Начало - Статии и новини - Акценти - Винен туризъм: Розовата долина и Южното Черноморие
Акценти
   

Винен туризъм: Розовата долина и Южното Черноморие

От началото на годината направихме няколко виртуални винени турове: из Долината на Струма, Сакар и Източните Родопи, Североизточна България, Западна Тракия... Продължаваме с нашите идеи за привлекателни и интересни места за винен туризъм - в случая из Южното Черноморие и Розовата долина. Наш винен гид е Красимира Кодукова от Wine Tours in Bulgaria.

Розовата долина е най-малкият лозаро-винарски район в България, но и една от най-привлекателните туристически дестинации в страната. Разположението ù между Стара планина и Средна гора обуславя мекия климат, постоянното движение на въздушните маси и хладния планински въздух, където върху кафяви и канелени горски почви се отглеждат предимно бели гроздя, сред които местният сорт червен мискет, мускат отонел, ризлинг, шардоне и совиньон блан. Богатството на културно-исторически забележителности и преживяванията, свързани с традиционно отглежданите лозя, маслодайна роза и лавандула привличат туристи с различни интереси и взаимно си помагат за обособяването на региона като целогодишна туристическа дестинация. Пример за симбиоза между история, бит и култура в този район е Фестивалът на виното Розе, който се провежда по време на ежегодния празник на розата в Казанлък, в Народно читалище Искра - 1860, a специалната награда в конкурса е кръстена Златен киликс - съд за вино от злато, намерен в тракийската могила Голямата Косматка.

Мезон Копса, част от комплекса на Шато Копса

Една от избите в региона, а може би и най-емблематичната за Долината на розите, Шато Копса, традиционно организира винени уикенди с ритуално пресъздаване на розобера през пролетта и гроздобера през есента. Винарската изба е в село Клисура, само на 30 мин. път от основните им лозови масиви от 50 ха край сопотското село Московец, сред които е разположен хотелският комплекс. Едната от постройките му е подобна на замък и е изградена според каноните на средновековната архитектура. До нея е и Мезон Копса – бутиков арт хотел и ресторант. Именно в този комплекс туристите в региона могат да се запознаят с вината им и да се насладят на интересни кулинарни предложения като дегустация на вино и шоколад, гурме менюта, комбинирани с подходящите вина на избата, тематични събития, водени от винени специалисти, и други. 

Винарска изба Сопот

Винарска изба Сопот е малка семейна винарна в град Сопот, която е фокусирана в отглеждането и производството на червени вина в този предимно бял регион. От белите сортове произвеждат совиньон блан, а от 2020 г. към портфолиото им вече има и традиционния за региона червен мискет. Към винарната има изградени къща за гости и ресторант, които работят само с предварителни резервации. Голямата просторна градина с панорамна гледка към лозовите масиви е предпочитана локация за събития от частен характер на открито, особено когато наоколо се носи пленяващият аромат на маслодайна роза и лавандула.

Комплекс Старосел

Винарска изба Стема Старосел и Комплекс Старосел са други две винарни, които могат да бъдат посетени в Долината на розите и които носят различни преживявания: от посещение на малка изба с къси серии вина до почивка в голям СПА комплекс с няколко ресторанти и барове, релакс център и възможности за дегустации и винени работилници.

Стенописи от куполното помещение в Казанлъшката гробница

 

Броят на туристическите забележителности в региона надминава този на винарните, а разходката с файтон, възможностите за лов, риболов, парапланеризъм и делтапланеризъм задържат туристите по-дълго време тук.  Места, които могат да бъдат посетени, са гробницата под могилата Голямата Косматка, Казанлъшката гробница, която е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Музеят на розата в Казанлък, балнеоложкият курорт Хисаря със своята хилядолетна история, Тракийският култов комплекс Старосел, градовете Сопот и Карлово, еко пътеки, манастири и др.

 

 

Южно Черноморие
Границите на лозаро-винарския район Розова долина са дискусионна тема. Различни източници, дори и самите изби в Сунгурларската долина, приобщават землищата на Славянци, Сунгурларе и Карнобат към нея. Други, поради силното влияние на Черно море, ги считат като част от южното Черноморие. Каквато и да е истината, в този регион лозарството е поминък от стотици години, а в последното десетилетие е и дестинация за винен туризъм. Сред белите сортове царува местният червен мискет, а международните представители са мускат, шардоне, совиньон блан, пино гри, както и червените мерло, сира и каберне совиньон.

Винарска изба Зеланос

Тук се намират едни от най-големите винпроми в България със собствени масиви, но избите, които предизвикват интереса на винените пътешественици, са по-малките и сравнително нови винарни като Зеланос, Шато Сунгурларе и Братя Минкови.

Кръстена на покровителя на веселието и любовта и на една от тракийските думи за вино – зелас, винарска изба Зеланос е разположена в село Славянци и отглежда 70 ха лозя. Тук, с предварително обаждане всеки любител на виното може да посети избата, да се запознае с района и самото производство и да опита вина от двете им серии Z и Zelanos в дегустационната зала. Както вината, така и гледката от терасата на винарната към Сунгурларската долина са впечатляващи. Избата е сбъдната мечта на потомствения агроном и собственик на лозята и винарната Рени Славова и на Светла Рошлева – еколог с дългогодишен опит. Симбиозата между труда на двете дами ражда едни от най-забележителните бели вина в този район.

Само на 6 минути разстояние от Зеланос е семейната винарска изба Шато Сунгурларе. В 40 ха лозя отглеждат сортовете сунгурларски мискет, италиански ризлинг, шардоне, мускат и мерло, а сериите вина са Chateau Sungurlare и Winefields. Сградата на избата е изградена в характерен възрожденски стил, а с предварителна резервация може да бъде посетена.

Братя Минкови

Винарна Братя Минкови се намира непосредствено до карнобатското село Венец, на живописен хълм, сред лозови масиви, а архитектурата и обзавеждането са издържани в класически ретро стил. Построена на мястото на най-старите лозя в карнобатския край, винарната възражда славата на прочутите винари братя Минкови от XIX век и пази историята им в малка музейна експозиция, достъпна за туристите. Атракция за посетителите са дългите подземни тунели, в които отлежават вината на избата, а в дегустационната зала и ресторанта, които работят с предварителни резервации, гостите могат да се насладят на продуктите им от собствените им лозови масиви.

Поморийският район е сред най-значимите в Южното Черноморие, що се отнася до лозарството и винарството. Благоприятният му климат предимно за бели сортове (без да липсват и червени) е повлиян от близостта с Черно море – мека зима, продължителна и топла есен, прохладна пролет и топло и влажно лято. Дневните и нощните бризове, както и общите климатични условия благоприятстват за доброто узряване на гроздето и натрупване на фини плодови аромати, свежест и изразителен минерален характер на вината от региона.

Лозята на Винарска изба Тохун

Освен богатото културно наследство още от времената на древните траки, морето и слънчевите курорти, този регион е интересен и значим и като винена дестинация. В радиус от 35 километра са разположени няколко чудесни винарски изби, разкриващи изключителен потенциал за винен туризъм и дегустации.

Най-близката до Поморие и с най-добро местоположение от туристическа гледна точка – на главния път Бургас – Поморие, е винарна Тохун. Тя носи прабългарското име на града и архитектурата на избата е в стилистиката на прабългарските шатри. В своите около 70 ха лозя в региона отглеждат шардоне, совиньон блан, семийон, мерло и каберне совиньон, пино ноар и сира. Имението разполага с нова красива и просторна дегустационна зала и предоставя възможност за посещение на големи групи.

Дивес Естейт

Винарска изба Дивес Естейт е само на 12 километра северно от Поморие, близо до град Ахелой. Разположена е на Симеоновата могила, където през 917 г. цар Симеон Велики е командвал своите войски по време на тежката битка при река Ахелой, довела до поражение на многочислената византийска армия. От хълма се разкрива невероятна гледка към целия Поморийски залив, солниците, защитената местност Поморийско езеро, устието на реката и, разбира се, лозята на винарната. Освен белите мускат и совиньон блан тук могат да се опитат мерло и каберне совиньон, а също и българският памид. Дивес естейт са сред избите в региона с най-добре развит винен туризъм, макар и само за пролетно-летния сезон. Освен винени дегустации предлагат и арома дегустации на 5 различни вида българска лавандула, която грижливо отглеждат на терасовиден терен около винарната. 

Винарска изба Страцин

На 30 километра от Поморие в едноименното живописно селце се намира винарска изба Страцин. Построена през 2015 на мястото на стари лозови масиви и малка винарна, притежание на дядото на сегашния собственик, днес винарната отглежда 30 ха собствени лозя с мерло, каберне совиньон, сира и белите шардоне, совиньон блан, мускат, верментино и гренаш блан. На вината от трите серии Early Birds, Soulmates и Picky Magpie всеки турист може да се наслади целогодишно в красиво аранжирана и просторна дегустационна зала с голяма веранда.

Близо до село Страцин се намира и още една чудесна изба – винарско имение Санта Сара. Разположена е на 33 км от Поморие, а пътят до нея минава през китни селца към подножието на Стара планина. Винарната е в непосредствена близост до симпатичното село Горица, изпъстрено от красиви къщи, някои от които собственост на руснаци и англичани, дошли да живеят по тези места в България заради щастливото съчетание от море и планина. Винарната разполага с 27 ха собствени лозя и може би с най-голямо сортово разнообразие в областта. Изцяло независима е от външни енергийни източници и разчита на своите соларни фотоволтаични системи, изградени върху двете производствени сгради. Очакваме скоро да отворят врати за винени пътешественици.

Wine Shop & Bar Region, Несебър

Въпреки сезонния характер на региона Южното Черноморие има потенциал да се превърне в целогодишна винена дестинация, ако винарските изби останат отворени и през не толкова активните месеци в годината. Но като че ли дори през пролетно-летните месеци възможностите за винен туризъм остават непознати за туристите. Различните тематични дегустации, организирани от винени барове по курортите като Wine shop & bar Region в Несебър, допринасят за популяризирането на региона, а и на цяла България, като производител на качествени вина пред местните и чуждестранните курортисти. Голямо винено събитие в областта е ежегодното изложение Burgas Wine Fest, което привлича гостите на града, но и посетители от вътрешността на страната, които съчетават фестивала с посещения на винарски изби по пътя и около курортния град.