Начало - Статии и новини - Новини - Винената индустрия в САЩ очаква катастрофа заради новите американски мита
Новини
   

Винената индустрия в САЩ очаква катастрофа заради новите американски мита

10 януари 2020

Винената индустрия в САЩ очаква катастрофа заради новите американски мита

Потребителите, компаниите и работещите в САЩ ще платят най-голямата цена за предложените 100% тарифи за френско шампанско и други пенливи вина, сирене, порцелан, съдове за готвене и чанти, са заявили представители на бизнеса пред властите във Вашингтон.

Миналият месец бяха предложени наказателни мита на стойност 2,4 милиарда долара върху вноса от Франция на пенливи вина и други стоки. Дотук се стигна след заключението, че нов френски данък върху цифровите услуги ще навреди на американските компании.

Тези такси се добавят към вече наложените в размер на 25% върху широк спектър от европейски внос, сред които самолети Airbus, сирена, вина и други продукти. Те бяха въведени заради спора между Вашингтон и Брюксел за субсидиите в самолетостроенето.

Президентът Доналд Тръмп разглежда митата като най-доброто си оръжие при спорове със страни като Франция и Китай и настоява те да платят разходите за такива мита. Икономистите обаче казват, че поскъпването на митата се поемат главно от вносителите и в крайна сметка - от потребителите.

Бен Анеф, управляващ директор на нюйоркския магазин за вино Tribeca Wine Merchants, заявявя, че съществуващите и предвидените нови мита представляват "най-голямата заплаха за винената индустрия след сухия режим" или забраната за продажба и внос на алкохолни напитки от 1920 до 1933 година.

"Ефектът на доминото от последиците заради предложените мита ще бъде катастрофален за десетки хиляди американски предприятия", заяви още Анеф на изслушване пред държавни служители във Вашингтон.

Търговците на едро на вино и спиртни напитки в Америка изчисляват, че новите 100% мита, само за френски пенливи вина, биха намалили общите продажби на вино в САЩ с близо 2%. А това ще доведе до загуба на 17 000 работни места и разходи за американската икономика от 2 милиарда долара.

 

Експертите по виното твърдят, че потребителите имат силна лоялност към конкретни продукти, като шампанското, и няма лесно да приемат заместители.

 

Като цяло се очаква митата върху европейските вина да струват около 10 милиарда долара изгубени приходи и 78 000 работни места. САЩ са най-големият пазар за износ на френско вино.