Начало - Статии и новини - Новини - Възраждат древен римски сорт грозде в Сицилия
Новини
   

Възраждат древен римски сорт грозде в Сицилия

28 август 2019

Възраждат древен римски сорт грозде в Сицилия

Древен сорт грозде от римската епоха е сочен като ключов за бъдещото винопроизводство на Сицилия. Сортът с името ночера е бил основен в голямото древноримско имение Marmertinum в Сицилия. Плиний Стари го описва и датира от II в. пр. Хр.

В наши дни ночера, който дава вина с плътен цвят, високи нива на киселинност и силни танини, е засаден отново от сицилианския производител Planeta. Други винари също започват да експериментират. „Смятам, че носера ще бъде много важен сорт за бъдещето на Сицилия, споделя Патричия Тот от Planeta. Той има цвят, структура, подправки, нотки на цитрус, както и соленост“.

На две сицилиански области е официално разрешено да използват ночера във вината си – Фаро и Мамертино ди Милацо, но той може да бъде открит в купажи с други местни сортове като нерело маскалезе, нерело капучо и неро д’авола.

В Planeta са започнали да правят сортови вина от ночера от реколта 2015. „Много малко хора правят сортови вина от носера, но това е наистина вълнуващ сорт“, споделя Патричия Тот. Засега общата площ на масивите с носера е 30 ха. Известно е, че носера е засаден през 16 век в континенталната част на Италия и днес съществува на места в Калабрия.