Начало - Статии и новини - Новини - Вахау е най-новата винарска област в Австрия с означение за произход
Новини
   

Вахау е най-новата винарска област в Австрия с означение за произход

12 май 2020

Вахау е най-новата винарска област в Австрия с означение за произход

Австрийската винарска област Вахау (Wachau) е най-новата, призната за Wachau зона. DAC е съкращение от Districtus Austriae Controllatus и представлява въведената през 2003 г. австрийска система за категоризация на вината според тяхната регионална типичност и качество. С присъединяването на Вахау зоните с това означение стават вече 15.

Вината от Wachau DAC ще бъдат категоризирани в трите категории – Gebietswein (регионално вино), Ortswein (вино от определено населено място) и най-високата – Riedenwein (вино от определен лозов масив). Винарите от Вахау се ангажират и да берат изцяло на ръка гроздето за всяка от трите категории.

При категорията Gebietswein се позволява използването на 17 бели и червени сорта, от грюнер велтлинер и ризлинг до мускателер, совиньон блан, пино ноар и санкт лаурен.

При Ortswein, позволените сортове са 9: грюнер велтлинер, ризлинг, вайсбургундер, граубургундер, шардоне, нойбургер, мускателер, совиньон блан и траминер.

При вината от Riedenwein се допуска използването само на най-известните във Вахау сортове – грюнер велтлинери и ризлинг. Определени са и общо 157 лозови масива, откъдето може да се берат.

Запазва се обаче и собствената, тристепенна класификация на вината във Вахау:

Щайнфедер (Steinfeder) - тук влизат най-семплите и леки вина с нисък алкохолен процент (до 11,5°). Името й идва от вид трева, която расте между терасите с лозя.

Федершпил (Federspiel) – вината от тази категория са с по-плътен вкус и имат между 11,5° и 12,5° алкохол. Името й произлиза от способ в дресировката на соколи за лов, чрез който соколът се примамва обратно към ръкавицата.

Смарагд (Smaragd) - третият и най-висок клас, кръстен на малките смарагдово-зелени гущерчета, които се припичат насред лозята през лятото. Техният алкохол е над 12,5° и са с най-голям потенциал за отлежаване.

Повече за австрийските вина може да прочетете тук