Начало - Статии и новини - Вино на фокус - Topolitsa Syrah 2016 Vineyards Selection
Вино на фокус
   

Topolitsa Syrah 2016 Vineyards Selection

26 ноември 2019

Topolitsa Syrah 2016 Vineyards Selection

 

Vineyards Selection е колекционерска лимитирана серия вина, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара. Лозята са засадени според „розата на ветровете“ в екологично чисти райони, далеч от пътища и големи градове. Добивът е умишлено намален, за да се разгърне максимално сортовия потенциал.

Vineyards Selection Сира е от микрорайон Тополица. Този район се характеризира с топло лято и мека зима и попада в климатичния район на Източна Стара планина. Гроздето се бере ръчно в ранни зори и се пренася до винарната в малки касетки.

Отлежава 12 месеца във френски дъбови бъчви.

Vineyards Selection Topolitsa е отличено със златен медал от престижния конкурс Los Angeles International Wine Competition 2019.

 

Потенциал за стареене: минимум 10-15 години

Декантиране: 2 часа

Температура на сервиране: 16-20°С

Дегустационни бележки:

Наситен цвят на тъмен рубин. Плодово начало с нотки на виолетка, череша, тъмни стафиди и черен шоколад. Вкусът има благородна барикова зрялост, много добра структура, пикантна дължина и апетитен финал.

Съчетаване с храна:

Виното е великолепен избор за  избрани месни специалитети от патица, пуйка, фазан, свинско, агнешко, говеждо, едър дивеч, сухи деликатеси и твърди сирена. Сервира се при стайна температура.