Начало - Статии и новини - Advertorial - Винарска изба Бонония Естейт представя новата си серия First Vintage
Advertorial
   

Винарска изба Бонония Естейт представя новата си серия First Vintage

12 ноември 2021

First Vintage е специален, уникален и колекционерски бранд, с който българската изба иска да отпразнува своята първа реколта, създадена „у дома“ – завършената изба в село Кошава. Под този етикет са бутилирани 4 сортови вина, от които три бели – совиньон блан, ризлинг и шардоне, както и едно червено – каберне совиньон. Всички са реколта 2019, която ще остане и единствената.

Всяко вино е от лимитирана партида, като бутилките са номерирани, а етикетът е специално нарисуван и изобразява избата и лозята на брега на река Дунав. Интересно за вината е, че са замислени и направени, за да имат дълъг живот и да се развиват във времето – за белите е предвиден потенциал от около 8-10 години, а за червеното – 15 години.

Бонония Естейт създава тази серия с разбирането и желанието да представи стойностен продукт, чийто вкус се запазва и развива благоприятно във времето, като притежателите му ще могат да му се наслаждават и след години. First Vintage са предназначени основно за хора, които имат отношение към виното, избата и нейната история.

First Vintage е устойчив проект, който изразява и обединява признателността към всичко и всички, ангажирани в реализацията му: хората, земята, лозята, винарната, историята, традициите, новите технологии и т.н.

А ето и повече информация за самите вина:

First Vintage Riesling 2019

Вино с добре изразена сортовост и киселинност. Аромати на акация, праскова и мед.

Технологията включва прецизно ръчно бране в касети по 10 кг, както и ръчно селектиране на гроздето на ниво гроздова чепка. Гроздето, използвано за тази серия, е с най-високо качество и от един лозов масив (Single vineyard).

Препоръчителната температура на сервиране е между 10°С и 12°С, алкохолният градус е 13%, а подходящи кулинарни партньори са свежите салати, морските дарове и азиатската кухня.

Потенциалът за отлежаване на този ризлинг е 10 години, а партидата е лимитирана до 1600 бутилки.

 

 

First Vintage Sauvignon Blanc 2019

Виното е свежо, със силно изявен сортов аромат на грейпфрут и цариградско грозде, със сочно и обемно тяло.

Технологията включва прецизно ръчно бране в касети по 10 кг, както и ръчно селектиране на гроздето на ниво гроздова чепка. Гроздето, използвано за тази серия, е с най-високо качество и от един лозов масив (Single vineyard).

Препоръчителната температура на сервиране е 10°С, алкохолният градус е 13,5%, а подходящата комбинация с храна е с риба, бели меса или морски дарове.

Потенциалът за отлежаване на този совиньон блан е между 5 и 7 години, а партидата е лимитирана до 1500 бутилки.


 


First Vintage Chardonnay 2019

Цветът е интензивен, с искрящи зелено-златисти нотки. Мощно, плътно и свежо вино с акценти на ябълки и цитрус в аромата. Ядковият характер е интегриран с нежна ванилия и вкусов аромат на мока, резултат от контакта с най-качествена дървесина. Оставя траен и впечатляващ спомен след отпиване.

За това шардоне се селектират два клона в лозовия масив, които имат различна роля при оформяне комплексността на виното. Брането е ръчно в касети от 13 кг. Отлежаването в дъбови бъчви е 6 месеца.

Препоръчителната температура на сервиране е между 14°С и 16°С, алкохолният градус е 13.5%, а предложенията за храна са зрели сирена, дивеч и риба, паста, ризото, ядки и месни деликатеси.

Потенциалът за отлежаване на това шардоне е между 8 и 10 години, а партидата е лимитирана до 1500 бутилки.

 

First Vintage Cabernet Sauvignon 2019

Плътно и хармонично вино с впечатляваща сортовост. Добре стрктурирани танини и елегантно вплетена благородна дървесина, интегрирана за подчертаване на характера и комплексността.

Технологията включва прецизно ръчно бране в касети по 10 кг, както и ръчно селектиране на гроздето на ниво гроздова чепка и зърно. Гроздето, използвано за тази серия е с най-високо качество и от един лозов масив (Single vineyard). Отлежаването в дъбови бъчви е между 8 и 10 месеца, а след това преди реализация – 12 месеца в бутилка.

Препоръчителната температура на сервиране е между 18°С и 20°С, алкохолният градус е 14%, а подходящи към него са червени меса, дивеч и богати зрели сирена.

Потенциалът за отлежаване на този каберне совиньон е над 15 години, а партидата е лимитирана до 2000 бутилки.