райони. Една Мандала градина е в началото на зоната, посветена на образованието, с дейности и работилници за възрастни и деца, занимаващи се с нашата земя и нейното богатство. И накрая, посетителите имат възможността да научат повече за кампаниите за застъпничество на Slow Food и да предприемат стъпки като активни действащи лица на движението Slow Food.

Въпреки че това издание бележи физическото завръщане в Торино и Пиемонт с всички традиционни форми на събитието, то ще продължи да разширява обхвата си и чрез дигитални дейности: онези, които не могат да дойдат в Торино, ще могат да се присъединят към разговорите за бъдещето на храната онлайн.

На Terra Madre Salone del Gusto посетителите могат да участват в различни Работилници на вкуса и да разширят знанията си, като същевременно стимулират сетивата и слушат историите на хората зад продуктите, както и да присъстват на специални вечери с готвачи от цял ​​свят.

Възраждането на събитието започва от неговото местоположение. Тера Мадре ще се проведе в Parco Dora, голям парк отвъд центъра на Торино, изграден на мястото на бивша стоманодобивна фабрика. Това е мощен символ за града и за събитието, символизиращ възможността бивши  индустриални зони да бъдат превърнати в зелени пространства за доброто на хората и планетата.

Това издание на Terra Madre Salone del Gusto се основава на опита от предишните издания, организирани от 1996 г. насам, и на знанията, придобити през 2020 г., когато събитието се проведе в хибриден формат, съчетаващ онлайн активности и по-малки офлайн дейности.

Terra Madre Salone del Gusto се организира от Slow Food, от регион Пиемонт и град Торино. Събитието е възможно благодарение на подкрепата на компании, които вярват в ценностите и целите на Slow Food, включително Основни партньори: Iren, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Pastificio di Martino, QBA - Quality Beer Academy, Reale Mutua и UniCredit; Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT, Consulta delle Fondazioni di Origine Bancaria del Piemonte e della Liguria.