Начало - Статии и новини - Акценти - В обятията на мелнишкото вино
Акценти
   

В обятията на мелнишкото вино

23 януари 2022, Милица Зикатанова

На 19 и 20 февруари 2022 винарните в Мелнишко канят всички  заинтригувани от виното и неговия свят на традиционните Дни на отворените врати в района на Мелник.
По този повод и като част от серия статии, посветени на винения туризъм у нас, публикувани в брой 42 на списание DiVino, ви предлагаме една интересна и изчерпателна картина на възможностите за винен туризъм в благодатния югозападен край на страната ни. Нейн автор е Милица Зикатанова от Вила Мелник, която е и основен двигател на първото българско регионално обединение на винарски изби и на първата Карта на винените маршрути.


Добре дошли в Мелнишкия край – извор на хилядолетно лозарско и винарско наследство и движеща сила за развитието на модерния български винен туризъм. Районът около Сандански, Петрич и Мелник е най-концентрираният клъстер от винарни в страната, което чисто логистично го прави идеален за туризъм. Може би е и най-добре организираният регион от гледна точка на координация и комуникация между винарните, посрещането на гостите и създаването на общи събития и инициативи. Не на последно място, Мелнишкият край е завършена туристическа дестинация, в която виненият туризъм може да бъде както основен фокус, така и само едно от многото и разнообразни преживявания, на които ще се насладите по време на престоя си. 

Тероарът
Границите на Мелнишкия винарски регион са очертани най-общо от Санданско-Петричката котловина. Кресненското дефиле се явява естествена климатична бариера, която разделя Долината на Струма (Югозападен лозаро-винарски регион) на две. 
Особеностите на мелнишкия климат се определят от средиземноморското влияние, навлизащо нагоре срещу течението на река Струма и от пет планини – Пирин, Славянка (Али Ботуш), Беласица, Огражден и Малашевска, които приютяват котловината като в грижовна шепа. Летата са дълги, горещи и сухи, а зимите са меки. Средната годишна температура е 15° C, като през зимата температурите рядко падат под нулата. Веге-тационният период е 230 дни. Средната годишна сума на валежите е ниска – 534 мм. С други думи, това е най-топлата, слънчева и суха част на България.

Името Мелник произлиза от славянската дума мел – бяла глина, бял пясък, от които структурно са изградени живописните Мелнишки пирамиди. Почвите са светли и песъчливи, с глинести наноси и варовик. В геоложкото минало регионът е бил дъно на сладководно езеро. Като пикантна подправка се откриват следи от изригването на отдавна угасналия вулкан Кожух. Тук е и едно от най-енергийните места в България – Рупите. Дали хубавите мелнишки лозя не черпят своята сила от тази чиста енергия?

 

Сортове и означения на етикета 
Регионът е известнен с автохтонните си сортове. Ендемитният, познат от древни времена сорт, е широка мелнишка лоза. Нарича се така заради огром-ните ù широки листа. Тя е късно зреещ сорт и се бере във втората половина на октомври. Широката дава сравнително леко обагрени, с рубинен блясък, свежи и елегантни червени вина и отлични розета. 

Легендите казват, че старото мелнишко вино е гъсто и черно, в кърпа да го носиш и с нож да го режеш. Тези представи най-вероятно идват от различни купажи между широката мелнишка и забравени местни сортове, традиционния чашовиден (храстовиден) метод на отглеждане в лозето, както и стари практики на винопроизводство, свързани със сгъстяването му – изпаряване на мъстта, замразяване с цел концентрация и др.   

Модернизацията на българското лозаро-винарство в средата на XX век и необходимостта да бъде изтеглен напред периодът на гроздобер на широка мелнишка лоза водят до създаването на нови винени сортове. В опитната станция в Сандански са създадени кръстоски между ШМЛ с различни международни сортове: мелник 55 (ранна мелнишка лоза) – кръстоска на ШМЛ с валдигие, мелник 1300 юбилеен (ШМЛ със саперави), мелнишки рубин (ШМЛ с каберне совиньон), мелник 82 (ШМЛ  вероятно също с каберне совиньон), и – изненада – белият сандански мискет (ШМЛ с тамянка). Рожба на Плевенския институт по лозарство е руен (ШМЛ с каберне совиньон). 

Всички тези мелнишки сортове имат един общ синоним – Мелник. Затова, когато прочетете Мелник на етикета на бутилката, това наименование може да означава чистосортово вино от всеки един от местните сортове, както и купаж от два или повече мелнишки сорта.

Добре са адаптирани и дават отлични резултати популярни сортове като каберне совиньон, мерло, сира, шардоне, вионие, керацуда. Разнообразието в сортовия състав (санджовезе, марселан, каберне фран, пти вердо, мурведър, небиоло, примитиво и други) е до голяма степен повлияно от френски и италиански консултанти в региона, както и от климатичните особености и почвите. Неслучайно хората казват, че Мелнишкият регион визуално прилича на Тоскана, а на вкус е като Долината на Рона. 

Преди почти година бе публикувана регистрацията на ЗНП (защитено наименование за произход) Мелник, обхващащо целия регион на юг от Кресна и вероятно съвсем скоро ще се появят и вина, обозначени с него.

Кога да посетим винарните в региона 
Мелнишко е целогодишна дестинация – от цяла България пролетта избира да дойде първо тук, а дългата топла есен си отива последна. Февруари е месецът на празниците на виното, съпроводени с пищни фолклорни празненства в град Мелник. В този период са и Дните на отворени врати на професионалните винарни в региона. СПА и балнеоцентровете привличат туристи целогодишно. Историческите и поклонническите места са отворени през всички сезони. 

Гроздоберът започва в средата на август и винарните канят туристите да се включат в прибирането на реколтата. През септември е Празникът на кестена в Петричко, а през октомври – национален фолклорен фестивал в Сандански. Между Коледа и Йордановден може да станете свидетели на станчинарски (кукерски) ритуали и мистични русалийски игри. 

Какво и къде да хапнем 
В местната кухня присъстват всички основни традиционни български ястия. Типични за региона са сармите в лозов лист, папуда (дребен боб), гозби с бамя, траана (трахана) с масло, както и овче или биволско мляко със сладка – от кестени, смокини, зелени орехчета. Потърсете траун (фъстъчено масло) и рачел от тиква, запечатана с гасена вар и консервирана в неферментирал гроздов сок (шира). В района се отглеждат нарове, райски ябълки, дзиндзивки (хинап), киви, лешници, бадеми, фъстъци. От месните деликатеси потърсете бавно готвен свински джолан, печено ярешко или шилешко. Близостта с Гърция означава, че винаги може да се намерят прясна риба и морски дарове. В Мелник може да се насладите предимно на традиционни ястия в механи и кръчми, докато в Сандански, Петрич, Зорница и Марикостиново има и висок стил ресторанти с модерна кухня. 

Винарните, отворени за посещения:

Биовинарна Орбелус, село Кромидово
Забелязва се отдалеч заради чудновата ù форма на полегнала бъчва. Орбелус е една от първите винарни в България, които отглеждат биологично грозде и правят биосертифицирани вина. Носители са на златни медали от ключови международни конкурси като Decanter и Millesime Bio. Надяваме се след края на пандемията да се възобнови джаз фестивалът Ритъм и Вино, който Орбелус традиционно организира през май. 

Вила Мелник, село Хърсово
През 2020 семейната винарна получи международно признание за нейните заслуги в развитието на винената дестинация и е класирана на №39 в Top 50 World’s Best Vineyards. Признанието отразява усилията на екипа да съхранят и възродят редки мелнишки сортове като мелник 1300, руен, чашовидна ШМЛ, мелник 82, керацуда. Във Вила Мелник можете да разгледате гравитачно организирана винарна и да влезете в подземните тунели, изкопани в пясъчния хълм, където отлежават бъчвите. Избата е популярна и със своите събития – Лазаровден, Джулай морнинг, етно сватби и други. 

Златен Рожен, село Капатово
Семейната винарна е един от най-големите собственици на лозови масиви в региона, 80 хектара. Предлага турове на модерната производствена база и дегустации в изисканата обстановка на техния винен бар. Интересно е да се опита бялото вино от широка мелнишка лоза, както и подбрани вина от местни и международни сортове. Разполагат с едноименен тризвезден хотел и ресторант в село Рожен (на 18 км), в непосредствена близост до Роженския манастир. 

Орбелия, село Коларово
Винарната на Орбелия е очарователна възрожденска къща, а зад високите дувари се крият модерно производство и съвременна визия за вината. В битовата обстановка на дегустационната можете да опитате деликатни и мощни вина в съчетание с месни мезета, които са собствено производство. Тук можете да дегустирате и пет-нат (Petillant Naturel – естествено пенливо вино) от сандански мискет.

Рупел, село Долно Спанчево
Може да разгледате съвременната производствена база на винарната и да дегустирате вината на място или в красивото островърхо шато на хълма сред лозята, откъдето се откриват прекрасни гледки към заобикалящите планини. Собствениците на Рупел са любители на българската история и фолклор и тук често има събития с такава насоченост. Не пропускайте да опитате десертното вино от мелник 55, късен гроздобер. 

Синтика, Сандански
Винарският комплекс с новооткрит хотел Вила Синтика  е прекрасно място за винен и СПА туризъм и почивка с деца. Винарната е наследник на опитната станция, където са създадени повечето мелнишки кръстоски и тук можете да се запознаете с винената история на региона. В преддверието на модерния ресторант може да разгледате експозиция на грамоти за постижения в областта на агрономството и, разбира се, да опитате прекрасните им вина, съчетани с изискани ястия.


Винарни, които може да посетите само с предварителна уговорка:

Абдийка
Любопитна е с това, че е собственост на българско-шведски винен клуб с над 200 членове, които често я посещават и са основните клиенти за продукцията ù.

Братя Георгиеви – Клуб за винопроизводство, село Плоски
Братята винопроизводители имаха ярък дебют тази година на своите чудесни вина от местни  и международни сортове.

Дамяница, село Дамяница
Винарната е доайен на модерното мелнишко вино. Любопитна за почитателите на чистата храна е и прилежащата симбиотична ферма за пасищно отглеждани животни, Чифлик Ливади.

Зорница фемили естейт, село Зорница
Имението е част от международната група луксозни хотелски комплекси Relais & Châteaux. Имат ограничено собствено производство. Разполагат с гурме ресторант с тероарна кухня, бистрò, изискани вили, хотелска част, СПА център, открит и закрит басейн.

Кьосев, село Илинденци
Бутикова винарска изба с къща за гости. Наблизо са откритата скулптурна изложба Арт Център Илинденци, еко селище с глинени къщи и изворът Лековитата вода край природен феномен Занданите.  

Ново Кономлади – Китен двор на изхода на село Ново Кономлади с няколко иноксови ферментатора и гостоприемен навес за гости.

Хърсово
Старата кооперативна винарна в селото днес е собственост на Винпром Сандански и е един от най-големите производители и износители на местни вина.

Потърсете и вината на:

Аугео Фемили Естейт – семеен проект с наследствени лозя около село Враня.

Виа Верде – съвсем скоро очакваме да завършат своята винарна в село Илинденци. Лозята им са около селата Илинденци и Левуново.

Вила Илия – разполага с фирмени магазини в Мелник и Сандански, а лозята им се намират в селата Левуново и Генерал Тодоров.

Градини и лозя Капатово – лозята са в землището на село Капатово; освен прекрасни вина произвеждат и страхотни череши.

Либера Естейт – разполагат с около 35 ха около селата Хотово, Лозеница и Зорница.

Мелвино – винен проект с лозя около Кромидово.

Сийуайнс (вече Айа Естейт) – очакваме откриването на техния луксозен комплекс с винарна, хотел и ресторант между село Хърсово и Виногради. Залагат на биологично и биодинамично лозарство.  

Може и да се потопите в архаичното обаяние на Мелник. Местните кръчмари ще се похвалят, че са печелеили грамоти на Мелнишкия събор. В Музея на виното в Мелник ще ви налеят директно от бъчвата и ще запечатат бутилката с восък пред вас. В Кордопуловата къща-музей ще ви поканят да се снимате пред огромните 100-годишни бъчви. Посетете и избата на култовия Митко Шестака, за да размените малко мурафети и дави почерпи с руйно вино. 

Какво друго да видим и правим в региона 

За любителите на природата тук има редица еко пътеки. Леснодостъпно от няколко места е уникалното чудо на природата Мелнишки пясъчни пирамиди – най-добрите гледки са по екопътеката Роженски манастир – Мелник, която се изкачва нагоре по пирамидите и се спуска надолу по коритото на Мелнишката река. Наблизо е пясъчният тунел на село Любовище и водопад Скока в село Кашина.  По-сериозните туристически маршрути се намират в Пирин, Беласица и Славянка. 

За търсещите релакс и здраве Сандански се съревновава за прозвището СПА и балнео столица на България. Има минерални бани и калолечение и в село Марикостиново, и в Рупите. Сандански е признат и като един от най-добрите природни санаториуми в Европа за лечение на дихателни проблеми заради чистия въздух и запазената природа. 

Почитателите на история и археология трябва да посетят разкопките на античния град Хераклеа Синтика в подножието на Кожух, който крие множество древни загадки от времето на Филип Втори и Александър Македонски. Любопитни за посещение са Археологическият музей и базиликата в Сандански и Самуиловата крепост край Петрич.

Най-посещаваните места в региона са свързани с поклонничество:  Роженския манастир, църквата на баба Ванга в Рупите и църквата в село Златолист, където е вършила чудеса предшественичката на Ванга, Преподобна Стойна. Църквата на св. Антоний в Мелник е единствената в България, посветена на този светец лечител. 

За любителите на екстремните преживявания: Какво ще кажете за рафтинг по Струма, спускане с планински колела и полети с парапланер от връх Конгур в Беласица? Ски пистите в Банско са само на час път. Популярно в момента е и пътуването с кемпери и каравани, а в региона има подходящи места за къмпингуване. 

Накъде да продължи вашето винено пътешествие 
Можете да продължите към северната част на долината на Струма. По стария път за Рилския манастир, се отбийте във винарната на Меди Валей в село Смочево за тур и дегустация – и виното, и гледките си заслужават. Близо до Благоевград е и една от най-големите български винарни, Логодаж, но за да я посетите, трябва да имате специална предварителна уговорка. 

Втората опция е да поемете на изток през Папаз Чаир към Гоце Делчев и долината на Места, където да отседнете в луксозния винарски СПА комплекс Ува Нестум. Оттам продължавате пътуването си към Огняново, Лещен, Банско, Баня.  

Разбира се, може да потеглите на юг по винените маршрути на Северна Гърция, като се отправите или към избите край Кавала, или към тези около Солун и Халкидики. Но защо да ходите чак там, след като има толкова много други прекрасни винени региони в България, които само чакат да бъдат преоткрити? 

И още...

Ако не държите на лукс и уелнес, самият Мелник предлага доста възможности за настаняване и хапване. Препоръчвам ви две уютни семейни хотелчета в село Рожен, само на километър от прекрасния Роженски манастир и на шест от Мелник – Златен Рожен и Динчова къща. На всичкото отгоре техните собственици притежават и изби, така че вино да искате... Пък и кухнята им е доста добра. В първото място задължително опитваме с моите гости специалитетите на барбекю, а във второто – супата от петел, сачовете, както и свежата Чорбаджийска салата, които се съчетават хармонично с техния превъзходен сандански мискет! 
Говорейки за храна, не бива да пропускаме едно място, където може да се насладите на традиционни местни ястия в автентична обстановка – областта Подгорие в северното подножие на Беласица и по-точно село Яворница! В къща ОрхИдея при леля Рукие, която е изключително колоритна личност, ще опитате специалната местна баница, уникално вкусни лозови сармички, пълнен патладжан и много други ястия според сезона, приготвени от натурални продукти – истински добра и вдъхновяваща храна.
Ивайло Катерски, Via Vino