Начало - Статии и новини - Акценти - Винен туризъм: На Североизток с чаша вино в ръка
Акценти
   

Винен туризъм: На Североизток с чаша вино в ръка

29 март 2022

С всяка изминала година Севеизточна България става все по-интересна за винен туризъм и паралелно с това самите вина от тази част на страната ни са все по-разнообразни и качествени. В долните редове Иво Катерски от Via Vino разказва какви са възможностите за винени пътешествия в региона.

А актуалната новина е, че на 7, 8 и 9 април, може да опитате вината на повечето изби от Североизтока, събрани на едно място в столицата - на Wine & Spirits Show в Интер Експо Център София! За втора поредна година винарните от региона ще се представят в обединена зона.

Вижте повече за Wine & Spirits Show!

 

Ивайло Катерски, Via Vino

Северна България често по някакъв странен начин се подценява, когато любителите на виното мислят за местното вино и туризъм. С много по-голямата плътност на винарските изби, по-добре разработените винени маршрути, разнообразния му характер, инфраструктура и туризъм като цяло нашият Юг има водеща роля. Въпреки това Северът се откроява като пример за елегантни вина, с усещане за място (sense of place; да, звучи малко нелепо, когато се преведе). В следващите редове ще ви разкажа за Североизточния лозаро-винарски регион на България като винен маршрут след мое пътуване там през зимата на 2021 г. 

Климатът на североизточния регион е предимно континентален поради широката Дунавска равнина – равнинна зона с леко хълмист пейзаж в някои части. Западните и източните граници са теми за размисъл, на които няма да се спираме сега. Приближавайки се до Черно море на изток, влиянието му става все по-силно, разбира се. Най-важното – Североизтокът на България определено е мястото за любителите на бялото вино, за нежните каберне фран и пино ноар в стил Стар свят!

Ще започна своето своеобразно виртуално пътуване с бившата ни столица и един от любимите ми градове – Велико Търново. На Самоводската чаршия ще намерите неотдавна открития Център за дегустация, където може да избирате сред доста местни вина, на които да се насладите – включително и от изби, които не са отворени за посетители. Те ще бъдат комбинирани с внимателно приготвени мезета. Подземното пространство, подобно на изба, се използва също за дегустационни курсове и винени обучения.

Ялово или Old School WinesСамо на 15 минути път с кола южно от Велико Търново се намира Ялово в едноименното село. Тази занаятчийска винарна е основана от мечтателя Антон Танев и енолога Димитър Димов. Последният е един от най-страстните търсачи на изгубени местни сортове, като кокорко например, който имах късмета да опитам. С промяната на режима през 1944 г. много качествени сортове са заменени от по-плодородни, в преследване на целта да се произвеждат огромни количества... Домът на Ялово е селското училище, построено първоначално през 1938 г. и превърнато в изба преди няколко години. Ще бъдете впечатлени от еклектичното изкуство вътре, благородната атмосфера, огромния двор за размотаване с чаша вино и място за децата да тичат наоколо. В допълнение посетителят ще намери пъстро портфолио от вина и етикети – включително скандално, традиционно, минималистично – като цяло почти всичко, за което човек може да се сети! Между другото от десетина жители населението на селото вследствие на пандемията е нараснало до над 80!

Винарска изба Марян

Недалеч, близо до град Елена (известна в цяла България предимно с Еленския бут), се намира и друго атрактивно винено място – семейната винарска изба Марян, основана през 2010 г. Историята на селото със същото име е свързана с легендата за Кера Тамара – дъщеря на един от най-успешните български владетели цар Иван Александър. Кера Тамара е и една от известните марки на избата. Стефан Чоранов, очарователният винопроизводител и приятел на семейството, е създал през годините някои наистина добри вина: шардоне, оранжево вино, совиньон блан (включително и отлежал в дъб), местния димят и някои отличителни червени кювета. Винарната купува грозде от различни места в страната, но си се причислява към Северна България.

Правим голям скок още пòна север – съвсем близо до друг красив град, Русе, на река Дунав край село Мечка се намира Seven Generations. Виненият проект е сбъднатата мечта на г-н Любен Рабчев – осъществява я, след като се връща в България след 40 години в САЩ. И основава това красиво място, следвайки винените традиции на семейството си. Много отдавна, през 1878 г., млад мъж на име Илия Рабчев напуска семейството си в България и заминава за Франция, за да учи винопроизводство. Четири години по-късно Илия се завръща в село Бяла черква и основава фамилната винарска изба Рабчев. Скоро тя се превръща в най-големия производител на вина и спиртни напитки в региона.

Seven Generations

В наши дни имението край Дунава включва и уютен хотел с изключителна гледка към реката. Не пропускайте червеното им кюве и вината от каберне фран; белите им вина са свежи и приятни – точният акомпанимент към прясната и много вкусна речна риба. Ресторантът с прекрасна панорамна тераса ще ви изненада с истински вкусна храна. Като се намирате в региона, трябва да посетите Ивановските скални църкви, построени през XIII век (UNESCO), Басарбовския манастир, крепостта Червен, пътеките в Природен парк Русенски Лом и други.

В близост до град Шумен се намира Царев Брод – една от българските изби, чиито вина са сред най-отличителните у нас благодарение най-вече на талантливия и всеотдаен винопроизводител Николай Кръстев. Той е единственият, който винифицира сорта гергана (кръстоска между димят и мускат отонел).

Мариела Петкова и Николай Кръстев, Царев брод

Но трябва да опитате цялото портфолио на избата и дори техния совиньон блан. Казвам дори, защото, както добре знаете, този сорт е във възход из целия свят и като че ли малко започна да омръзва. България не е изключение и трудно бихме могли да намерим винарна, която да не работи с него. Но Царев Брод притежава най-старите насаждения от совиньон блан у нас – засадени през 2001 г.! Други акценти са виното Pet-Nat (естествено пенливо вино, правено по древна технология), шардоне и ризлинг (включително ледено вино) и някои отлични вина от пино ноар. Освен това с посетителите се отнасят изключително любезно, дегустационната зала е приятна и удобна и е напълно възможно да си тръгнете от винарната като приятел и голям техен фен. Тук трябва да споменем две основни забележителности в района, които не се нуждаят от представяне – Мадарския конник и паметника Създатели на българската държава.

Следващата ни дестинация (последна, но не и по значение) е Салла Естейт, която всъщност е много близо до Черно море. Главен енолог тук е друг реномиран майстор на изящните бели вина, но и на каберне фран и пино ноар. Анелия Христакиева беше избрана напълно заслужено за енолог на годината през 2019  – престижна титла, защото победителят се определя от самите енолози. Комплексът на Салла включва няколко стаи за настаняване и ресторант.Собствениците на Салла обожават конете и развъждат рядката за страната ни порода липицанер, а някои от тях участват в състезания (и ги печелят). Комплексът е съответно много подходящ за любители на коне и за деца – също и поради големите пространства. Не е за пропускане мястото за пикник на Салла, на 3-4 км от винарната, над лозята им, откъдето се открива прекрасна гледка към хълмовете наоколо.

В заключение бих желал да изброя още няколко вълнуващи винени места в района, където си струва да се отбиете. В центъра на Варна едно от лицата на модерното и качествено българско вино, опитният сомелиер Марин Атанасов, отвори неотдавна чудесен винен бар с нетрадиционно име – Wineground Bottles & Beans. Пак в същия жанр, но във Велико Търново, на главната улица, водеща към Царевец, се намира уютният винен магазин с прекрасно обзаведен бар/място за дегустации на втория етаж – Vino Veritas. Недалеч от Търговище пък е симпатичната изба Шато де Берже, която неотдавна „побългари“ името си на Вила Овчарово. Освен качествени вина тук се предлага и хотелско настаняване!

Близо до Силистра, в сърцето на Добруджа, ще откриете Винарска изба Опрев – добрите им чисти сортови вина може да опитате в комфорта на тяхната къща за гости Добротица. В същия район е и крафт виненият проект на братя Боеви – Pink Pelican. Името е благородно свързано с резервата „Сребърна“ (ЮНЕСКО) и защитения вид птици розов пеликан. За дегустации ползват луксозния и достолепен хотел „Дръстър“ на самия дунавски бряг.

Близо до черноморското село Кранево е разположена Винарска изба Варна – те редовно посрещат гости за дегустация на елегантните им свежи вина (с акцент върху бели и розе), като най-често лично технологът Тихомир ще Ви посрещне и разходи из красивата винарна. А Шато Бошнаков до Варненското езеро, и те създатели на изключително интересни бели вина, също посрещат гости, но в проект е и дегустационна за 60 - 70 души, която планират да отвори врати в близко бъдеще. Още една изба във Варна заслужава внимание. Винарна Одесос е създадена от двама братя Владислав и Георги – модерни млади хора, които освен, че залагат на рок-енд-рол визията, са и талантливи енолози. В Русе пък се намира Винарска къща Левент – култово място с уникална атмосфера, разположено в бившия османски форт на върха, до телевизионната кула. За съжаление, в момента работи само производствената част, но всички се надяваме скоро да бъдат отоворени и за посетители – както винарната, така и ресторантът.

Вината от Североизточна България без съмнение се подобряват постоянно и непрекъснато. Регионът дори тласка България в правилната посока – към съвременните тенденции в света, които накланят везните към честни, нежни и елегантни вина, по-малко дъбови, със сортови и тероарни изражения. Единственият недостатък за живеещите в София е отдалечеността. Но ако имате 3 - 4 свободни дни, изобщо не се колебайте! А за десерт оставих най-важното и хубавото. В Североизточна България вече работят заедно и активно като единна дестинация за винен туризъм! Съвместното им участие на професионалното изложение Wine & Spirits Show и най-вече издадената винена карта са важни стъпки в тази посока!