Начало - Статии и новини - Новини - В очакване на Кино Гурме с Домейн Бойар
Новини
   

В очакване на Кино Гурме с Домейн Бойар

27 февруари 2020

Задава се едно от най-големите културни събития на София и на страната изобщо, София Филм Фест 2020. Месец март отново се превръща в пищно кино празненство. В същинската си част, тази с конкурсните програми, фестивалът се провежда от 12 до 22 март, но прожекциите продължават активно чак до първите дни на април 2020.

За девета поредна година ние обръщаме специално внимание на секцията КИНО ГУРМЕ, създадена за ценители в партньорство с Domaine Boyar.

Кои са филмите през тази година? Какви други изкушения се готвят на бавен огън? Какъв дух ще излезе от бутилката?

В своята девета поредна година Кино Гурме се фокусира изцяло върху виното, което често е източник на вдъхновение и извор на теми за киноизкуството. През 2020 ви очаква интригуваща селекция от филми, посветени на призванието да създаваш вино, а историите са истински опияняващи. Ще видим три документални филма на един голям познавач – както на киното, така и на виното, американския режисьор Дейвид Кенард. От неговите филмови разкази за виното в Бургундия, Шампан и Порто ще научим за страстта на виноделците в тези легендарни винени региони към земята и виното, за техните каузи, болки и радости; филмите се заравят по един увлекателен начин в първопричините за голямото качество на виното и разказват как е кое прави едно вино велико.

Френски документален филм, наречен Виното зове (Wine Calling), проследява една година от живота на лозари-биодинамици в Южна Франция и сърцето на Каталуния. От събирането на реколтата до бутилирането тези производители от ново поколение се опитват да наложат нови и устойчиви глобални стандарти в индустрията, които са в пълна хармония със земята и природата.

Кино Гурме включва и прожекции на един от игралните кино шедьоври на тема вино, носителят на Оскар за най-добър адаптиран сценарий Отбивки (Sideways). Този кино разказ е изпълнен с толкова искрено вдъхновение, обич и радост от живота и виното, че може да приобщи към света на бакхусовото питие и най-заклетия скептик.

По традиция прожекциите са придружени с дегустации на интересни и подходящи вина от богатото портфолио на Domaine Boyar, свързани тематично с отделните филми… Така, ако по време на филма ви се допие вино, което е много вероятно, може да имате в ръката си чаша, пълна с аромати и вкусове, които ще допълнят удоволствието ви от доброто кино.

Ето и програмата на Кино Гурме:

Виното зовеФранция, 2018, 95′, цветен, документален

02 април 2020 ДОМ НА КИНОТО - 18.30 часа

 

Една година в Порто - САЩ, Португалия, 2016, 86′, цветен, документален

31 март 2020 ДОМ НА КИНОТО - 20.30 часа

 

Една година в Бургундия - САЩ-Франция, 2013, 91′, цветен, документален

28 март 2020 ДОМ НА КИНОТО - 19.00 часа

30 март 2020 EURO CINEMA - 19.00 часа

 

Една година в Шампан - САЩ-Франция, 2014, 82′, цветен, документален

30 март 2020 ДОМ НА КИНОТО - 20.30 часа

31 март 2020 EURO CINEMA - 18.00 часа

 

Отбивки - САЩ-Унгария, 2004, 127′, цветен, игрален

25 март 2020 ДОМ НА КИНОТО - 20.30 часа

 

Повече информация на София Филм Фест